JWM Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 Witam serdecznie. Dzisiaj krótka historia rozwoju konstrukcji Ju-88, "wołu roboczego" Luftwaffe. 1. Ju 88 A1, 5/KG 77, lato 1940, Bitwa o Brytanię, model Revell, korygowane rury wydechowe, kalki Techmod 2. Ju 88 A,4, 2/LG1 Północna Afryka, 1941042, Revell, korygowane rury wydechowe, kalki Techmod 3. Ju 88 D2, 1/1 1./1 Dywizjon dalekiego rozpoznania Królewskich Węgierskich Sił Powietrzych, okolice Charkowa, czerwiec 1943 (konwersja z modelu A5 Zvezdy) 4. Ju 88 G6, 12./NJG 6, Manching wiosna 1945. Zvezda, powiększany (podwyższany ) statecznik pionowy, 5. Ju 88 S1, 1//KG66. Montdidier, wrzesień 1944, AMT korygowany (wielkości gondol silników, same silniki statecznik pionowy, zmieniane zawieszniki bombowe). 6. Ju 188 E2, 3.KG6 Luftwaffe, Melsenbroek, Belgia, wiosna, 1944, Italeri, powiększane gondole silników. zmieniane kołpaki, korygowane podwozie i zawieszniki bombowe. 7. Ju 388 L1, maj 1945, Special Hobby 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Madziar najlepszy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 7 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2023 1 godzinę temu, barszczo napisał: Madziar najlepszy . Dzięki! Przy okazji - zapomnialem tu pochwalic Special Hobby - sprzedali mi teraz nową kabinkę (oszklenie) do Ju 388, oryginalna, leżąca w szafie od chyba 2001 byłą całkiem żółta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Czerwca 2023 Share Napisano 8 Czerwca 2023 Fajna kolekcja. Do kompletu brakuje jeszcze Ju-288. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2023 4 godziny temu, mig napisał: Fajna kolekcja. Do kompletu brakuje jeszcze Ju-288. Dzięki! Ja jeszcze myślę o Mistelu i o Ju 88 H1. Co do Ju 288 - Hmm..., no właśnie, tu mają zastosowanie reguły jakie przyjęłem w budowaniu kolekcji. Robię tylko maszyny zastosowane, może być jeden prototyp (jak nasz Sum albo francuski Amiot 370) ale skoro był użyty w ramach działań to mnie on interesuje. O ile wiem to wykazywana jest liczba istniejących egzemplarzy Ju 288 całkiem spora -22 sztuki. Ale nie słyszałem o żadnym ich użyciu. Wiec na razie na Ju 288 patrzę z dystansem. Tak samo jak na Ju 287 lub na Do 317 (1 sztuka). Jak doczytam gdzieś, że coś z tych 22 sztuk gdzieś latało np. testowano go w latach zwiadowczych, to zacznę się za nim zabijać na Allegro Tak juz mam. Ostatnio doczytałem o używaniu Ju 252 i jak wcześniej patrzyłem na niego obojętnie tak teraz już gromadzę dane o nim do przerabiania z Ju 352 z Macha2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Czerwca 2023 Share Napisano 9 Czerwca 2023 Myślałem, że robisz całą rodzinkę włącznie z prototypami. Teraz już wiem mniej więcej według jakiego klucza robisz kolekcję. Koncepcja słuszna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi