Skocz do zawartości

USS Alabama (Dragon 1/350 *Ohio* Class)

Wallace

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie najtrudniejsze w tym modelu jest pomalowanie ładnego zaokrąglonego przejścia kolorów na dziobie i rufie
hmm... trudniejsze było dopasowanie elementów kadłuba, bo nie pasowały i masa szpachli poszła . Ale masz rację, malowanie przejścia kolorów nie było łatwe, ale odpowiednio pocięta taśma maskująca i ...sam oceń

...

Pomalowałem okręt. Nie do końca jestem zadowolony z jakości, ale nie mam już do niego sił. Włazy wyrzutni pozostały otwarte.

30b08f69e3bf6068m.jpg ceee00c94312d302m.jpg ffd028fdd76ed82cm.jpg 08ccd4a6c70f76abm.jpg 34c7bd6d95141f21m.jpg

...

...

Ponadto pomalowałem i przykleiłem głowice. Dokleiłem również rakiety Trident I i Trident II... wszystko gotowe do odpalenia

0181828113d33b5em.jpg 35c5af13e41cec10m.jpg

...

...

Zostały mi do pomalowania anteny i torpedy, a potem już finiszujemy. Nabłyszczymy okręt, nakleimy kalki i zmatowimy całość, a potem rozbijemy butelkę o burtę...

...

Ps - za jakiś czas zdjęcia w Galerii

Edytowane przez Gość

Gratuluję postępów przy Ohio . Widać że wodowanie tuż , tuż !!

Mam pytanie : Jakimi farbami malujesz i jakie dałeś kolory na górę kadłuba i na cz. dolną ? W instrukcji jest składak kolorów ( trochę udziwniony) a wiem że można to zastąpić pojedyńczą barwą bez mieszanek.

W przyszłym tygodniu odbieram zamówiony kompresorek (aerograf już jest) więc powinienem (jeśli to wyjdzie czasowo) ruszyć dalej z robotami przy swoim Ohio.

Ps. Dawniej wszystko malowałem Humbrolkami a teraz zaczynam praktykować z Gunzo (seria C) i to jest tak jak nauka malowania i obycia z farbami od podstaw . Całkiem inna chemia i właściwości .

Dojdzie sprzęt to zacznie się "zabawa"

Pozdrawiam Andreya

Ps.

Dostałem już poszukiwane I-400 (edycja specjalna z dodatkowymi blaszkami , figurkami ) Chciałem pokazać czym się ten model różni od zwykłego wydania ale - Jak się wstawia In-Boxy ?

Dzięki za dobre słowa Tak na prawdę, OP nie są skomplikowane, i nie maluje się ich aż tak trudno... Schody zaczną się za jakiś czas - przy Musashi z dodatkami... ale o tym niedługo w stosownym wątku Moją największą bolączką zawsze są końcówki. Jak trzeba nabłyszczać i potem zmatowić. Bo o ile kładzenie kalek i "zlewanie" ich z okrętem nie jest skomplikowane, o tyle do nabłyszczonego Sidoluxem statku zawsze jakiś kurz się przyczepia i ciężko go potem usunąć

...

Jakimi farbami malujesz i jakie dałeś kolory na górę kadłuba i na cz. dolną ?
Maluję Revell'ami - bardzo dobrze mi się kładzie aerkiem. Rozcieńczam je płynem Humbrola. Próbowałem swego czasu z farbami wodnymi ale kompletnie mi nie szło i dałem sobie spokój.

Jeśli chodzi o farby to użyłem mieszanki czerni matowej i błyszczącej (nr 6 + 7) i czerwieni nr. 31. Szukam po necie przeliczników farb ale nie mogę znaleźć, dlatego w praktyce wygląda to tak, że patrzę w sklepie, jakich kolorów są farby zalecane do danego modelu, a następnie szukam "na oko" identycznych w Revell'u...

...

Coraz bardziej podoba mi się to cygaro czekam na wodowanie
Dzięki. Jak dla mnie trochę zbyt "smukły" i za mało "majestatyczny" w porównaniu np. z Tajfunem

...

Edytowane przez Gość

Witaj

Jak mi nie pójdzie malowanie z Gunzo" C" to wracam do Humbrolków które znam b.dobrze jeśli chodzi o właściwości tych farb i techniki malowania nimi .

Pozdrawiam Andreya

Jak mi nie pójdzie malowanie z Gunzo" C" to wracam do Humbrolków które znam b.dobrze jeśli chodzi o właściwości tych farb i techniki malowania nimi.
hmm... i jak Ci idzie ? Ja tam wolę pozostać przy Revell'u, którego też już poznałem.

...

Prace skończone, okręt dostał oznaczony jako USS Alabama (nr. "731" - tylko nie wiem czy SSBN czy SSGN ). Nazwa i nr. to chyba z sentymentu do filmu . Kalki nałożone, zlały się z modelem, więc nie wyszło najgorzej. Okręt lekko nabłyszczyłem, ale matowić nie będę, niech zostanie tak jak jest. Wieczorem wrzucę zdjęcia.