Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. IV Ausf. E DAK

Kabanos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zakupiłem dzisiaj w.w. model...i mam zamiar przeprowadzić relację z jego budowy..

DSC01025.jpg

Pomalowany będzie farbą Tamiya:

DSC01027.jpg

Malowanie które chcę odtworzyć to:

DSC01032.jpg

(To na górze fotki)

Prosiłbym o jakieś ciekawe fotki tego konkretnego egzemplarza lub wogóle wersji DAK (co to wogóle znaczy? Jakaś historia czy coś?)

Proszę o wsparcie techniczne, chciałbym wykonać go wmiare zgodnie z orginałem..

DSC01037-1.jpg

Którą wersję z powyższych mam wybrać??

Pozdrawiam i proszę o motywację do regularnego prowadzenia relacji:)

Mateusz:D

Ściema

PS. Ilość części mnie przeraża..Na pudełku napisane jest, że jest ich ponad 1000...HEEELP!:D

PS. Ilość części mnie przeraża..Na pudełku napisane jest, że jest ich ponad 1000...HEEELP!

DML ma taką manię dziesiątkowania części, które mogą być odlane jako całe, albo najwyżej w postaci dwóch elementów. Dzięki temu sztucznie "nabijają" ilość części, a potem niektórzy tym się jarają...

DAK (co to wogóle znaczy? Jakaś historia czy coś?)

Którą wersję z powyższych mam wybrać??

Którą chcesz - to od Ciebie zależy... Generalnie model jest dość kiepsko zwymiarowany, jednym słowem niedokładny, ale skleja się łatwo i miło. Po sklejeniu, powstaje dość fajna zabawka...

Z góry przepraszam za offtopic, ale pragnę odpowiedzieć, aby nie pozostawić niedomówień...

Jakubie dlaczego od razu śmiech? Nie lepiej wytłumaczyć

Otóż, z dwóch powodów. Pierwszy: o Deutsches Afrikakorps dowiedzieć się można dzięki szkolnej lekcji Historii (zarówno w Gimnazjum jak i Liceum). Przy omawianiu II wojny światowej, wspomina się też o walkach w Afryce i nauczyciel na pewno powie coś o "tajemniczym" DAK-u, a przynajmniej wyjaśni nazwę i powie, że był taki ktoś jak Rommel i tyle. Drugi powód: Budując model, chyba każdy z nas sprawdza podstawowe informacje, co do użycia danego pojazdu w walkach.

A jakby się ktoś zapytał co to znaczy C-RAM?

Tu nie chodzi o zadawanie sobie nawzajem pytań, bo to do niczego nie prowadzi, nikogo nie chciałem urazić, a jedynie zaznaczyć, że pewne rzeczy są oczywiste i nie trzeba do tego modelarsko - historycznej wiedzy. Jeśli jednak nalegasz, co do powyższego pojęcia to warto odszyfrować poszczególne litery: C - Counter, R - Rocket, A - Artillery i M - Mortar, uzyskujemy odpowiedź: system przeciw rakietom, artylerii i moździerzom. Gdzieś czytałem, że Amerykanie pracują nad tym, ale szczególnie mnie to nie interesuje, więc ograniczam się do wiedzy o istnieniu czegoś takiego...

Pozdro

DML ma taką manię dziesiątkowania części, które mogą być odlane jako całe, albo najwyżej w postaci dwóch elementów. Dzięki temu sztucznie "nabijają" ilość części, a potem niektórzy tym się jarają...

Masz racje. Krew mnie zalewa nad lepieniem tych detali.

Panie Boozy, jeśli ma pan więcej zdjęć "4" to chętnie przyjmę

Po pierwsze nie przez "Panie"... na forum używamy imion lub nicka.

Mam całą całkiem niezłą relacje z budowy 4:

http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=1230

może jednak skuszę się na tą czwórkę, fajną ma tą palemkę

Otóż ta tajemnicza palemka to znak, że niemcy podczas II wś mieli kontakty z UFO!!! A tak na serio to znak tajemniczego DAK...

Ściema!

Cały dzień dłubałem pierwszą stronę instrukcji.. I kółka gotowe..

Chyba cofnę się w czasie do momentu projektowania "IV" i zmuszę inżynierów do zmniejszenia liczby kółek o połowę..

W sumie jakieś postępy są..:

DSC01038.jpg

A tu zbliżenia:

DSC01044.jpg

DSC01045.jpg

DSC01046.jpg

A tutaj "starające się być równo" wózki..

DSC01051.jpg

Nie wiedzieć czemu połowa z nich jest ruchoma...a WSZYSTKIE kleiłem?!?!:D Czary jakieś czy cuś...

PS.Komentarz na temat "palemki", zbędny..:P

WSZYSTKIE kleiłem?!?!Very Happy Czary jakieś czy cuś...

Pewnie powiedziałeś magiczne zaklęcie: "czary mary hokus pokus twoja stara to ford fokus" czy coś w po dobie

To znowu ja:)

Postępy małe, ale zawsze coś..

DSC01056.jpg

DSC01060.jpg

DSC01063.jpg

Jeśli zauważycie cokolwiek krzywego lub cokolwiek nie tak, mówcie:D

Ps. Mam pytanie co do innego modelu.. nie ma sensu zakładać relacji więc:

DSC01054.jpg

Poprawiać jeszcze coś czy iść w plener pstrykać fotki do galerii?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za komentarze, Mateusz:)