Skocz do zawartości

tiger z 505. pułku czołgów ciężkich-pomoc

gumis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam aktualnie na warsztacie Tigera z Academy w 1:35. Chciałbym go wykonać w tym malowaniu

505.jpg

Mam w związku z tym kilka pytań. Na zdjęciu tym tygrys nie ma wyrzutników granatów dymnych na kadłubie. Czy mocowania które są już fabrycznie wykonane na moim modelu usunąć??? Co z reflektorami? Też je usunąć??

Czy mocowania które są już fabrycznie wykonane na moim modelu usunąć???

Tak, skoro ich nie widzisz na tym rysunku to je odetnij.

Co z reflektorami? Też je usunąć??

Skoro tych też nie ma, też je obetnij.

Tak, skoro ich nie widzisz na tym rysunku to je odetnij (...) Skoro tych też nie ma, też je obetnij. Smile

Spokojnie, spokojnie. A jaką masz Aleks pewność, że te schematy barwne, są zgodne z faktami historycznymi??? Zastanów się lepiej, zanim coś poradzisz...

gumis Upewnij się lepiej w jakiejś pewnej monografii, a nie sugeruj się schematem barwnym. Na necie jest pełno pdf-ów z monografią Tigera - wystarczy poszukać.

Spokojnie, spokojnie. A jaką masz Aleks pewność, że te schematy barwne, są zgodne z faktami historycznymi??? Zastanów się lepiej, zanim coś poradzisz...

Dokładnie. Jeśli jednak oprzesz się tylko na tej planszy to:

-mocowania reflektorów są (przyjrzyj się dobrze rysunkowi), brak tylko samych "światełek"

-wyrzutniki na kadłubie. Raczej ich jeszcze tam nie było (w miarę wczesny typ kadłuba już bez peryskopów kierowcy, ale przed modyfikacją błotników

-wyrzutniki na wieży. Jest to wczesna wieża (choćby świadczy o tym brak peryskopu ładowniczego), więc fabrycznie wyrzutniki były. Mogły zostać usunięte w trakcie eksploatacji (na rysunku widać coś jakby ślady po spawach na dachu).....

Ale jak wspomniał Jakub poszukaj więcej informacji na ten temat.

Nadmienię tylko, że to co napisałem powyżej jest moją interpretacją tej planszy barwnej....

Mam wszystkie tomy tej monografii AJ-Pressu, niestety kilka wpadek znalazłem, ale myślę, że śmiało możesz oprzeć się na tym rysunku, o ile dobrze pamiętam, w tej monografii znajdziesz archiwalne zdjęcie tej maszyny, porównaj. Wyrzutniki granatów dymnych były bardzo nie lubiane przez załogi i były nagminnie usuwane.

Pzdr

w tej monografii znajdziesz archiwalne zdjęcie tej maszyny

O właśnie, jeśli gumis masz taką możliwość, to nie ma lepszego wyjścia, niż zdjęcie archiwalne oryginalnego pojazdu.

No cóż przejrzałem monografie aj-press i nie znalazłem zdjęcia interesującej Cię maszyny. Były inne z tego batalionu, ale nie ten. Natomiast natrafiłem w swoich zbiorach na to

014.jpg

czołgi z 505. Na pierwszym planie jest wóz nr 321. 322 stoi z tyłu. Niestety szczegółów za mocno nie widać, ale przynajmniej układ plam kamuflażu się zgadza. Tak nawiasem mówiąc obydwa czołgi mają prawie identyczny wzór. Aha i numer taktyczny.Widać, że na 322 był malowany nieco wyżej niż na 321- czuli tak jak na planszy z książki. Poszukam, może coś jeszcze znajdę.