marp Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 (edytowane) Napotkałem na forum wątek o modelu ciężarówki rc w skali 1:14. Jako, że mam od paru lat podobny model chcę wam go przedstawić z nadzieją, że ktoś załapie bakcyla. Warto! Moduł wielofunkcyjny Skrzynia biegów i przekładnia 4:1 Tylne zawieszenie Przednie zawieszenie Auto jest wyposażone w moduł mfc-1 sterujący prędkością, dźwiękiem (dźwięk diesla różny w zależności od biegu i obrotów, odgłosy hamulców, powietrza, sprzęgania naczepy,wsteczny, klakson 2-rodzaje), wszystkimi światłami (krótkie, długie, przeciwmgielne, obrysowe, kierunkowskazy, wsteczne awaryjne), sprzęgiem i podporami naczepy oraz wibratorkiem powodującym realistyczne drgania kabiny. Ponadto auto ma olejowe amortyzatory, przekładnię zwalniającą, zablokowane tylne dyfry (w celu uzyskania lepszych własności trakcyjnych) i jest w 100% na łożyskach. Wszystkie funkcje sterowane za pomocą 6-kanałowej (minimum 4-kanały) aparatury futaba. Kabina malowana przeze mnie. Edytowane 16 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 To chyba nie ten Dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marp Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Przy odrobinie dobrej woli może jednak mnie nie rozstrzelacie... Jeżeli jednak będzie drażnić to uczestników forum proszę admina o usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 A mógł byś pokazać pilot do takiego modelu.Tak z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 A ja mimo wszystko proszę adminów o nieusuwanie. Mam inną propozycję. Kolego marp, jeśli posiadasz jakieś zdjęcia z budowy (składania), to pokaż w tym dziale. A jeśli takowych nie masz, to proponuję przeniesienie tematu przez Adminów do działu Galerii, a Tobie, marp, proponuję, żebyś zrobił jakieś ładne fotki zestawu w plenerze. Zdjęcia na kanapie nie są specjalnie udane. Możesz też nakręcić jakieś filmiki, wtedy będzie większa szansa, że ktoś załapie bagcyla. Aczkolwiek, jak pisałem wcześniej (w temacie Volva RC) - ceny są naprawdę dla nielicznych... marp, a może chcesz coś jeszcze podłubać w koniu/naczepie - wtedy temat jak najbardziej na miejscu (w tym dziale). Generalnie to gratuluję i zazdroszczę takiego zestawu. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marp Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Ja używam takiej aparatury Zdjęć z budowy nie mam. Zdjęcia w plenerze faktycznie byłyby lepsze bo całość wygląda bardzo realistycznie. Filmiki można zobaczyć na stronie tamiya ( a przynajmniej posłuchać jak buczy diesel... głośność może być ustawiona na poziomie silnika 1:1). Jeżeli chodzi o ceny to w Hong Kongu są prawie o połowę mniejsze niż w Polsce. Ja wszystko kupiłem na ebayu i za nic nie płaciłem cła. Dłubanie w tego typu modelach polega raczej na tuningu mechanicznym a w moim modelu pod tym kątem już chyba nic nie da się wsadzić. Co do szczegółów zewnętrznych to na pewno można coś tam porobić ale taki model służy raczej do katowania w piachu i błocie niż do dorabiania delikatnych duperelek, które prawdopodobnie szybko byłyby zniszczone. Wnętrz jest wypełnione całkowicie elektroniką i pudłem rezonansowym więc nic tam nie wejdzie. Parę rzeczy w wyglądzie nie do końca mi się podoba, mogłyby być lepiej zrobione. Jednak, żeby je wymienić musiałbym go rozebrać w mak a na to trzeba dużo czasu a potem powtórne składanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Model wprawdzie jest RC ale jak by nie było ma w sobie troche plasiku tak więc temat zostawiam, ino przenoszę go do galerii. Nawiasem mówiąc dwa lata temu też miałem Freightlinera RC z naczepą w 1:14, tylko nieco uboższego. Pobawiłem się nią tydzień czasu, znudziła mi sie i sprzedałem bratu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurras Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Ja też mam chęć na taki model , myślę o Scanii 1:14 , trochę przeraża mnie cena 1400 pln + moduł dzwiękowo -oświetleniowy około 1900 pln , w sumie ponad 3 tys. Widziałem filmiki na YouTube o takich ciężarówkach i może na gwiazdkę coś pomyślę w tym temacie. Czy w naszym kraju ktoś organizuje jakieś mistrzostwa czy pokazy takich sprzętów , chętnie bym zobaczył coś takiego . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Wszystko fajne ale... cena przeraża Swoją drogą też się trochę interesuje RC . Model ładny . A powiedz czy takie modele trzeba malować itp. ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marp Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Model w pudle ma białą budę czyli trzeba malować. Rama, mosty i zawieszenie jest czarne. Przy składaniu jeżeli chcesz włożyć więcej pracy w wygląd zewnętrzny zrób to tak, żeby później nie rozbierać powtórnie czyli zaplanuj zakres przeróbek. Pamiętaj o tym, że wbudowanie np. modułu mfc-01 i głośnika wypełni całe wnętrze. Radzę wliczyć ten moduł w koszty od razu ponieważ wart jest wszelkich pieniędzy gdyż zapewnia wszystkie efekty sterowania (np. po doczepieniu naczepy zmienia się moc silnika i model nie traci mocy z tytułu obciązenia naczepą). Poza tym montaż modułu lepiej wykonać podczas składania niż potem rozbierać model i upychać coś na siłę. Podobnie warto zainwestować w zdalnie sterowane podpory naczepy. Co do ceny to na ebay'u jest duuuuużo taniej. Nigdy nie płaciłem cła. Tak za model jaki i za części tuningowe. Łożyska dostałem gratis od sprzedawcy. Co do pokazów to raczej się z tym nie spotkałem ale parę znajomych osób już coś tam ma i polega to raczej na wspólnej zabawie. W necie jest sporo stron o tematyce ciężarówek i sprzętu budowlanego rc. Trudno się od nich oderwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Co roku na http://hobby.mtp.pl/ jest ekipa, która pokazuje min. takie rzeczy oraz inne ciekawostki rc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Świetny model Może kiedyś (czytaj jak będzie kasa) się skuszę - osobiście czasem lubie sobie poszaleć modelami RC (mam Subaru Impreze z Tamki skala 1:10). Zabawa rewelacyjnie odstresowuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi