piotr2498 Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Witam Chciałbym pokazać Wam mój najnowszy sklejony model, czyli Messerschmitt Bf-109 w wersji E-1. Jest to stosunkowo nowy model na rynku, bo formy są z 2021 roku. Trzeba przyznać, że firma Wingsy Kits stanęła na wysokości zadania i model sklejało się bardzo dobrze. Spasowanie porównałbym do modeli Tamiyii. Jedynym mankamentem w moim przypadku były kalki, ponieważ nie chciały reagować z płynami microscale i musiałem mechanicznie wpasować je w linie podziału i nity. Jednakże bardzo polecam każdemu ten model, a w szczególności początkującym modelarzom, którzy powinni sobie spokojnie z nim poradzić. Model był malowany za pomocą farb Mr Hobby i Tamiyia. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Fajnie zmęczona góra. Dół fajnie zróżnicowany, ale taki czysty się wydaje. Gratulacje fajnego modelu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Dziękuję Co do czystości, to w sumie taki był zamysł od początku, żeby go zbytnio nie brudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Ok. Tak jeszcze mi się w oczy teraz rzuciło... maszt Ci ściągnęło trochę do tyłu. Rzuca się w oczy zwłaszcza że obok biegnie linia podziału z którą powinien być równoległy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Też to zauważyłem, i będę to poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Ładny model, zgrabnie pomalowany, z wyczuciem. Fakturę sterów i lotek podkreśliłeś malowaniem (?) bo te elementy w modelu są prawie płaskie. Szkoda, że nie wymieniłeś (lub choćby nie zeszlifowałeś) łopat śmigła bo Wingsy przesadziło z ich szerokością. Twój mały błąd to pomalowanie poziomych ramek tylnej części osłony kabiny na kolor zewnętrzny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Trochę nie mój styl malowania, ale model bardzo fajnie zrobiony . A Wingsy w tym zestawie śmigło zdecydowanie nie wyszło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 13 minut temu, RogerM napisał: Ładny model, zgrabnie pomalowany, z wyczuciem. Fakturę sterów i lotek podkreśliłeś malowaniem (?) bo te elementy w modelu są prawie płaskie. Szkoda, że nie wymieniłeś (lub choćby nie zeszlifowałeś) łopat śmigła bo Wingsy przesadziło z ich szerokością. Twój mały błąd to pomalowanie poziomych ramek tylnej części osłony kabiny na kolor zewnętrzny. Jeśli chodzi o stery i lotki to użyłem kalek 3D z Quinta Studio zaprojektowanych właśnie do tego modelu. A w kwestii tych łopat śmigła i poziomych ramek w tylniej części osłony kabiny, to nawet nie miałem pojęcia, aż do teraz, że coś z tym jest nie tak Przy budowie tego modelu wzorowałem się dość mocno na warsztacie z budowy identycznego Bfa-109 na KFS, a tam żaden z tych problemów nie został poruszony, więc myślałem, że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, piotr2498 napisał: Przy budowie tego modelu wzorowałem się dość mocno na warsztacie z budowy identycznego Bfa-109 na KFS, a tam żaden z tych problemów nie został poruszony, więc myślałem, że jest ok Pewnie dlatego, że autor budowy i artykułu napisał na wstępie m. in. "Model zrobiłem prosto z pudła." Natomiast w recenzji wersji E-1 można już znaleźć: "śmigło. Tutaj znowu żadnych zaskoczeń. Niektórzy zapewne zechcą pocienić delikatnie łopaty." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 Bardzo wyrazista, wyakcentowana. Może się podobać ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 52 minuty temu, RogerM napisał: Pewnie dlatego, że autor budowy i artykułu napisał na wstępie m. in. "Model zrobiłem prosto z pudła." Natomiast w recenzji wersji E-1 można już znaleźć: "śmigło. Tutaj znowu żadnych zaskoczeń. Niektórzy zapewne zechcą pocienić delikatnie łopaty." Recenzji akurat nie czytałem, ale fakt faktem, że jest to mój błąd i moje niedopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi