Skocz do zawartości

freightliner coronado (?) 1:14

marp

Rekomendowane odpowiedzi

Napotkałem na forum wątek o modelu ciężarówki rc w skali 1:14. Jako, że mam od paru lat podobny model chcę wam go przedstawić z nadzieją, że ktoś załapie bakcyla. Warto!

ebfdcfc01803d69dm.jpg3ebf61df7b1768f4m.jpg017ef504346c4c9em.jpg

e75da6940def48bfm.jpg888f6c4d58410f83m.jpg703a25e0edd6188em.jpg

Moduł wielofunkcyjny

ef75a70205d9f565m.jpgSkrzynia biegów i przekładnia 4:1 6acd81b50c0cbec5m.jpg

Tylne zawieszenie 5bf5b989c438023fm.jpgPrzednie zawieszenie 8cba20cf678a5bb3m.jpg

f22f2c6718b044e2m.jpg

Auto jest wyposażone w moduł mfc-1 sterujący prędkością, dźwiękiem (dźwięk diesla różny w zależności od biegu i obrotów, odgłosy hamulców, powietrza, sprzęgania naczepy,wsteczny, klakson 2-rodzaje), wszystkimi światłami (krótkie, długie, przeciwmgielne, obrysowe, kierunkowskazy, wsteczne awaryjne), sprzęgiem i podporami naczepy oraz wibratorkiem powodującym realistyczne drgania kabiny. Ponadto auto ma olejowe amortyzatory, przekładnię zwalniającą, zablokowane tylne dyfry (w celu uzyskania lepszych własności trakcyjnych) i jest w 100% na łożyskach. Wszystkie funkcje sterowane za pomocą 6-kanałowej (minimum 4-kanały) aparatury futaba. Kabina malowana przeze mnie.

Edytowane przez Gość

A ja mimo wszystko proszę adminów o nieusuwanie.

Mam inną propozycję.

Kolego marp, jeśli posiadasz jakieś zdjęcia z budowy (składania), to pokaż w tym dziale. A jeśli takowych nie masz, to proponuję przeniesienie tematu przez Adminów do działu Galerii, a Tobie, marp, proponuję, żebyś zrobił jakieś ładne fotki zestawu w plenerze. Zdjęcia na kanapie nie są specjalnie udane.

Możesz też nakręcić jakieś filmiki, wtedy będzie większa szansa, że ktoś załapie bagcyla. Aczkolwiek, jak pisałem wcześniej (w temacie Volva RC) - ceny są naprawdę dla nielicznych...

marp, a może chcesz coś jeszcze podłubać w koniu/naczepie - wtedy temat jak najbardziej na miejscu (w tym dziale).

Generalnie to gratuluję i zazdroszczę takiego zestawu.

Pozdrowienia.

Ja używam takiej aparatury

69d10f9a7add003am.jpg

Zdjęć z budowy nie mam. Zdjęcia w plenerze faktycznie byłyby lepsze bo całość wygląda bardzo realistycznie. Filmiki można zobaczyć na stronie tamiya ( a przynajmniej posłuchać jak buczy diesel... głośność może być ustawiona na poziomie silnika 1:1). Jeżeli chodzi o ceny to w Hong Kongu są prawie o połowę mniejsze niż w Polsce. Ja wszystko kupiłem na ebayu i za nic nie płaciłem cła. Dłubanie w tego typu modelach polega raczej na tuningu mechanicznym a w moim modelu pod tym kątem już chyba nic nie da się wsadzić. Co do szczegółów zewnętrznych to na pewno można coś tam porobić ale taki model służy raczej do katowania w piachu i błocie niż do dorabiania delikatnych duperelek, które prawdopodobnie szybko byłyby zniszczone. Wnętrz jest wypełnione całkowicie elektroniką i pudłem rezonansowym więc nic tam nie wejdzie. Parę rzeczy w wyglądzie nie do końca mi się podoba, mogłyby być lepiej zrobione. Jednak, żeby je wymienić musiałbym go rozebrać w mak a na to trzeba dużo czasu a potem powtórne składanie...

Model wprawdzie jest RC ale jak by nie było ma w sobie troche plasiku tak więc temat zostawiam, ino przenoszę go do galerii.

Nawiasem mówiąc dwa lata temu też miałem Freightlinera RC z naczepą w 1:14, tylko nieco uboższego. Pobawiłem się nią tydzień czasu, znudziła mi sie i sprzedałem bratu

Ja też mam chęć na taki model , myślę o Scanii 1:14 , trochę przeraża mnie cena 1400 pln + moduł dzwiękowo -oświetleniowy około 1900 pln , w sumie ponad 3 tys. Widziałem filmiki na YouTube o takich ciężarówkach i może na gwiazdkę coś pomyślę w tym temacie. Czy w naszym kraju ktoś organizuje jakieś mistrzostwa czy pokazy takich sprzętów , chętnie bym zobaczył coś takiego . Pozdrawiam.

Wszystko fajne ale... cena przeraża Swoją drogą też się trochę interesuje RC . Model ładny . A powiedz czy takie modele trzeba malować itp. ?

Pozdrawiam.

Model w pudle ma białą budę czyli trzeba malować. Rama, mosty i zawieszenie jest czarne. Przy składaniu jeżeli chcesz włożyć więcej pracy w wygląd zewnętrzny zrób to tak, żeby później nie rozbierać powtórnie czyli zaplanuj zakres przeróbek. Pamiętaj o tym, że wbudowanie np. modułu mfc-01 i głośnika wypełni całe wnętrze. Radzę wliczyć ten moduł w koszty od razu ponieważ wart jest wszelkich pieniędzy gdyż zapewnia wszystkie efekty sterowania (np. po doczepieniu naczepy zmienia się moc silnika i model nie traci mocy z tytułu obciązenia naczepą). Poza tym montaż modułu lepiej wykonać podczas składania niż potem rozbierać model i upychać coś na siłę. Podobnie warto zainwestować w zdalnie sterowane podpory naczepy.

Co do ceny to na ebay'u jest duuuuużo taniej. Nigdy nie płaciłem cła. Tak za model jaki i za części tuningowe. Łożyska dostałem gratis od sprzedawcy.

Co do pokazów to raczej się z tym nie spotkałem ale parę znajomych osób już coś tam ma i polega to raczej na wspólnej zabawie. W necie jest sporo stron o tematyce ciężarówek i sprzętu budowlanego rc. Trudno się od nich oderwać...

Świetny model Może kiedyś (czytaj jak będzie kasa) się skuszę - osobiście czasem lubie sobie poszaleć modelami RC (mam Subaru Impreze z Tamki skala 1:10). Zabawa rewelacyjnie odstresowuje

Pozdrawiam