gumis Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Witam. Mam aktualnie na warsztacie Tigera z Academy w 1:35. Chciałbym go wykonać w tym malowaniu Mam w związku z tym kilka pytań. Na zdjęciu tym tygrys nie ma wyrzutników granatów dymnych na kadłubie. Czy mocowania które są już fabrycznie wykonane na moim modelu usunąć??? Co z reflektorami? Też je usunąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Czy mocowania które są już fabrycznie wykonane na moim modelu usunąć??? Tak, skoro ich nie widzisz na tym rysunku to je odetnij. Co z reflektorami? Też je usunąć?? Skoro tych też nie ma, też je obetnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Tak, skoro ich nie widzisz na tym rysunku to je odetnij (...) Skoro tych też nie ma, też je obetnij. Smile Spokojnie, spokojnie. A jaką masz Aleks pewność, że te schematy barwne, są zgodne z faktami historycznymi??? Zastanów się lepiej, zanim coś poradzisz... gumis Upewnij się lepiej w jakiejś pewnej monografii, a nie sugeruj się schematem barwnym. Na necie jest pełno pdf-ów z monografią Tigera - wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Spokojnie, spokojnie. A jaką masz Aleks pewność, że te schematy barwne, są zgodne z faktami historycznymi??? Zastanów się lepiej, zanim coś poradzisz... Dokładnie. Jeśli jednak oprzesz się tylko na tej planszy to: -mocowania reflektorów są (przyjrzyj się dobrze rysunkowi), brak tylko samych "światełek" -wyrzutniki na kadłubie. Raczej ich jeszcze tam nie było (w miarę wczesny typ kadłuba już bez peryskopów kierowcy, ale przed modyfikacją błotników -wyrzutniki na wieży. Jest to wczesna wieża (choćby świadczy o tym brak peryskopu ładowniczego), więc fabrycznie wyrzutniki były. Mogły zostać usunięte w trakcie eksploatacji (na rysunku widać coś jakby ślady po spawach na dachu)..... Ale jak wspomniał Jakub poszukaj więcej informacji na ten temat. Nadmienię tylko, że to co napisałem powyżej jest moją interpretacją tej planszy barwnej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Mam wszystkie tomy tej monografii AJ-Pressu, niestety kilka wpadek znalazłem, ale myślę, że śmiało możesz oprzeć się na tym rysunku, o ile dobrze pamiętam, w tej monografii znajdziesz archiwalne zdjęcie tej maszyny, porównaj. Wyrzutniki granatów dymnych były bardzo nie lubiane przez załogi i były nagminnie usuwane. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 w tej monografii znajdziesz archiwalne zdjęcie tej maszyny O właśnie, jeśli gumis masz taką możliwość, to nie ma lepszego wyjścia, niż zdjęcie archiwalne oryginalnego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 No cóż przejrzałem monografie aj-press i nie znalazłem zdjęcia interesującej Cię maszyny. Były inne z tego batalionu, ale nie ten. Natomiast natrafiłem w swoich zbiorach na to czołgi z 505. Na pierwszym planie jest wóz nr 321. 322 stoi z tyłu. Niestety szczegółów za mocno nie widać, ale przynajmniej układ plam kamuflażu się zgadza. Tak nawiasem mówiąc obydwa czołgi mają prawie identyczny wzór. Aha i numer taktyczny.Widać, że na 322 był malowany nieco wyżej niż na 321- czuli tak jak na planszy z książki. Poszukam, może coś jeszcze znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 12 Sierpnia 2008 Share Napisano 12 Sierpnia 2008 Tu masz pełno przeróżnych monografi , o ile pamiętam kilka z tygrysami też się znalazło. Link wycięty, kradzione nie tuczy - skany monografii to de facto piractwo i łamanie praw autorskich. Moderator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 14 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2008 A więc tak. Za radą kolegi Seb wyrzutników granatów dymnych montować nie będę. Wodzik730 napisał, że wyrzutników na kadłubie nie było więc fabryczne usunę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi