MORVILxv Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Witam , jestem nowy w modelarstwie, i mam kilka istotnych pytań: 1. Czy farby emaliowe (od Revella) aż tak śmierdzą? Otworzone okno wystarczy? 2. Czy farby emaliowe trzeba rozcieńczać? Słyszałem że trzeba, potem dowiedziałem sie że jednak nie, ale było już za późno bo kupiłem (Color Mix) 3. Czy potrzebna jest mata do cięcia? Jak narazie używałem deski do krojenia z kuchni 4. Czy do farb emaliowych trzeba kupić podkład? Do pędzla, nie mam aerografu. Jeśli tak to wyślijcie link. 5. Jakie marki modeli polecacie? Jak narazie miałem wszystko od Revella, to chyba dobra firma? 6. Czy cążki można zastąpić skalpelem? 7. W jaki sposób mieszać farby? I gdzie? To chyba tyle, mam nadzieję że pomożecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Tym razem odpowiem, choć pewnie i tak dostaniesz od kogoś reprymendę, że nie przeczytałeś tematów dla początkujących. Odpowiedzi na większość pytań są na forum, może z wyjątkiem deski do krojenia. 1. Nie. Tak. 2. Nie trzeba, ale rozcieńczone dadzą ładniejszy efekt. 3. Nie. Najtańsza mata jest w sieciówce Action- ok 8-10zł, na początek 4. Nie. 5. Wg możliwości kieszeni, zainteresowań, umiejętności. Opinie na forum pomogą. 6. Tak, kwestia wygody i bezpieczeństwa. 7. Najprościej patyczkiem w pojemniczku. Nie mieszaj w puszce oryginalnej całej farby z rozcieńczalnikiem, tylko odlej potrzebną ilość i ją rozcieńczaj. Zapoznaj się z tematami dla początkujących Edytowane 27 Grudnia 2022 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, MORVILxv napisał: Witam , jestem nowy w modelarstwie, i mam kilka istotnych pytań: 1. Czy farby emaliowe (od Revella) aż tak śmierdzą? Otworzone okno wystarczy? 2. Czy farby emaliowe trzeba rozcieńczać? Słyszałem że trzeba, potem dowiedziałem sie że jednak nie, ale było już za późno bo kupiłem (Color Mix) 3. Czy potrzebna jest mata do cięcia? Jak narazie używałem deski do krojenia z kuchni 4. Czy do farb emaliowych trzeba kupić podkład? Do pędzla, nie mam aerografu. Jeśli tak to wyślijcie link. 5. Jakie marki modeli polecacie? Jak narazie miałem wszystko od Revella, to chyba dobra firma? 6. Czy cążki można zastąpić skalpelem? 7. W jaki sposób mieszać farby? I gdzie? To chyba tyle, mam nadzieję że pomożecie Pooglądaj parę filmików: Edytowane 27 Grudnia 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MORVILxv Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2022 BAAAARDZO dziękuję za odpowiedzi , rozmyły moje wątpliwości co do modelarstwa. Co do pytania 7. pytałem o mieszanie różnych farb, nie jednej z rozcieńczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Jeden rodzaj farb możesz mieszać, np. Humbrola enamel z Revell enamel, tym bardziej różne kolory tego samego producenta. Najlepiej małe ilości na jakiejś płytce lub płaskim pojemniku, żeby wyczuć, co daje połączenie poszczególnych kolorów. Jak pasuje, to odtwarzasz w pożądanej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Oczywiście do mieszania farb i przygotowania odpowiedniej konsystencji bardzo przydają się puste blistry po tabletkach. ( wersja bardziej wypasiona to mała paletka ceramiczna w sklepie dla artystów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Albo zwykła paletka blaszana od MiGa czy tam AK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 9 godzin temu, giberes napisał: Jeden rodzaj farb możesz mieszać, np. Humbrola enamel z Revell enamel, tym bardziej różne kolory tego samego producenta. Najlepiej małe ilości na jakiejś płytce lub płaskim pojemniku, żeby wyczuć, co daje połączenie poszczególnych kolorów. Jak pasuje, to odtwarzasz w pożądanej ilości. Można kupić taką za 4 zł w sklepie galerniczym, do tego spożywczą folię aluminiową z dyskontu. Paletka jest zawsze czysta, kawałek folii do kosza i po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi