Skocz do zawartości

ZiS-2 SKIF 1/72

Bushi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym pokazać wykonany przeze mnie model radzieckiego działa Zis-2 w skali 1/72.

Wiem że to dział pojazdów, ale widziałem, że inni forumowicze również zamieszczali tutaj swoją „artylerię”.

Poza tym radzieckie działo kiepsko wyglądało by w dziale "różne" obok X-Wingów i innych smoków .

Model wyprodukowała firma SKIF. Technologicznie jest to dość ciężki „kawał plastiku”.

Tworzywo z którego wykonano model jest tłuste i bardzo kruche.

Nawet po 2 kąpielach w detergencie ciężko się go malowało.

Szczegółowość wykonania drobnych elementów bardzo wysoka.

Są one tak małe, że po pomalowaniu modelu w ogóle ich nie widać .

W obróbce działko było również bardzo nieprzyjazne.

Jeden z ogonów złamał się podczas montażu, po długim i ciężkim klejeniu udało mi się go jakoś zmontować.

Niestety kiedy chciałem oczyścić ogon z kleju złamał się ponownie.

Dałem sobie więc z tym spokój, bo kolejne próby szlifowania, czyszczenia i powtórnego sklejenia

tylko pogarszały sprawę. Malowanie jak zawsze pędzelkiem, obicia robione gąbką.

Użyte farby to akryle różnych producentów, do tego trochę pigmentów „Made in China”

Model wygląda jak wygląda. Zresztą oceńcie go sami:

0.jpg

1-3.jpg

3-3.jpg

5-3.jpg

6-1.jpg

Zamek armaty, szczególnie w części wlotowej, gdzie załadowywano naboje, chyba troszkę wytarty do "gołego" metalu powinien być?

Nie wiem jak można sklejać w 1:72 i to jeszcze armatę. Przecież oczy chyba by mi eksplodowały

Mierzu, oczywiście zgadzam się z twierdzeniem, że działko powinno mieć nieco wybłyszczonych metalowych powierzchni przy zamku.

Na swoje usprawiedliwienie napiszę tylko, że działko było:

1). cieniowane ciemną farbą

2). zrobiłem na nim obicia (również ciemna farba)

3). dodatkowo przy zamku zrobiłem nieco okopceń (czarna farba)

Oczywiście przetrę je delikatnie farbka metaliczną. Dzięki za wskazówkę.

Co do techniki, to jest ona bardzo prosta, korzystałem w większości z porad dostępnych na tym forum.

1).Po sklejeniu działka nałożyłem na nie szary akrylowy podkład Model Mastera - Light Ghost Grey (nr: 4762).

2). Farbą bazową była Oliv Drabka (nr: 4842), również akryl MM.

3). Większe płaskie powierzchnie rozjaśniłem techniką mokrego pędzla. Użyłem farbki bazowej + żółtej (Sol Yellow MM – nr: 4356).

4). Kolejne rozjaśnienie i delikatna przecierka to farba Interior Green (nr: 4736) służąca do malowania wnętrz samolotów, jak widać i do armat się nadaje:).

5). Kolejne rozjaśnienie to Interior Green + nieco żółtej farbki (Sol Yellow).

6). Cienie na krawędziach i w zagłębieniach to ciemny brąz + czarna (farbki Games Workshop: Scorched Brown i Chaos Black). Technika to również mokry pędzel.

7). Następnie zrobiłem obicia gąbką. Wykorzystałem farby GW: Scorched Brown i Chaos Black (z przewagą czarnego) do mieszanki wlałem medium do farb akrylowych firmy Renesans, żeby farba zbyt szybko nie zasychała.

8). Okopcenia – Chaos Black.

9). Na koniec przykurzyłem działko, punktowo nakładając suche pastele w kolorach żółty/piaskowy.

Najważniejsza rzecz: przy technice wielowarstwowego malowania akrylami – farba musi być solidnie ROZRZEDZONA (woda destylowana).

Jeśli nakłada się farbę prosto ze słoiczka i w dodatku źle rozmieszaną to wyjdzie kaszaneczka a nie model.

To chyba wszystko. W razie wątpliwości proszę pytać.

3). Większe płaskie powierzchnie rozjaśniłem techniką mokrego pędzla. Użyłem farbki bazowej + żółtej (Sol Yellow MM – nr: 4356).

Przy malowaniu mojego KV odkryłem, że ładne malowanie rosyjskich pojazdów to własnie zabawa ciemnym zielonym i żółtym.

A nie tak jak ja zrobiłem ciemny zielony plus + biały.

No ale zółta farbkę już mam, SU-100 też

Jeszcze raz napisze, że model jak na tą skale to pierwsza klasa.

Teraz to już tylko jakieś drobiazgi i dopieszczanie.

Czyli wszystko ponad norme.

Ps. Te techniki "mokry pędzel" to poprostu filtry, odpowiednio użyte.

Przy malowaniu mojego KV odkryłem, że ładne malowanie rosyjskich pojazdów to własnie zabawa ciemnym zielonym i żółtym.

wprowadzisz we własnych pracach?

SU-100 też Smile

Ps. Te techniki "mokry pędzel" to poprostu filtry, odpowiednio użyte.

Bez opisu, że MASZ Sronke?:D

pozdrawiam Czarku ;)