bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum. Choć już 14 grudnia 1903 r. odbył się lot jednego z braci Wright to zakończony powodzeniem był dopiero ten z 17 grudnia. Myślę, że dziś jest dobra data na prezentację zbudowanego od podstaw a w zasadzie zaprojektowanego w 3d i wydrukowanego przeze mnie modelu Flyer 1. Zapraszam do obejrzenia galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Tak wygląda wydruk po wyjęciu z drukarki Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Pokaż fotki płatów po odcięciu tych technicznych "cośków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 A tak wygląda projekt: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Wycinanie części jest pracochłonne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Ale dzięki temu jest dostęp do mniejszych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Odcięte skrzydło. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Wygląda to naprawdę ciekawie. Będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Z tego wycinania zostaje bardzo dużo odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Dobrałem się do samego rdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 A tutaj widać wszystkie części i odpady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Jako ciekawostkę powiem, że druk trwał 72 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Części po wycięciu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie... Czeka mnie sporo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Ster wysokości zaprojektowałem jako jeden element bo zawiera bardzo filigranowe elementy 0.4mm x 0.4mm. Bałem się, że nie wytrzyma druku ale jak widać jest sztywne i łatwo całość szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 To są pozostałości po rusztowaniu na skrzydłach. \ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Słupki szlifowałem w ten sposób i szybko poszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) To wszystkie części po szlifowaniu. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Za pomocą alkoholu izopropylowego można wygładzić trochę żywicę po wydruku - wystarczy nasączyć a potem przetrzeć patyczkami higienicznymi i powierzchnia jest gładsza bez schodkowania charakterystycznego dla druku 3d. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Opracowanie skrzydła nie było takie trudne. Trochę szlifowania. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Części gotowe do malowania ale wcześniej jeszcze wiercenie... Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Fajnie, że pokazujesz proces obrabiania elementów :) możesz spróbować wrzucic więcej fotek do jednego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Wiercenie słupków wiertłem 0.3 i rozwiercanie otworów na skrzydłach wiertłem 0.9mm. Ponieważ żywica jest bardzo krucha trzeba najpierw wiercić w przeciwnym kierunku a potem pare razy próbować bez używania siły. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez bartlomiejrusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Zgrubnie malowanie. Czarne i w kolorze płótna. Potem jeszcze pogłębię cieniowanie na płatach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartlomiejrusiecki Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Trochę suchego pędzla z kolorem Iron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi