Kolekcjoner WP Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Jak w temacie. Chodzi mi po głowie i już czeka w składziku nasza Panthera ,,WP" z Powstania Warszawskiego, a według dostępnych zdjęć widać, że miała zimmerit. I moje zapytanie o technikę wykonania zimmeritu w skali 1/72. Dla mnie to nowość, bo siedzę głównie w pancerce II RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_X Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) 18 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jak w temacie. Chodzi mi po głowie i już czeka w składziku nasza Panthera ,,WP" z Powstania Warszawskiego, a według dostępnych zdjęć widać, że miała zimmerit. I moje zapytanie o technikę wykonania zimmeritu w skali 1/72. Dla mnie to nowość, bo siedzę głównie w pancerce II RP. Biorąc pod uwagę wzór Zimmeritu na tej konkretnej Panterze, ja bym robił tak jak zwykle. Tzn. Green Stuff cienko rozsmarowany mokrą wykałaczką. Potem narzędzia Trumpetera. Jest jeden stempelek, który od biedy pewnie by się nadał do 1:72 (choć prędzej do 1:48). Ewentualnie można sobie samemu zrobić narzędzie (lepiej radełko niż stempelek). I ważna sprawa: narzędzie należy co chwilę zwilżać (ja mam zawsze przygotowaną wodę w naczynku). Inaczej masa wejdzie w wyżłobienia i "zapcha narzędzie". Gdyby coś poszło nie tak Green Stuff łatwo oderwać po podważeniu (schodzi całymi płatami). Również odczepia się po kąpieli w Detolu (to może być wada; gdyby potrzebne było zmywanie farby). Dodatkowo we wzorze Zimmeritu na Panterze widać, że są wyraźne poziome granice pomiędzy kolejnymi pasmami Zimmeritu. Można je dorobić jakimś cienkim ostrzem (zanim masa zakrzepnie). Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Mr_X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 https://plastmodel.pl/328-tamiya-35187-zimmerit-coating-applicator-135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi