skarczu Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) Jest to moja pierwsza relacja z budowy. Do tej pory stresowałem się zamieszczać jakiekolwiek wpisy na forum, ale boję się, że nie dam rady skończyć tego modelu bez waszej pomocy. Model wyjściowy to Hobby Boss z kilkoma dodatkami Znalazłem też kalkomanie z Aeromaxa, ponieważ mają właściwe wymiary. Chciałbym wykonać model śmigłowca o numerze 7333. Z początku sugerowałem się instrukcją z zestawu, ale wydaje mi się, że to całkowita abstrakca. Znalazłem tylko dwa zdjęcia tego śmigłowca w internecie i wydaje mi się, że są z różnych okresów ??? Czy dysponuje ktoś z was jakimiś fotkami w łaciatym malowaniu? Na ten moment udało mi się zamknąć kadłub i poskładać wirnik (prawie). Wiem, że w środku jest kilka błędów no ale jest już za późno Edytowane 6 Kwietnia 2023 przez skarczu 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 9 minut temu, skarczu napisał: Z początku sugerowałem się instrukcją z zestawu, ale wydaje mi się, że to całkowita abstrakca. Nie jest tak źle. Pomieszane są jedynie szachownice i spód, który był błękitny / błękitnoszary. 11 minut temu, skarczu napisał: Znalazłem tylko dwa zdjęcia tego śmigłowca w internecie i wydaje mi się, że są z różnych okresów ??? Szachownice sugerują, że tak jest jak piszesz, ale rozkłady plam dla różnych egzemplarzy Mi-2 były podobne (nie takie same). Więc, jeśli nie uda Ci się zdobyć innych fotek, rób malowanie na podstawie tego co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Lutego 2023 Share Napisano 25 Lutego 2023 Trzymam kciuki, jest dobrze szukaj schematu malowania MEDUZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Robertas - bardzo dziękuję ci za materiały. Na pewno bardzo mi się przydadzą. Z tego co widzę, to meduza też miała dwa warianty (różne kolory). Muszę się zdecydować który wariant wybrać i dobrać kolory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Dokończyłem sklejanie wirnika, tylko nie wiem czy uda mi się to pomalować bez uszkodzenia ?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Cały model jest wykonany z wgłębnymi liniami podziału oprócz łopat wirnika głównego. Czy wykonane jest to celowo, czy trzeba ryć wgłębne linie podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 27 Lutego 2023 Share Napisano 27 Lutego 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 27 Lutego 2023 Autor Share Napisano 27 Lutego 2023 Dzięki, czyli wypukłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 3 Marca 2023 Share Napisano 3 Marca 2023 Dobrze Ci idzie trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 23 Marca 2023 Autor Share Napisano 23 Marca 2023 Bardzo pomalutku, ale do przodu. Kadłub praktycznie gotowy do podkładu. Jeszcze muszę posklejać/obrobić belki, łopaty i karabin no i podkład. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Cześć! Fajnie! Proponowałbym zeszlifować ten prostokąt z kółkiem w środku, który jest na dodatku żywicznym z silnikami. Nasze, wojskowe Mi-2 tego nie miały. Edytowane 24 Marca 2023 przez MarS84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Godzinę temu, MarS84 napisał: Cześć! Fajnie! Proponowałbym zeszlifować ten prostokąt z kółkiem w środku, który jest na dodatku żywicznym z silnikami. Nasze, wojskowe Mi-2 tego nie miały. Dzięki. Czy chodzi o ten element obrysowany na czerwono? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Dokładnie tak - ten. :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Szkoda, że wkleiłeś szyby w okna gdzie można zamontować karabiny PK. Gdyby wystawały na zewnątrz wyglądałby bardziej dziarsko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Antena zeszlifowana, psiknąłem C027 Intermediate blue na przód. Dziś jeszcze nałożę podkład. W dedykowanych maskach NewWare Masks brakuje jednej na boczną szybę - trzeba było dorabiać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 W dniu 27.02.2023 o 16:11, skarczu napisał: Cały model jest wykonany z wgłębnymi liniami podziału oprócz łopat wirnika głównego. Czy wykonane jest to celowo, czy trzeba ryć wgłębne linie podziału? Trochę późno ale pozwolę sobie na mały komentarz. To co nazwałeś liniami podziału na łopatach wirnika nośnego są faktycznie spoinami klejowymi. Łopaty WN Mi-2 zbudowane były z metalowego dźwigara pustego w środku w nosowej części łopaty do którego były poprzyklejane segmenty wypełniacza ulowego w spływowej części łopaty. I to co widać na łopacie to są spoiny między poszczególnymi sekcjami wypełniacza uloweo. Nazwa ulowego wywodzi się stąd, że w przekroju przypomina plaster miodu. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam za bardzo koledze wątku. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Endrju napisał: Trochę późno ale pozwolę sobie na mały komentarz. To co nazwałeś liniami podziału na łopatach wirnika nośnego są faktycznie spoinami klejowymi. Łopaty WN Mi-2 zbudowane były z metalowego dźwigara pustego w środku w nosowej części łopaty do którego były poprzyklejane segmenty wypełniacza ulowego w spływowej części łopaty. I to co widać na łopacie to są spoiny między poszczególnymi sekcjami wypełniacza uloweo. Nazwa ulowego wywodzi się stąd, że w przekroju przypomina plaster miodu. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam za bardzo koledze wątku. Endrju - nie zaśmiecasz wątku, bardzo fajnie, że mogę się czegoś dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Podkład położony. Preshading zrobiłem szarą farbą (wcześniej używałem czarnej farby, ale wychodziło zbyt intensywnie). Zobaczymy jak będzie po pomalowaniu. Mam pytanie - czy stateczniki od dołu miały kolor błękitny, czy były w kolorze kamuflażu? Na tablicach barwnych jest różnie, a nie znalazłem żadnego zdjęcia w malowaniu meduza gdzie widać stateczniki od dołu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 4 Kwietnia 2023 Share Napisano 4 Kwietnia 2023 Stateczniki w kolorze kamuflażu. W meduzie szarobłękitny tylko spód kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 4 godziny temu, MarS84 napisał: Stateczniki w kolorze kamuflażu. W meduzie szarobłękitny tylko spód kadłuba. Dziękuję za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Zdjęcie 7333 ze zbiornikami dodatkowymi przedstawia śmigłowiec (po demontażu uzbrojenia na początku lat 90.) w oryginalnym fabrycznym, świdnickim kamuflażu, wg. mnie najlepszym. Drugie to chyba malowanie łódzkie, poremontowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 6 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2023 2 godziny temu, MarS84 napisał: Zdjęcie 7333 ze zbiornikami dodatkowymi przedstawia śmigłowiec (po demontażu uzbrojenia na początku lat 90.) w oryginalnym fabrycznym, świdnickim kamuflażu, wg. mnie najlepszym. Drugie to chyba malowanie łódzkie, poremontowe. Trapi mnie jeszcze jeden problem - pora na malowanie, ale nie wiem jakich kolorów użyć do pomalowania dołu. Gdy patrzę na zdjęcie to tylne golenie są ewidentnie niebieskie. Natomiast spód wpada w szary (mniej więcej taki jak plama na dziobie). Czy jest to efekt cienia czy w tym przypadku był użyty kolor szary??? Kolejna sprawa to felgi i przednia goleń - też nie mam pewności, czy to wypłowiały/brudny niebieski czy odcień zielonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Drobna korekta: na zdjęciu jest wersja Mi-2URP-G. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 Tak, URP-G. Faktyczne są różnice kolorów. Przednia stójka zielona, ale spód za działkiem też już jakby błękitny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi