Leszek.Sz. Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Witam. Mam pytanie dnośnie wlotów powietrza w F-15E. Chdzi mi oto czy w przedniej części wlotu jest jakiś panel, płyta(furta) która zamyka tunel na czas postoju przy wyłączonych silnikach(Jak w MiG-29). Mam trochę zdjęć na przestrzał otwartego tunelu i na górze wewnątrz są jakieś panele, pytanie czy one są ruchome(opuszczają i podnoszą się wewnątrz)? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Nie nie ma takich jak w MiG-29. Podczas postoju wloty zakrywane są pokrowcami. Płyty wewnątrz tunelu służą do wytwarzania fali uderzeniowej, sterowania prędkością przepływu powietrza, upustem warstwy przyściennej. Tak w telegraficznym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Września 2008 Autor Share Napisano 3 Września 2008 Dzięki koledzy za info, właśnie przed chwilą znalazłem zdjęcie które wszystko wyjaśnia. Faktycznie te panele nie zamykają wlotu całkowicie tylko zmieniają profil tunelu powietrznego. W zestawie Academy F-15E jest ten element i poczatkowo chciałem zamknąć nim wlot całkwicie. No ale kto pyta ten wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Klapy służą po to, aby silnik otrzymywał cały czas jednakową ilość powietrza niezależnie od prędkości z jaką porusza się samolot, co zapobiega "POMPARZOWI", czyli pulsacyjnej pracy silnika, dzięki której w silniku powstają silne drania, w efekcie których silniczek może się rozlecieć. Proponuje poczytać "maszyny wirnikowe" w dziale turbiny gazowe ;) i co nieco w mechanice płynów w teorii przepływów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi