Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć jestem początkujący i chce zacząć z modelarstwem plastikowym mam budżet 130zł i chce zacząć poleci mi ktoś z jakiegos sklepu modelarskiego akcesoria ktore mi są potrzebne i sam model?

Napisano (edytowane)

Nie jestem związany z żadnym sklepem modelarskim, więc teoretycznie to nie do mnie, ale... Hmmm... trudne pytanie, szczególnie że budżet masz nie największy.

Gdybym miał zaczynać z taką kasą, poszedłbym do marketu budowlanego i kupił nożyk precyzyjny (z wymiennymi ostrzami, takimi trójkątnymi, nie ten wysuwany). Kosztuje mniej więcej dychę, i arkusik najdrobniejszego jaki znajdziesz papieru ściernego. Może to być coś koło 600, może to być 1000 lub drobniejszy (parę złotych).

Jako pierwszy model wybrałbym coś z firmy Tamiya. Lubię pojazdy, więc pewnie byłby to jakiś jeep w skali 1:35. Kosztuje mniej więcej 50PLN. U tego samego sprzedawcy (żeby wysyłka była jedna) kupiłbym klej (Tamiya extra thin cement - jeden z najlepszych, jakie możesz kupić, poza tym jedna buteleczka starczy Ci na lata) i ze trzy farbki o wybranych przez Ciebie kolorach, takich żeby pasowały do modelu, który sobie wybierzesz. Wybrałbym chyba Vallejo, bo to farbki rozcieńczane wodą, i jest duży wybór kolorów.

Potem poszedłbym do Rossmanna i kupiłbym szklany pilniczek do paznokci. Potem poszedłbym do Empiku i kupił ze dwa pędzelki, jakieś małe (nazywają się Happy color, o ile się nie mylę). Jeden jak najmniejszy, a drugi - może taki, żeby miał na końcu włosia 2-3 mm szerokości. 

Na początek to Ci wystarczy, i o ile się nie mylę, zmieścisz się w budżecie, a jeśli nie, to przekroczysz go bardzo nieznacznie.

Edytowane przez krn78
  • Like 1
Napisano
3 godziny temu, krn78 napisał:

Nie jestem związany z żadnym sklepem modelarskim, więc teoretycznie to nie do mnie, ale... Hmmm... trudne pytanie, szczególnie że budżet masz nie największy.

Gdybym miał zaczynać z taką kasą, poszedłbym do marketu budowlanego i kupił nożyk precyzyjny (z wymiennymi ostrzami, takimi trójkątnymi, nie ten wysuwany). Kosztuje mniej więcej dychę, i arkusik najdrobniejszego jaki znajdziesz papieru ściernego. Może to być coś koło 600, może to być 1000 lub drobniejszy (parę złotych).

Jako pierwszy model wybrałbym coś z firmy Tamiya. Lubię pojazdy, więc pewnie byłby to jakiś jeep w skali 1:35. Kosztuje mniej więcej 50PLN. U tego samego sprzedawcy (żeby wysyłka była jedna) kupiłbym klej (Tamiya extra thin cement - jeden z najlepszych, jakie możesz kupić, poza tym jedna buteleczka starczy Ci na lata) i ze trzy farbki o wybranych przez Ciebie kolorach, takich żeby pasowały do modelu, który sobie wybierzesz. Wybrałbym chyba Vallejo, bo to farbki rozcieńczane wodą, i jest duży wybór kolorów.

Potem poszedłbym do Rossmanna i kupiłbym szklany pilniczek do paznokci. Potem poszedłbym do Empiku i kupił ze dwa pędzelki, jakieś małe (nazywają się Happy color, o ile się nie mylę). Jeden jak najmniejszy, a drugi - może taki, żeby miał na końcu włosia 2-3 mm szerokości. 

Na początek to Ci wystarczy, i o ile się nie mylę, zmieścisz się w budżecie, a jeśli nie, to przekroczysz go bardzo nieznacznie.

a ten klej nic nie rospuszcza? nic nie psuje w modelu bo slyszalem ze dziala jak rozpuszczalnik

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Olek napisał:

Cześć jestem początkujący i chce zacząć z modelarstwem plastikowym mam budżet 130zł i chce zacząć poleci mi ktoś z jakiegos sklepu modelarskiego akcesoria ktore mi są potrzebne i sam model?

Budżet jest odpowiedni, nie wszystko trzeba kupować ze sklepu, modele z drugiej ręki są dostępne, wybierz typ modelu jaki Cię zainteresuje (niekoniecznie producent czy skala), potem pójdzie z górki. Tamiya extra thin cement  jest polecany, rozpuszcza ale w nikłym zakresie

Edytowane przez panmopsik
Napisano
1 minutę temu, panmopsik napisał:

budżet jest odpowiedni, nie wszystko trzeba kupować ze sklepu, modele z drugiej ręki są dostępne, wybierz typ modelu jaki Cię zainteresuje (niekoniecznie producent czy skala), potem pójdzie z górki

a klej to jak krn78 napisal najlepiej thamiya?

Napisano (edytowane)

Kolejność zakupów zależy od Ciebie, tutaj kilka słów w temacie ale nie szukałem recenzji tylko pierwsze wpisanie w wyszukiwarkę, https://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=567511  Ja osobiście działałbym na spokojnie w temacie modelu i wszystkiego co się z tym wiąże, Tamiya jest popularna, w temacie chemii modelarskiej nie skupiałbym się tylko na cenie ale na oczekiwaniach dodatkowych (np. czy klej sklejać ma bardzo mocno lub jak mocno "zeżre" plastik w miejscu nie przeznaczonym na łączenie, oraz czy długo i mocno "śmierdzi" ) Ja używam kleju z igłą i z pędzelkiem.  Firmy Revell najczęściej, z przyzwyczajenia. Chyba odpowiedź na pytanie o temat modelu lub wielkość byłaby wskazana. Jest to dosyć fajne zajęcie dla głowy. Potem reszta. Moja prywatna opinia oczywiście.  No i tradycyjna lektura https://modelwork.pl/forum/4-jak-to-zrobić-i-jak-pokazać/   

Napisano (edytowane)

@DamianosPL, uważasz, że klej dla Olka typu wysycha w zero sekund jest najlepszy ? Każdy z nas potrzebuje konkretnych informacji a nie reklamówki z 3 komentarzami typu "wysycha w 0 sekund, dobre wideo, użyłem go jako coś oczywistego". I tak szczerze, to co nim autor klei ? Co Ty możesz o tym kleju osobom początkującym sam powiedzieć ? 

Napisano
40 minut temu, panmopsik napisał:

@DamianosPL, uważasz, że klej dla Olka typu wysycha w zero sekund jest najlepszy ? Każdy z nas potrzebuje konkretnych informacji a nie reklamówki z 3 komentarzami typu "wysycha w 0 sekund, dobre wideo, użyłem go jako coś oczywistego". I tak szczerze, to co nim autor klei ? Co Ty możesz o tym kleju osobom początkującym sam powiedzieć ? 

Najpierw element dopasowywujemy i nanosimy klej punktowo a ze klej jest rzadki to przenika w dziury i klei elementy nie zostawiając śladów. Po kilku sekundach element jest przyklejony.

Kleje tym klejem pancerkę ale gąsienice juz Tamiyą bo dłużej schnie i pozniej idzie łatwiej układać gąsienice na model.

Napisano (edytowane)

Należy pamiętać o perspektywie i postawić się w pozycji osoby nie mającej doświadczenia, zaczynającej. I co się z tym wiąże a raczej z czym może się najprawdopodobniej spotkać podczas pracy nad modelem.  W necie widzi się jedno a wychodzi dość często drugie. Za wielu szybko dostępnych zdjęć pokazujących jakieś zdarzenie lub kuchy podczas bieżących prac modelarskich nie ma bez specjalnego szukania w tej tematyce.  Chodzi mi o polski tekst i zdjęcia typu: co może się stać i jak to wygląda i co można z tym faktem zrobić.  @Olek w tym linku tylko naświetlam temat także ten poruszony przez @krn78 , wpisz też w YT poradnik modelarski lub tekst którym jesteś zainteresowany, niestety doświadczenie przychodzi z praktyką 

Napisano
12 godzin temu, Olek napisał:

a ten klej nic nie rospuszcza? nic nie psuje w modelu bo slyszalem ze dziala jak rozpuszczalnik

Dobrze słyszałeś, to jest rozpuszczalnik. Ten klej (jest nim tylko z nazwy) stosuje się w taki sposób, że składasz razem dwa elementy, wpuszczasz pędzelkiem (który jest elementem nakrętki) odrobinę kleju w szparę (bardzo często wystarczy zrobić to tylko w jednym punkcie), czekasz kilka sekund... i koniec. Klej wnika w nią (jest dużo rzadszy niż woda) bardzo łatwo, wewnątrz niej rozpuszcza plastik elementów w miejscach, w których stykają się ze sobą. Dość szybko paruje, więc wiąże już po kilku sekundach. Jest naprawdę bardzo wygodny i, jeśli nie nadużyjesz go w danej sytuacji (w sensie: nie będziesz nim chlapał w nie wiadomo jakich ilościach), szanse na niepowodzenie, o jakim wspomina @panmopsik, jest minimalne. Mam go jednak za doświadczonego modelarza i, mimo tego co napisałem, warto rozważyć to, o czym wspomniał i obejrzeć filmiki, które wskazał.

Napisano
W dniu 29.04.2023 o 16:22, Olek napisał:

Kup sobie Panterę A Tamiya 

https://agtom.eu/skala-135/310185-tamiya-1-35-german-panther-med-tank-4950344995479.html

lub M-41  Tamiya

https://agtom.eu/skala-135/310182-tamiya-1-35-us-m41-walker-bulldog-4950344995455.html

Napisano (edytowane)
W dniu 30.04.2023 o 08:41, krn78 napisał:

Dobrze słyszałeś, to jest rozpuszczalnik. Ten klej (jest nim tylko z nazwy) stosuje się w taki sposób, że składasz razem dwa elementy, wpuszczasz pędzelkiem (który jest elementem nakrętki) odrobinę kleju w szparę (bardzo często wystarczy zrobić to tylko w jednym punkcie), czekasz kilka sekund... i koniec. Klej wnika w nią (jest dużo rzadszy niż woda) bardzo łatwo, wewnątrz niej rozpuszcza plastik elementów w miejscach, w których stykają się ze sobą. Dość szybko paruje, więc wiąże już po kilku sekundach. Jest naprawdę bardzo wygodny i, jeśli nie nadużyjesz go w danej sytuacji (w sensie: nie będziesz nim chlapał w nie wiadomo jakich ilościach), szanse na niepowodzenie, o jakim wspomina @panmopsik, jest minimalne. Mam go jednak za doświadczonego modelarza i, mimo tego co napisałem, warto rozważyć to, o czym wspomniał i obejrzeć filmiki, które wskazał.

Czasem w miejscu łączenia z kołeczkiem ustalającym a czasem wzdłuż całej powierzchni by docisnąć i połączyć je bez szpar, czasem kołeczki ustalające należy usunąć i samemu dopasować i chwilę przytrzymać ....oh, te techniki ręcznej roboty.....a jak kleju za dużo i wypłynie na plastik a do tego jeszcze palce się z nim spotkają ...to jest częste doświadczanie rzeczywistości początkującej osoby, i czasem też tani sklepowy produkt zamiast zachęcić, to rzuca na głębinę bo co ma zrobić osoba kiedy wszystko fajnie się skleiło a tu oszklenie kabiny nie pasuje bo szpara jak Rów Mariański  (tak, to przykład z życia i to jest wina nauczyciela kupującego modele uczniom na zadanie domowe) Więc chyba model jakiegoś pojazdu byłby najbezpieczniejszy w razie problemów bo wtedy wszystko łatwiej zamaskować  ...a na poznawanie technik modelarskich i ich doskonalenie przyjdzie jeszcze czas dla osoby, która chciałaby już coś na szybko sobie złożyć.                                  Ale też wiem z własnego i innych doświadczenia, że jaki nie byłby efekt, to gdzieś tam jest poczucie małej dumy, że się to zrobiło, ha ha ha         i tego się trzymajmy 

Napisano
W dniu 1.05.2023 o 11:43, panmopsik napisał:

to przykład z życia i to jest wina nauczyciela kupującego modele uczniom na zadanie domowe

Uobogowie.. Plastyka im kupował, albo Mistercrafta? Ja, gdybym był nauczycielem i miał coś takiego kupować uczniom, chyba postawiłbym chociażby na coś artyleryjskiego od Tamiya. Są tanie i, na ile poznałem modele tej firmy, dobrej jakości. 

Napisano (edytowane)

Z tego co wiem dzieciarnia zajęcia zpt zaliczyła wysyłając fotki gotowych modeli. Możliwe, że dzieciaki traumy nie miały ale ojcowie, wujkowie lub dziadkowie pewnie niejeden wyraz obcy przemielili w zębach. Prawdopodobnie nauczyciel nie zdawał sobie sprawy ile czasu zajmie krojenie plastiku, pasowanie części i zabawa z klejem, oraz wnikanie umysłem w tajemniczy świat instrukcji

Napisano

Tak mogło być, chociaż sklejenie modelu, samo sklejenie, na poziomie dzieciaka, da się zrobić w czasie liczonym w godzinach, jeśli nie liczyć dokładności wycinania, szlifowania i tak dalej.

Swoją drogą, nauczyciel mógł co nieco zaszkodzić jednemu czy drugiemu dzieciakowi taką postawą. Być może któryś wymyślił sobie, że zostanie modelarzem, a kiedy zaczął na słabym modelu, przestraszył się i zrezygnował..