Jump to content

Elefant , King Tiger , Pzkfw IV ausf G - skala 1/72

scros
 Share

Recommended Posts

Witam

Skali 1/72 nigdy nie rozumialem - male, nieporeczne - ciezko cos z tego wyciagnac zeby wygladalo - nie mowiac o wielu błedach ( chodzi mi tu o to ze niektore elementy gubia skale aby je pokazac np. nity, uchwyty itd.) - ale zrobilem to - a wlasciwie wciaz robie i sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie a oto fotki :

1faf19fb8d3680ba.jpg

Pierwszy dzien pracy - poszlo nadspodziewanie szybko szczegolnie z King Tigerem - model wart polecenia modelarza co chca zasmakowac tej skali - ponieważ jest prosty i wykonany z dorbej jakosc plastiku.Tuż obok rozgrzebany elefant - model ktory mnie zadziwil - bo sie okazalo ze ma wnetrze he he i tu sie dobiero zaczyna.

2200353dd4f45e7d.jpg

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kolejny etap budowy King Tigera - niestety nie ma co sie oszukiwac jest to stary model italeri wiec szoku nie ma - z tego co widzialem na foto modele dragona bija na glowe italeri ale jako moj pierwszy model w 1/72 postanowilem nie ryzykowac gruba gotówka, jak to jest w przypadku dragona. Ponizej prace przebiegaly bez problemu - gaski w ogniwkach i tasmach pozwola, mam nadzieje jakos rozsadnie to pomalowac.

ba3a4470f90a55b5.jpg

Własciwie to samo w przypadku elefanta - ten sam styl wykonania gasek i innych elementow - szkoda ze w gaskach nie ma grzebienia.

ac204eb6a4607a64.jpg

A oto King Tiger gotowy do malowania - postanowilem go obrabowac z niektórych błotnikow - powinno to ukazać część układu jezdnego.

efd70b9e475265f4.jpg

Tak samo elefant gotowy do malowania.

fbb87301592cbc3b.jpg

63b1a9908b7bf44d.jpg

I tutaj doszedłem do wniosku ze jesli juz ten elefan oferuje jakies wnetrze to je choć troche wzbogace

32cff0082ca0e1e4.jpg

A o takie elementy wzbogacil sie Elefant.

e22c58d7ef0b48ba.jpg

b54d49e032425a27.jpg

Dzis pomalowalem podkladem wnetrze.

3e20e3c403a07f82.jpg

bed7fc1db588dd63.jpg

1f1e017269e55ea5.jpg

c0ab9b19d971aad4.jpg

Robiłem niedawno tego tygryska i byłem nie bardzo zadowolony z kół, coś tam trzeba było w nich rozwiercać bo inaczej się nie mieściły na te kołki mocujące, dziwie się też troche że wybrałes te gąsiennice a nie te elastyczne bo moim zdaniem to one są o niebo lepsze. A swoją drogą to troche dziwne w tym modelu jest to że producent dał zapasowe gąski na tylko jedną strone wieży i nie dał KM przeciwlotniczego Ale pozatym wszystko jest ok z tym modelem.

A oto czesciowo nałozone camo i powoli zaczynam go podstarzac i męczyc

d146c089e66cc1f9.jpg

tu gaska jeszcze nie pomalowana

40ca2b82d94aec63.jpg

a tu poamlowana ale jeszcze nie uzywana

b23311e7490d4c8d.jpg

z gory - widok he he he

ab72624fb7cd12a9.jpg

W srodku tez sie dzieje elefanta - ale pokaze to jak wymodze

Dalej w tle - King Tiger czesciowo camo ma nałozone, a bedzie mial camo z Arden.

Że też dało Ci się z tego elefanta coś ładnego zrobić tylko czemu hamulec taki żółty jest?

Nie no walka trwa jeszcze kupa do zrobienia rzeczy - hamulec dlatego nie pomalowany bo trza se otwor wywiercic w lufie - takie to italeri .

Mam zamiar wyciagnac z tego modelu co sie da - no i chyba z tego powstanie diorama "Kursk" bo dostalem od Kolegi - akcesoria 1/72 , i Bmw w tejze skali.

Scros ,sorki ale tak nie możesz.

Pod Kurskiem ,to Ferdynandy były .

Z tej resztki została zrobiony Elefanty itd...

Kamo pasuje do Ferdinanda z walk na łuku,ale model nie (Italia 44 ?)

Modelik jeśli chodzi o wykonanie ,cacany

podoba mi się i chwała też dla Dragona

Pzdr.Jarek

• 3 weeks later...

Przez jakis czas nie mailem czasu lecz w konscu udalo mi sie podrobic ELEFANTA , wybralem malowanie i oznaczenie Schwere Panzer Jg. Abt. 653, 2 nd Company Russia 1944.

Jako moj pierwszy model w 1/72 zachecil mnie do budowy kolejnych. A oto efekty dotychczasowej budowy:

1. Model jeszcze nie jest skonczony - tu srodek

e964c56caf7dc9f4.jpg

2. Inny rzut

efb49da61cebbfb6.jpg

3. Powoli nabiera kształtów - są juz kalki i zostal polakierowany

b11bbca6896beb2b.jpg

4. Po złożeniu

e09f07f599ed9178.jpg

5. Z tyłu

0a814f90f8368cb6.jpg

6. Z boku

5e4980e068bd6c54.jpg

f9eb153a5b1ed5c9.jpg

7. Z góry

02935f9abe504a4f.jpg

8. Z dołu

f205ec1fead91fdb.jpg

Uzyto pasteli talena celem ublocenia i ubrudzenia modelu - pozostalo mi pomalowac figurki i porobic dalsze zuzycie czolgu jak odrapania itp - zwykla ekspoatacja wojenna.

1e7185b3fb5828d6.jpg

To jest w ogóle Twój pierwszy model, czy pierwszy w skali 1/72?

Całkiem fajnie sie prezentuje, chociaż zostały jakieś szpary.

Aha, co to jest takie szare na łączeniach bocznych i przednich ścianek wieży?

Przydałyby się większe fotki, niektórzy dawali większe w swoich podpisach.

Pierwszy w 1/72.

Szpary są ponieważ modelo ma wnetrze i jest rozbieralny.

Na sciankach sa zabrudzenia.

Wieksze fotki wiecej czasu sie otwieraja a to jest relacja - jesli skoncze model moge wstawic wieksze.

No tak, z tymi szparami, to wyleciało mi z łba, że pokazujesz wnętrze.

Co do fotek: możesz na fotosiku dać większe fotki, a na forum pokazać miniaturki, albo robić fotki 800 x 600 i pokazywać całe.

Dioramke w formie torowiska na nasypie masz w zestawie, wiem bo właśnie sam go kleje mi się udało go dorwać na allegro za 70 pln i czasem się tam pojawiają za taką kwote. Jeśli chodzi o ceny w sklepach modelarskich to widziałem za około 120-130 pln i jak dla mnie to już jest cena zaporowa. A napisąlem o nim bo chciał bym go zobaczyć w wykonaniu kogoś kto to robi na wysokim poziomie.