michal78 Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Czołem. Zaczynam swój drugi po Merkavie Mk3 ( LINK ) pojazd 1/35, tym razem zupełnie mi nieznana marka Tiger Models, która jednak po otwarciu pudełka zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jakość i spasowanie części są super. Słabe mam co prawda porównanie zważywszy że dopiero zaczynam z pancerką 1/35 ale za dzieciaka pamiętam taką jakość u Tamiya'y. Nagmachon czyli dośc oryginalny izraelski bwp na bazie Centuriona przystosowany do wojny asymetrycznej w warunkach miejskich. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 2 godziny temu, michal78 napisał: Wszystkie tego typu pojazdy są świadectwem jak można wykorzystać sprzęt nie spełniający wymagań współczesnego pola walki. Powiększ sobie poniższe zdjęcie i porównaj z fotką modelu , psia buda nie jest odlewana. Boczne ścianki są zespawane ze sobą a na końcu dach czyli trzeba porobić spawy na łączeniach tych elementów . Ciekawostką jest iż w póżniejszych pojazdach z psią budą i listwami ta nadbudówka została obrócona o 180 stopni. Budując modele Nagmachona tej firmy warto porównywać na bieżąco zdjęcia oryginału z modelem gdyż również ta firma nie ustrzegła się błędów , uproszczeń. Wykorzystali częściowo model wersji bez wieżowej dokładając nowe elementy np. budę zapominając o paru innych elementach jak i anty sleepie https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/9/4/19480_rd.jpghttps://www.mojehobby.pl/zdjecia/6/8/2/27556_2_leg-lf1329_1.jpg iModeler Tiger model, IDF, Nagmachon – early 1/35 - iModeler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Droida można wydrukować: https://cults3d.com/en/3d-model/various/idf-droid-atmd-set 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Ma go również nasz forumowy expert od druku 3D Przemek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Czy do tych spawów można użyć fototrawionych gotowców zamiast masy epoxy ? Edytowane 22 Grudnia 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 https://www.mojehobby.pl/products/Linie-imitujace-spawy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Podwozie zbrudzone piaskami Gazy Edytowane 31 Grudnia 2023 przez michal78 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia Antyslip położony, Nagmachon gotowy na podkład. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia Trochę zrobiłem w międzyczasie. Poza wieżą pojazd pomalowany, ale jeszcze sporo dojdzie różnorakiego brudzenia. Jest to dopiero mój drugi pojazd i eksperymentalnie zdecydowałem się pomalować go trochę inaczej niż Merkawę, tzn ze sporym naciskiem na cieniowanie i rozjaśnianie określonych obszarów i elementów. Może nawet w tym momencie wyglądać że nieco z tym przesadziłem w niektórych miejscach ale brudzenie pigmentami w sporym stopniu osłabi ten efekt. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 4 Marca Autor Share Napisano 4 Marca Model gotowy, zapraszam - LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi