barti94 Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Witajcie. Dziś na warsztat biorę model od First to Fight.Sd.Kfz 247 Ausf. B w skali 1/72 Dość lekki i przyjemny projekt, który chyba nie sprawi dość dużych kłopotów. Wypraski wydają się być ok, choć w niektórych miejscach elementy mogłyby być lepiej odlane (szczególnie we wnętrzu pojazdu). Do modelu dołączone są elementy fototrawione co jest miłym dodatkiem i na pewno będą użyte. Kalki wydają się być obiecujące. Jest ich trochę i są zdecydowanie lepszej jakości niż np. w Pancerze I Ausf. B który miałem nieprzyjemność składać. Model zamierzam pomalować kolorem Dunkelgrau od Hataki Do modelu planuję upchać też trochę sprzętu od Blackdoga (pojemniki na maski, wiadra, skrzynki worki itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 Mały początek. Udało się zamontować błotniki, wyszlifować koła i dodać kilka elementów zewnętrznych pojazdu. Wiem że widać pewnie trochę zadziorów i nadlewek ale pracuje nad tym 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 21 Czerwca 2023 Share Napisano 21 Czerwca 2023 Kibicuję Możesz pokazać co oferuje zestawowa kalka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 22 Czerwca 2023 Share Napisano 22 Czerwca 2023 Hej, A gdzie to to jeździło? Załapały się na Normandię, czy wcześniej wyginęły, np. na Wschodzie? Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 22 Czerwca 2023 Share Napisano 22 Czerwca 2023 Godzinę temu, PrzemekW napisał: Hej, A gdzie to to jeździło? Załapały się na Normandię, czy wcześniej wyginęły, np. na Wschodzie? Pozdrawiam, Przemek Wersja A produkowana w 1937 w ilości 10 szt ale co ciekawe on miał trzy osie. Model FTF to wóz wersji produkowanej w latach 1941-1943 na ramie Horch A1 i wyprodukowano 58 sztuk. Jest szansa że na Normandię się załapały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 22 Czerwca 2023 Share Napisano 22 Czerwca 2023 8 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: Wersja A produkowana w 1937 w ilości 10 szt ale co ciekawe on miał trzy osie. Model FTF to wóz wersji produkowanej w latach 1941-1943 na ramie Horch A1 i wyprodukowano 58 sztuk. Jest szansa że na Normandię się załapały Dziękuję. Trzeba kopać dalej. Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2023 Witajcie. To będzie długi post Pierwsza sprawa wrzucam zdjęcie kalek W dniu 21.06.2023 o 19:00, Adamerio napisał: Kibicuję Możesz pokazać co oferuje zestawowa kalka? Druga kwestia to elementy, które nie były dodane do modelu a mowa tu elementach wyposażenia od blackodga: skrzynki, wiadra, kanistry, plecaki, puszki itd. Jutro będę je wycinać. Na pierwszy rzut oka prezentują się całkiem nieźle Udało mi się złożyć wszystko. Zaplanowałem że elementy wnętrza i dość strategiczne elementy wymaluje oddzielnie i tutaj są między innymi koła, kanapy elementy deski rozdzielczej. Tutaj też udało mi się znaleźć dostatecznie cienki drucik aby imitował rączkę do wyżej wymienionego wiadra Trzecia kwestia to bryła samego modelu. Tutaj też podzieliłem to wszystko na dwie części, które łączone będą dopiero po wymalowaniu W miejscu gdzie niestety jest trochę więcej kleju, jeśli nie uda się szlifowanie dam trochę rdzy. Wszystko idzie powoli do przodu. Zabieram się teraz za szlifowanie i wrócę do Was jak przyniesie to dobry efekt i psiknę podkładem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Lipca 2023 Autor Share Napisano 21 Lipca 2023 Witajcie. Drobna aktualizacja. Udało mi się wymalować wszystkie małe elementy wyposażenia. Szlifowałem też ostro model i chyba efekt jest ok. Jest to dopiero wstępne malowanie. Bardzo proszę o doradzenie czy idzie to w dobrym kierunku. Główny korpus modelu otrzymał podkład i jutro będę właśnie nad nim pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Nie jestem pewien, czy MG był rzeczywiście w srebrnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 21 Lipca 2023 Autor Share Napisano 21 Lipca 2023 Jakiś ten gunmetal nie wyszedł. Spróbuje przyciemnić. To zawsze zdradliwy kolor a robiłem tylko przecierki nim na czarnej bazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Mały update. Karabin został przyciemniony. Nie mieni się już tak na stalowo. Dodatkowo dodam tam ciemny wash i dam pigment wiec myślę że będzie ok. Model tak jak wcześniej widzieliście podzieliłem na dwie części. Teraz zająłem się bardziej dolną częścią. Wymalowałem kolor podstawowy. Dałem też detale takie jak światła i wyposażenie wnętrza. Wymalowałem też deskę rozdzielczą. Jest to wstępne malowanie i testowanie kolorów. Prawy czerwony odblask będzie do poprawy bo tam chyba coś niedomalowane Co jeszcze warto poprawić nad czym warto popracować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 (edytowane) 17 godzin temu, barti94 napisał: Co jeszcze warto poprawić nad czym warto popracować? Skrajniki jakieś takie grube wyglądają w tej skali, może jakiś drut 0.3, 0.4 do tego , już nie pierwszy model robisz , pewnie byś poradził Edytowane 26 Lipca 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2023 Trochę popracowałem nad modelem Ale nie jest to jeszcze finalny efekt. Udało się wymalować wszystko i nałożyć podstawowe efekty.Do poprawy są reflektory przednie. Robiłem Mołotovem i pisak nie wylał równomiernie tego ciekłego metalu ale będę nad tym pracować jeszcze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi