ostol Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Witam mam pytanie poniewaz od nie dawno zacząłem uzywac aerografu pomalowłem dopiero 2 samoloty nim jednak mysle nad odpowiednim podkładem poniewaz jest ich duza ilosc i jaki podkład jest najlepszy do farb tamiya na bazie alkoholu i mrhobby seri C i H z góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) W dniu 12.03.2023 o 21:23, ostol napisał: Witam mam pytanie poniewaz od nie dawno zacząłem uzywac aerografu pomalowłem dopiero 2 samoloty nim jednak mysle nad odpowiednim podkładem poniewaz jest ich duza ilosc i jaki podkład jest najlepszy do farb tamiya na bazie alkoholu i mrhobby seri C i H z góry dziekuje za pomoc Od lat używam podkładów Vallejo - najlepszy czarny/ Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Skoro siedzisz już w farbach gunze, to najlepszym wyborem będzie seria mr surfacer w różnych gradacjach tejże firmy. Bezpośrednio pod farbę na równą powierzchnię najlepszy jest mr. Surfacer 1500 w kilku kolorach wg potrzeb. Dzięki temu masz z głowy chemię do rozcieńczania i mycia aerka, bo to te same płyny. Oczywiscie pod tamiye też się nadaje. Edytowane 12 Marca 2023 przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Zadaniem podkładu jest ujawnienie niedoskonałości powierzchni i stworzenie mocnej i dobrze trzymającej się powłoki, do której mają siąść już kolory właściwe. O ile każdy podkład jest w stanie wskazać niedoskonałości to produkty Mr Hobby górują pod względem wytrzymałości nad podkładami "acrylicami" i poliuretanowymi. Tak jak napisał Giberes - masz prawdopodobnie wszystko co potrzeba do obsługi Surfacerów więc wybór powinien być posty. Dodam jeszcze, że ogólnie wszystko co idzie na Mr Leveling Thinner (lub tańszy zamiennik z Wamodu) szybko odparowywuje i dobrze się samopoziomuje co sprawia, że ta pierwsza warstwa nie dość, że będzie mocna to jeszcze w niewielkim stopniu wpłynie na ostrość detalu nawet w małych skalach. Ciężej też "zalać" model taką miksturą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi