michal78 Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 (edited) Witam, po dość długich bojach ukończyłem mój drugi po Merkavie MK3D pojazd pancerny w skali 1/35. Cały czas się uczę i tym razem zastosowałem trochę szerszy wachlarz technik modelarskich. Cóż, pojazd jest, powiedzmy, po dość intensywnej eksploatacji w warunkach bojowych. Konstruktywna krytyka mile widziana. Pozdrawiam. Edited March 4, 2024 by michal78 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 bardzo ładny koszerny brzydal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 Tak brzydki, że aż ładny. Podoba się! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesioc Posted March 4, 2024 Share Posted March 4, 2024 Pojazd nie należy do najpiękniejszych ale model bardzo efektowny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted March 5, 2024 Share Posted March 5, 2024 Świetny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 5, 2024 Share Posted March 5, 2024 Pojazd nie grzeszy urodą ale jest ciekawą ozdobą każdej kolekcji , ciekawostką jest iż w następna wersja (z pancerzem listwowym) miała psią budę obróconą o 180 stopni. Co do modelu, bardzo fajne wyszły ci łączenia płyt psiej budy, anty poślizg na dachu widzę też zrobiłeś. Podkład dawałeś ciemny czy jasny , ten pierwszy powoduje iż kolejna warstwa farby będzie przez to ciemniejsza. Ogólnie jak na 2 model pancerki to idziesz w dobrym kierunku. Powodzenia przy następnych projektach. Gdybyś robił kolejny pojazd na tym podwoziu to można zrobić : anteny z cienkiego drutu stalowego wtedy nie będa tak wygięte w łuk spaw na tylnej płycie kadłuba (boki i dół ) nadbudówka nad silnikiem to odlew więc można zrobić strukturę jest to miejsce dość wyeksponowane, wielu modelarzy maluje na czarno tylko tylną cześć osłony pod błotnikiem a powinna również z boku wiszące łańcuszki można zrobić z zestawu Trumpetera 06624 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kryspacz Posted March 6, 2024 Share Posted March 6, 2024 Kapitalna praca, ten paskud jest wdzięcznym tematem i wykorzystałeś go fantastycznie. Brudzenie doskonale zróżnicowane od dołu ku górze. Z uwag: Bulik poruszył już temat wygięcia anten, ja dorzucę duże obszary obłążącej farby - mimo, że efekt jest fajny (łamie monotonne płaszczyzny), to na oryginalnych pojazdach tego nie zobaczysz - współczesne powłoki tak się nie zachowują. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted March 6, 2024 Share Posted March 6, 2024 Podoba się, bardzo! Jeśli mogę trochę po "ajabymić": wytrzyj gąsienice w miejscach, po których toczą się koła, na 3 zdjęciu wstawionym przez Bulika od końca licząc dość dokładnie to widać, spróbuj też zmatowić brezentowe osłony wyrzutników granatów dymnych (czy co to tam jest ukryte); wymień anteny na druciane, z drutu 0,3mm, ja to zrobiłem we wszystkich modelach, nawet tych sprzed kilkunastu lat, efekt duuuużo lepszy - oczywiście moim bardzo skromnym zdaniem Przykurz go trochę bardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal78 Posted March 6, 2024 Author Share Posted March 6, 2024 Dzięki za miłe słowa, postaram się poprawić tych kilka wskazanych niedociągnięć. A skoro mówimy o urodzie pojazdów opancerzonych to aktualnie na warsztat biorę w mojej ocenie jeden z najładniejszych powojennych czołgów o bardzo klasycznej sylwetce. Nie od podstaw izraelski ale przez Izraelczyków intensywnie rozwijany. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 6, 2024 Share Posted March 6, 2024 (edited) 7 godzin temu, michal78 napisał: A skoro mówimy o urodzie pojazdów opancerzonych to aktualnie na warsztat biorę w mojej ocenie jeden z najładniejszych powojennych czołgów o bardzo klasycznej sylwetce. Nie od podstaw izraelski ale przez Izraelczyków intensywnie rozwijany. Brzydkich kobiet i pojazdów wojskowych niema , to pierwsze zależy od ilości wypitego alkoholu a to drugie od ilości nawdychanego rozpuszczalnika. Z czołgów intensywnie były rozwijane 2 modele , Shot/Centurion , Magach/M48/60 , następne już mniejszym nakładem to były Tiran/T-54/55/62 oraz Sherman/M50/51. P.S. Czy w tym zestawie również były 2 wersje Droida , większy i mniejszy? Edited March 6, 2024 by bulik58 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni Posted March 7, 2024 Share Posted March 7, 2024 Fajny , zastanawiają mnie tylko te odrapania na pancerzu bocznym takie dziwne kleksy. Anteny najlepiej rób ze światłowodu , pozyskasz za darmo od robotników a starczy na długo. Do brudzenia używaj tez farb olejnych, bo same pigmenty dają mało realności . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal78 Posted March 7, 2024 Author Share Posted March 7, 2024 10 godzin temu, bulik58 napisał: Czy w tym zestawie również były 2 wersje Droida , większy i mniejszy? Była tylko przedłużka wysięgnika do montazu na merkawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulik58 Posted March 7, 2024 Share Posted March 7, 2024 Godzinę temu, michal78 napisał: Była tylko przedłużka wysięgnika do montazu na merkawie O tyle to dziwne gdyż Tiger Model nie robi innych pojazdów IDF oprócz 3 wersji Nagmachona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal78 Posted March 7, 2024 Author Share Posted March 7, 2024 Droid mam od Legenda, nie było go w zestawie Tigera. Figurki równiez nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted March 8, 2024 Share Posted March 8, 2024 Bardzo fajnie wyszedł, o paru drobnych niedociągnięciach już koledzy wspomnieli, ale każdy nowy model Chel ha Szirion* cieszy oczy. *Sił pancernych Cahalu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts