ostol Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Witam mam pytanie poniewaz od nie dawno zacząłem uzywac aerografu pomalowłem dopiero 2 samoloty nim jednak mysle nad odpowiednim podkładem poniewaz jest ich duza ilosc i jaki podkład jest najlepszy do farb tamiya na bazie alkoholu i mrhobby seri C i H z góry dziekuje za pomoc Cytuj
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) W dniu 12.03.2023 o 21:23, ostol napisał: Witam mam pytanie poniewaz od nie dawno zacząłem uzywac aerografu pomalowłem dopiero 2 samoloty nim jednak mysle nad odpowiednim podkładem poniewaz jest ich duza ilosc i jaki podkład jest najlepszy do farb tamiya na bazie alkoholu i mrhobby seri C i H z góry dziekuje za pomoc Od lat używam podkładów Vallejo - najlepszy czarny/ Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz Cytuj
giberes Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) Skoro siedzisz już w farbach gunze, to najlepszym wyborem będzie seria mr surfacer w różnych gradacjach tejże firmy. Bezpośrednio pod farbę na równą powierzchnię najlepszy jest mr. Surfacer 1500 w kilku kolorach wg potrzeb. Dzięki temu masz z głowy chemię do rozcieńczania i mycia aerka, bo to te same płyny. Oczywiscie pod tamiye też się nadaje. Edytowane 12 Marca 2023 przez giberes 1 Cytuj
TAW Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Zadaniem podkładu jest ujawnienie niedoskonałości powierzchni i stworzenie mocnej i dobrze trzymającej się powłoki, do której mają siąść już kolory właściwe. O ile każdy podkład jest w stanie wskazać niedoskonałości to produkty Mr Hobby górują pod względem wytrzymałości nad podkładami "acrylicami" i poliuretanowymi. Tak jak napisał Giberes - masz prawdopodobnie wszystko co potrzeba do obsługi Surfacerów więc wybór powinien być posty. Dodam jeszcze, że ogólnie wszystko co idzie na Mr Leveling Thinner (lub tańszy zamiennik z Wamodu) szybko odparowywuje i dobrze się samopoziomuje co sprawia, że ta pierwsza warstwa nie dość, że będzie mocna to jeszcze w niewielkim stopniu wpłynie na ostrość detalu nawet w małych skalach. Ciężej też "zalać" model taką miksturą. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi