orzechu500 Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Bedziesz kładł na to mat/ satynę? Do tych srebrnych mocowań- przyklejaj sobie kawałek taśmy byle jakiej przed malowaniem pędzlem- będziesz miał równo obmalowana linie. Minuta klejenia, efekt zdecydowanie lepszy Edytowane 3 Marca 2023 przez orzechu500 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Marca 2023 Share Napisano 4 Marca 2023 Tak jak napisano jak na pędzelek za mało rozcienczony farby. Lakier też jakby za mało rozcienczony albo uwypuklił to co pedzielm było za grubo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) Witajcie. Faktycznie trochę ta farba jest zbyt gęsta Chwilkę nie było mnie tutaj ale powracam z potężnym apdejtem. Po nałożeniu kalek poszedł matowy lakier i zaczął się czasochłonny proces washowania: -używałem washa dedykowanego do Afrika Korps i chyba udało się wpuścić go we wszystkie ważniejsze miejsca -w kilku miejscach dałem też brązowy wash imitujący zapieczenie niektórych śrub -dodałem przecierki stalowe na niektórych elementach i bandażach kół imitując przetarcia, -położyłem tack wash. Wiem trochę się odznaczają ale będzie to modulowane kurzem, w miejscach gdzie mógł osadzić się kurz i piasek dałem efekt North Afrika Dust, -na skrzynkę i inne elementy drewniane użyłem washa do drewna, -w paru miejscach zrobiłem ciemne zacieki/rdzawe zacieki, -położyłem wash do wnętrz na białe elementy wnętrza przy włazie, -nałożyłem rdzawą teksturę na tłumik -wykonałem ogólny chipping -w paru miejscach zrobiłem też plamy po paliwie -pewnie tego nie widać na zdjęciach ale też spory czas poświeciłem wannie, nałożyłem teksturę piasku oraz zacieki, Teraz czas na pigmenty. Trochę też szwankuje światło i zdjęcia są kiepskiej jakości ale poprawię to i następne zdjęcia wrzucę z dobrze doświetlonego namiotu. Walczyłem też trochę aby zamaskować efekty trochę grubiej położonej farby. Widzę niestety dosyć sporą różnicę pomiędzy gąsienicami głównymi a tymi dołączanymi jako zapas ale myślę że pigmentami uda mi się wszystko wyrównać. Co można zmienić/usprawnić? Edytowane 10 Marca 2023 przez barti94 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 8 godzin temu, barti94 napisał: -dodałem przecierki stalowe na niektórych elementach i bandażach kół imitując przetarcia, ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 57 minut temu, _OldMan_ napisał: ??????????? Krzychu, nie zachodź w głowę, ino wytłumacz koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 Hmmm .... , stalowe przecierki na gumowych bandażach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 Jest na pewno zdecydowanie lepiej niż ten pierwszy Jožin z bažin. Wygląda w sumie przyzwoicie, progres jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) No i zostałem złapany za słówko Chodziło mi o koła napinające. Myślałem o jednym a napisałem drugie.Mozg wyprany po całym tygodniu pracy . Dzisiaj zabieram się za położenie pigmentów. Na bandażach jest Dust Effect. Swoją drogą. Co sądzicie o tym pigmencie? Jest to Humbrol Sand? Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę zbyt żółty jak na piasek. Używał ktoś? Edytowane 11 Marca 2023 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, barti94 napisał: Na bandażach jest Dust Effect. Swoją drogą. Co sądzicie o tym pigmencie? Jest to Humbrol Sand? Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę zbyt żółty jak na piasek. Jak zrobisz zdjęcia kół i bandaży to ocenimy. Edit: masz więcej niż jedną żarówkę w domu ? Edytowane 11 Marca 2023 przez _OldMan_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Popracowałem nad pigmentami i światłem. Poprawiłem też kilka kosmetycznych spraw i chciałbym przedstawić Wam finalny efekt : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Dużo lepsze zdjęcia. Przydałaby się większa głębia ostrości, czyli zmniejszenie przysłony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Czuc postęp w pracach. Może przydałoby się jeszcze poprzecierać gąsienice metalizerem w miejscach styku jej z podłożem. Trochę rdzy i zacieków też by nie zaszkodziło. Jakieś plamy z oleju, itp. Końcówka wydechu sadza też by się przydała. Generalnie jest lepiej. Pamiętaj następnym razem o rozrzedzeniu farby odpowiednim, a jeśli myślisz na poważnie o tym hobby to zainwestuj w aerograf. Edytowane 13 Marca 2023 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Jest o niebo lepiej niż w pierwszym modelu. Gratuluję ambicji i super że się nie zniechęciłeś. Niejeden by się poddał. Tak trzymać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi