Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to emalia, więc rozpuszczalnikiem. Lepiej mieć farbę rzadką niż za gęstą.

Polecam lekturę forum, wiele już się z niego nauczyłem.

Napisano

REVELL - posiada w ofercie 3 odcienie czerni...dla mnie bomba i tylko tych 3 farb tej firmy używam.

Napisano
ale zazwyczaj ich nie używamy

Nigdy ich nie używamy - są be....

Mogę wiedzieć, dlaczego?

Pozdrawiam

Napisano
Mogę wiedzieć, dlaczego?

Powód jest prozaicznie prosty. Farby te są tak mizernej jakości, że szkoda nawet tych 4-5zł na ich puszeczkę. Na rynku obecnie mamy wiele rewelacyjnych farb. Akrylowe Tamiye, Vallejo (super przy nakładaniu aerografem - pięknie kryją), bardzo fajne Gunze Sangyo. Do tego wiele farb olejnych renomowanych firm. Szczerze: mając takie możliwości dzisiaj nie ma co pakować się w takie badziewia jak farby Revella. Jeśli pomimo moich (powyższych) słów, ktoś dalej nie wierzy i ma zamiar w tym trwać, niech po prostu spróbuje pobawić się farbami, wymienionymi przeze mnie, a zobaczy różnicę...

Napisano
Akrylowe Tamiye, Vallejo (super przy nakładaniu aerografem - pięknie kryją), bardzo fajne Gunze Sangyo. Do tego wiele farb olejnych renomowanych firm.
Osobiście maluję tylko i wyłącznie Pactrami, ale czasami miałem ochotę spróbować właśnie Revelli. Teraz już wiem, że to byłby niezbyt dobry ruch. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Napisano

Hmm Jakubie , pominełeś najlepszą farbe akrylową jaką jest Pactra ( to tylko moje zdanie , ale coraz częsciej sie z takim spotykam ) .

A revell ... mam jakies 20 farb revella , kiedy przyszła do mnie 1 pactra zamowiona na spróbowanie , odrazu sobie powiedziałem ze tylko pactra .

Revella uzywam metalizerów , nie porównuje bo nie mam do czego , teraz idzie do mnie humbrol metalizer i zobaczymy jaki będzie werdykt ostateczny . Niedługo mam zamiar zakupić reszte farb innych firm i je troche potestować

Napisano

Revell robi średnie farby jednak aluminium nr 99 jest super polecam każdemu, obecnie używam model masterów olejnych i raczej przy nich zostanę czasami też pactry maluje aero więc to jak się kładą pędzlem mnie nie interesuje.

Napisano
Hmm Jakubie , pominełeś najlepszą farbe akrylową jaką jest Pactra

A próbowałeś wymienionymi przeze mnie???

Napisano
Witam

Pomalowałem model farbkom revell i bardzo się świeci, co mogę zrobić żeby model się tak nie błyszczał

Pomalować go lakierem matowym, a tak na przyszłość to polecam kupować matowe farbki.

Napisano
Revell robi średnie farby jednak aluminium nr 99 jest super polecam każdemu, obecnie używam model masterów olejnych i raczej przy nich zostanę czasami też pactry maluje aero więc to jak się kładą pędzlem mnie nie interesuje.

prawda revell 99 to ich najlepsza farbka

Napisano
Hmm Jakubie , pominełeś najlepszą farbe akrylową jaką jest Pactra

A próbowałeś wymienionymi przeze mnie???

Nie próbowałem co prawda , ale napewno spróbuje , a jak z ich ceną ?

Napisano

KRUGER_MAN kosztują 8-9 zł

Byłem dziś w sklepie dla plastyków i tam pani pokazała mi lakier bezbarwny matowy 150 ml za 8,50 czy ktoś malował takim ?

Napisano
Nie próbowałem co prawda , ale napewno spróbuje , a jak z ich ceną ?

Nieco wyższa, (Vallejo w większości sklepów ok. 7 - 8 zł)