barti94 Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 Witajcie. Zacząłem nowy projekt. Będzie to siedzący żołnierz Afrika Korps. Pochodzi on z zestawu Tamiya 37015. Trochę więcej zastanawiałem się nad kolorami i tak: -mundur Dark Yellow XF60/cienie Middlestone -buty Flat Brown od Vallejo -twarz basic skin tone i cienie flat flesh od Vallejo/ włosy cork brown -pas kolor Khaki/klamra Aluminium Dalsze efekty: -Wash Light Grey -kurz na buty Light Dust od AK+pigment fixer Jeśli chodzi o podstawy to już powoli zostały wykonane. Model został sklejony oraz pociągnięty podkładem od Vallejo Grey. Teraz planuje położyć cienie w miejscach pozaginanych i aby uwidocznić detale.Najpewniej użyję German Grey. Czy dobór tych kolorów będzie dobry? Czy jeśli chodzi o figurki warto użyć filtra (mam od Ammo Sand)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Planujesz usunąć szwy łączenia form i wszelkie nierówności, jakie widać niemal na całej figurce, czy przechodzisz nad tym do porządku dziennego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Października 2022 Autor Share Napisano 26 Października 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Rafał B napisał: Planujesz usunąć szwy łączenia form i wszelkie nierówności, jakie widać niemal na całej figurce, czy przechodzisz nad tym do porządku dziennego? Tak, próbowałem trochę to wszystko opanować i wygładzić. Dałem też cienie. W miejscach ciemniejszych- german grey, a na twarzy Flat Flesh. Oczywiście wszystko będzie powoli dopracowywane. Teraz planuje XF60 jako bazowy kolor munduru Edytowane 26 Października 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Myślę, że powinieneś się uczyć malowania na dobrych figurkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Października 2022 Autor Share Napisano 26 Października 2022 Jakiej firmy polecasz? Generalnie to trafiałem raczej na figurki od Tamiya . Jutro postaram się dać bazowy kolor na mundurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 To nie jest kwestia figurki tylko braku doświadczenia. Na początek proponuję pokryć figurkę samymi bazowymi kolorami i potraktować ją washami. Potem tu i ówdzie rzucić rozjaśnienie wykonane bazowym kolorem, a potem jaśniejszym odcieniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Października 2022 Autor Share Napisano 26 Października 2022 Postaram się jutro coś z tym podziałać i wieczorem dam efekty Czy w figurkach można stosować filtry? Jeśli tak to na jakim etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 26 Października 2022 Share Napisano 26 Października 2022 Tutaj instrukcja AK Interactive dla Afrika Korps https://pl.pinterest.com/pin/free-how-to-dak-officer--491173903094925779/ Powinna być dostępna też na ich stronie. Filtry i washe są do siebie zbliżone działaniem. Ja tych pierwszych nie stosuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Było troszkę przerwy w malowaniu figurki ale wróciłem do niej. Udało mi się pomalować podstawowymi kolorami. Dałem też drobne cienie. W czasie przerwy udało mi się kupić również kalkomanie od Tamiya dla figurek (oznaczenia stopni). Cały efekt prezentuje się poniżej. Dodam teraz kalki oraz wash. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi