JWM Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Supermarine Stranraer to brytyjska patrolowa łódź latająca z lat trzydziestych, wykorzystana w WW2 w początkowym okresie. Toszkę dłużej służyła w Kanadzie, Model przestawia Stranraera w barwach 117 Sq. RCAF . Indywidualna jej historia jest tutaj http://www.rwrwalker.ca/RCAF_901_950_detailed.htm Nawiasem mówiąc ta stronka pozwala prześledzić indywidualne hoistorie innych kanadyjskich samolotów w czasie WW2. Konwersja obejmowała: 1. likwidacje drzwi cargo na prawej burcie i dodanie tam okna 2.skorygowanie wnęki do odsuwania okna kabiny po prawej sronie 3. czterołopatowe śmigła (odlewy żywiczne) 4. lekko skorygowany kształt osłon silników 5. dodana osłona tylnego stanowiska strzeleckiego 6. Zmiana MG na Browningi 7. dodany pręt strujący radiolokatorem (DF loop) pomiędzy skrzydłami 8. Dodane wnęki na wyrzutniki bomb 20 -funtowych i dodane zamocowania bomb. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Czerwca 2023 Share Napisano 4 Czerwca 2023 Podoba mi się. Ciekawe niszowe tematy robisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 4 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2023 2 godziny temu, mig napisał: Podoba mi się. Ciekawe niszowe tematy robisz. Dzięki! Mam od 30 lat ambitny pomysł zrobienia modele wszystkich typów samolotów używanych w II Wojnie i konfliktach poprzedzających... Pewnie się nie uda, ale próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 21 godzin temu, JWM napisał: Mam od 30 lat ambitny pomysł zrobienia modele wszystkich typów samolotów używanych w II Wojnie i konfliktach poprzedzających... Pomysł bardzo ambitny. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 W dniu 5.06.2023 o 17:26, mig napisał: Pomysł bardzo ambitny. Powodzenia. Pewnie się wszystko nie uda zrobić ale próbuję . Wyłączam z tego zakresu prototypy nie użyte do czegoś innego niż tylko testy fabryczne. Ale np. nasz Sum wchodzi, ze wzgledu na pamiętny lot kurierski do Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Wszystkiego pewnie nie uda się zrobić bo życia nie starczyłoby ale próbować trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi