Kabanos Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Witam! Zakupiłem dzisiaj w.w. model...i mam zamiar przeprowadzić relację z jego budowy.. Pomalowany będzie farbą Tamiya: Malowanie które chcę odtworzyć to: (To na górze fotki) Prosiłbym o jakieś ciekawe fotki tego konkretnego egzemplarza lub wogóle wersji DAK (co to wogóle znaczy? Jakaś historia czy coś?) Proszę o wsparcie techniczne, chciałbym wykonać go wmiare zgodnie z orginałem.. Którą wersję z powyższych mam wybrać?? Pozdrawiam i proszę o motywację do regularnego prowadzenia relacji:) Mateusz:D Ściema PS. Ilość części mnie przeraża..Na pudełku napisane jest, że jest ich ponad 1000...HEEELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Witam. Widze, że będe miał towarzysza bo akurat też sklejam ten model i relacjonuje ten warsztat. Mój model to 4. DAK - Deutsches Afrika Korps Mam tylko zdjęcia mojej 4: Życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 PS. Ilość części mnie przeraża..Na pudełku napisane jest, że jest ich ponad 1000...HEEELP! DML ma taką manię dziesiątkowania części, które mogą być odlane jako całe, albo najwyżej w postaci dwóch elementów. Dzięki temu sztucznie "nabijają" ilość części, a potem niektórzy tym się jarają... DAK (co to wogóle znaczy? Jakaś historia czy coś?) Którą wersję z powyższych mam wybrać?? Którą chcesz - to od Ciebie zależy... Generalnie model jest dość kiepsko zwymiarowany, jednym słowem niedokładny, ale skleja się łatwo i miło. Po sklejeniu, powstaje dość fajna zabawka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedzi! Szczególnie Jeśli chodzi o DAK:) Panie Boozy, jeśli ma pan więcej zdjęć "4" to chętnie przyjmę(może jednak skuszę się na tą czwórkę, fajną ma tą palemkę) Pozdrawiam, Mati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 DAK (co to wogóle znaczy? Jakaś historia czy coś?) Jakubie dlaczego od razu śmiech? Nie lepiej wytłumaczyć A jakby się ktoś zapytał co to znaczy C-RAM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Z góry przepraszam za offtopic, ale pragnę odpowiedzieć, aby nie pozostawić niedomówień... Jakubie dlaczego od razu śmiech? Nie lepiej wytłumaczyć Otóż, z dwóch powodów. Pierwszy: o Deutsches Afrikakorps dowiedzieć się można dzięki szkolnej lekcji Historii (zarówno w Gimnazjum jak i Liceum). Przy omawianiu II wojny światowej, wspomina się też o walkach w Afryce i nauczyciel na pewno powie coś o "tajemniczym" DAK-u, a przynajmniej wyjaśni nazwę i powie, że był taki ktoś jak Rommel i tyle. Drugi powód: Budując model, chyba każdy z nas sprawdza podstawowe informacje, co do użycia danego pojazdu w walkach. A jakby się ktoś zapytał co to znaczy C-RAM? Tu nie chodzi o zadawanie sobie nawzajem pytań, bo to do niczego nie prowadzi, nikogo nie chciałem urazić, a jedynie zaznaczyć, że pewne rzeczy są oczywiste i nie trzeba do tego modelarsko - historycznej wiedzy. Jeśli jednak nalegasz, co do powyższego pojęcia to warto odszyfrować poszczególne litery: C - Counter, R - Rocket, A - Artillery i M - Mortar, uzyskujemy odpowiedź: system przeciw rakietom, artylerii i moździerzom. Gdzieś czytałem, że Amerykanie pracują nad tym, ale szczególnie mnie to nie interesuje, więc ograniczam się do wiedzy o istnieniu czegoś takiego... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Wszystko jest w porządku. Tylko tak palnąłem bez zastanowienia, bo o DAK mówią przecież już w gimnazjum, a czasami nawet w telewizji. Jeśli ktoś mnie źle zrozumiał to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Zadałem pytanie o DAK ponieważ chciałem się dowiedzieć więcej na temat:) A w Gimnazjum jeszcze na Historii nie mieliśmy...Teraz do drugiej klasy idę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Zadałem pytanie o DAK ponieważ chciałem się dowiedzieć więcej na temat:)A w Gimnazjum jeszcze na Historii nie mieliśmy...Teraz do drugiej klasy idę... Zawsze masz do dyspozycji: www.google.pl oraz osobną stronę: www.afrikakorps.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Ja jestem mo gimnazjum i technikum i nie mówili co to jest dak w ogóle o ww2 niewiele było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 DML ma taką manię dziesiątkowania części, które mogą być odlane jako całe, albo najwyżej w postaci dwóch elementów. Dzięki temu sztucznie "nabijają" ilość części, a potem niektórzy tym się jarają... Masz racje. Krew mnie zalewa nad lepieniem tych detali. Panie Boozy, jeśli ma pan więcej zdjęć "4" to chętnie przyjmę Po pierwsze nie przez "Panie"... na forum używamy imion lub nicka. Mam całą całkiem niezłą relacje z budowy 4: http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=1230 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 może jednak skuszę się na tą czwórkę, fajną ma tą palemkę Otóż ta tajemnicza palemka to znak, że niemcy podczas II wś mieli kontakty z UFO!!! A tak na serio to znak tajemniczego DAK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 17 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Ściema! Cały dzień dłubałem pierwszą stronę instrukcji.. I kółka gotowe.. Chyba cofnę się w czasie do momentu projektowania "IV" i zmuszę inżynierów do zmniejszenia liczby kółek o połowę.. W sumie jakieś postępy są..: A tu zbliżenia: A tutaj "starające się być równo" wózki.. Nie wiedzieć czemu połowa z nich jest ruchoma...a WSZYSTKIE kleiłem?!?! Czary jakieś czy cuś... PS.Komentarz na temat "palemki", zbędny..:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 WSZYSTKIE kleiłem?!?!Very Happy Czary jakieś czy cuś... Pewnie powiedziałeś magiczne zaklęcie: "czary mary hokus pokus twoja stara to ford fokus" czy coś w po dobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Komentarz na temat "palemki", zbędny Jeśli tak twierdzisz to widocznie się przydał! Na razie bardzo dobrze, tak trzymaj... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 To znowu ja:) Postępy małe, ale zawsze coś.. Jeśli zauważycie cokolwiek krzywego lub cokolwiek nie tak, mówcie:D Ps. Mam pytanie co do innego modelu.. nie ma sensu zakładać relacji więc: Poprawiać jeszcze coś czy iść w plener pstrykać fotki do galerii? Pozdrawiam i z góry dziękuje za komentarze, Mateusz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Przydałoby mu się brudzenie i WASH! Sam Panzer IV na razie spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi