Skocz do zawartości

Bf-109 E-1, 1/48 Wingsy kits

piotr2498

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Chciałbym pokazać Wam mój najnowszy sklejony model, czyli Messerschmitt Bf-109 w wersji E-1. Jest to stosunkowo nowy model na rynku, bo formy są z 2021 roku. Trzeba przyznać, że firma Wingsy Kits stanęła na wysokości zadania i model sklejało się bardzo dobrze. Spasowanie porównałbym do modeli Tamiyii. Jedynym mankamentem w moim przypadku były kalki, ponieważ nie chciały reagować z płynami microscale i musiałem mechanicznie wpasować je w linie podziału i nity. Jednakże bardzo polecam każdemu ten model, a w szczególności początkującym modelarzom, którzy powinni sobie spokojnie z nim poradzić. Model był malowany za pomocą farb Mr Hobby i Tamiyia. 

IMG_20230301_173049_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20230301_173000_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20230301_172946_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20230301_172938_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20230301_173122_Easy-Resize.com.jpg

• Like 18

Ładny model, zgrabnie pomalowany, z wyczuciem. Fakturę sterów i lotek podkreśliłeś malowaniem (?) bo te elementy w modelu są prawie płaskie. Szkoda, że nie wymieniłeś (lub choćby nie zeszlifowałeś) łopat śmigła bo Wingsy przesadziło z ich szerokością. Twój mały błąd to pomalowanie poziomych ramek tylnej części osłony kabiny na kolor zewnętrzny.

• Like 1

13 minut temu, RogerM napisał:

Ładny model, zgrabnie pomalowany, z wyczuciem. Fakturę sterów i lotek podkreśliłeś malowaniem (?) bo te elementy w modelu są prawie płaskie. Szkoda, że nie wymieniłeś (lub choćby nie zeszlifowałeś) łopat śmigła bo Wingsy przesadziło z ich szerokością. Twój mały błąd to pomalowanie poziomych ramek tylnej części osłony kabiny na kolor zewnętrzny.

Jeśli chodzi o stery i lotki to użyłem kalek 3D z Quinta Studio zaprojektowanych właśnie do tego modelu. A w kwestii tych łopat śmigła i poziomych ramek w tylniej części osłony kabiny, to nawet nie miałem pojęcia, aż do teraz, że coś z tym jest nie tak 😆 Przy budowie tego modelu wzorowałem się dość mocno na warsztacie z budowy identycznego Bfa-109 na KFS, a tam żaden z tych problemów nie został poruszony, więc myślałem, że jest ok :neutral:

Godzinę temu, piotr2498 napisał:

Przy budowie tego modelu wzorowałem się dość mocno na warsztacie z budowy identycznego Bfa-109 na KFS, a tam żaden z tych problemów nie został poruszony, więc myślałem, że jest ok :neutral:

Pewnie dlatego, że autor budowy i artykułu napisał na wstępie m. in. "Model zrobiłem prosto z pudła." Natomiast w recenzji wersji E-1 można już znaleźć: "śmigło. Tutaj znowu żadnych zaskoczeń. Niektórzy zapewne zechcą pocienić delikatnie łopaty."

52 minuty temu, RogerM napisał:

Pewnie dlatego, że autor budowy i artykułu napisał na wstępie m. in. "Model zrobiłem prosto z pudła." Natomiast w recenzji wersji E-1 można już znaleźć: "śmigło. Tutaj znowu żadnych zaskoczeń. Niektórzy zapewne zechcą pocienić delikatnie łopaty."

Recenzji akurat nie czytałem, ale fakt faktem, że jest to mój błąd i moje niedopatrzenie.