orzechu500 Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Bedziesz kładł na to mat/ satynę? Do tych srebrnych mocowań- przyklejaj sobie kawałek taśmy byle jakiej przed malowaniem pędzlem- będziesz miał równo obmalowana linie. Minuta klejenia, efekt zdecydowanie lepszy Edytowane 3 Marca 2023 przez orzechu500 1 Cytuj
patrykd Napisano 4 Marca 2023 Napisano 4 Marca 2023 Tak jak napisano jak na pędzelek za mało rozcienczony farby. Lakier też jakby za mało rozcienczony albo uwypuklił to co pedzielm było za grubo. 1 Cytuj
barti94 Napisano 10 Marca 2023 Autor Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Witajcie. Faktycznie trochę ta farba jest zbyt gęsta Chwilkę nie było mnie tutaj ale powracam z potężnym apdejtem. Po nałożeniu kalek poszedł matowy lakier i zaczął się czasochłonny proces washowania: -używałem washa dedykowanego do Afrika Korps i chyba udało się wpuścić go we wszystkie ważniejsze miejsca -w kilku miejscach dałem też brązowy wash imitujący zapieczenie niektórych śrub -dodałem przecierki stalowe na niektórych elementach i bandażach kół imitując przetarcia, -położyłem tack wash. Wiem trochę się odznaczają ale będzie to modulowane kurzem, w miejscach gdzie mógł osadzić się kurz i piasek dałem efekt North Afrika Dust, -na skrzynkę i inne elementy drewniane użyłem washa do drewna, -w paru miejscach zrobiłem ciemne zacieki/rdzawe zacieki, -położyłem wash do wnętrz na białe elementy wnętrza przy włazie, -nałożyłem rdzawą teksturę na tłumik -wykonałem ogólny chipping -w paru miejscach zrobiłem też plamy po paliwie -pewnie tego nie widać na zdjęciach ale też spory czas poświeciłem wannie, nałożyłem teksturę piasku oraz zacieki, Teraz czas na pigmenty. Trochę też szwankuje światło i zdjęcia są kiepskiej jakości ale poprawię to i następne zdjęcia wrzucę z dobrze doświetlonego namiotu. Walczyłem też trochę aby zamaskować efekty trochę grubiej położonej farby. Widzę niestety dosyć sporą różnicę pomiędzy gąsienicami głównymi a tymi dołączanymi jako zapas ale myślę że pigmentami uda mi się wszystko wyrównać. Co można zmienić/usprawnić? Edytowane 10 Marca 2023 przez barti94 1 Cytuj
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 8 godzin temu, barti94 napisał: -dodałem przecierki stalowe na niektórych elementach i bandażach kół imitując przetarcia, ??????????? Cytuj
Rafał B Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 57 minut temu, _OldMan_ napisał: ??????????? Krzychu, nie zachodź w głowę, ino wytłumacz koledze Cytuj
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 Hmmm .... , stalowe przecierki na gumowych bandażach ? Cytuj
orzechu500 Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 Jest na pewno zdecydowanie lepiej niż ten pierwszy Jožin z bažin. Wygląda w sumie przyzwoicie, progres jest! Cytuj
barti94 Napisano 11 Marca 2023 Autor Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) No i zostałem złapany za słówko Chodziło mi o koła napinające. Myślałem o jednym a napisałem drugie.Mozg wyprany po całym tygodniu pracy . Dzisiaj zabieram się za położenie pigmentów. Na bandażach jest Dust Effect. Swoją drogą. Co sądzicie o tym pigmencie? Jest to Humbrol Sand? Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę zbyt żółty jak na piasek. Używał ktoś? Edytowane 11 Marca 2023 przez barti94 Cytuj
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, barti94 napisał: Na bandażach jest Dust Effect. Swoją drogą. Co sądzicie o tym pigmencie? Jest to Humbrol Sand? Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę zbyt żółty jak na piasek. Jak zrobisz zdjęcia kół i bandaży to ocenimy. Edit: masz więcej niż jedną żarówkę w domu ? Edytowane 11 Marca 2023 przez _OldMan_ Cytuj
barti94 Napisano 12 Marca 2023 Autor Napisano 12 Marca 2023 Popracowałem nad pigmentami i światłem. Poprawiłem też kilka kosmetycznych spraw i chciałbym przedstawić Wam finalny efekt : 4 Cytuj
_OldMan_ Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Dużo lepsze zdjęcia. Przydałaby się większa głębia ostrości, czyli zmniejszenie przysłony. 1 Cytuj
patrykd Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Czuc postęp w pracach. Może przydałoby się jeszcze poprzecierać gąsienice metalizerem w miejscach styku jej z podłożem. Trochę rdzy i zacieków też by nie zaszkodziło. Jakieś plamy z oleju, itp. Końcówka wydechu sadza też by się przydała. Generalnie jest lepiej. Pamiętaj następnym razem o rozrzedzeniu farby odpowiednim, a jeśli myślisz na poważnie o tym hobby to zainwestuj w aerograf. Edytowane 13 Marca 2023 przez patrykd 1 Cytuj
tomek74 Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 Jest o niebo lepiej niż w pierwszym modelu. Gratuluję ambicji i super że się nie zniechęciłeś. Niejeden by się poddał. Tak trzymać. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi