Skocz do zawartości

F4U-7 Corsair Heller 1/48

arhtus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Kupię model Korsarza od Hellera w 1/48, z tym że zależy mi głównie na kalkach więc warunek jest taki, że nie mogą mieć przesunięć kolorów na francuskich znakach, ostatecznie jakieś minimalne.

Jak komuś zalega to proszę o priwa. 

Edytowane przez arhtus

Napisano (edytowane)

Z tego co wiem Techmod wydał znaki francuskie z okresu II WŚ bez żółtych obwódek i bez kotwic, no chyba, że o czymś nie wiem 🤔

Generalnie jak się zagłębimy w temat i chcemy mieć w miarę poprawne te francuskie znaki na Korsarzu to jest mało ciekawie.. 

- kalki Model Art - bardzo fajnie się prezentują, ale producent sobie ubzdurał dwa rozmiary kokard i to dość znacznie się różniące, czego w ogóle nie można potwierdzić na zdjęciach, nie wiem skąd wytrzasnęli takie wymiary... 

- Berna Decals - dałem za malutki arkusik dość sporo kasy, a tam kotwice na znakach to jakieś sf, w ogóle merytorycznie straszna kicha. Przesunięcia kolorów względem siebie i ogólnie technicznie jakość tych kalek to poziom ZTS Plastyk lat 80tych tylko, że na trzy razy grubszym podkładzie, uskok wyraźnie wyczuwalny pod palcem przez folię woreczka strunowego 😁. Drobne napisy wydaje mi się, że można by lepiej ogarnąć pędzelkiem 😁 po prostu żenada, nie wiem jak można sprzedawać coś takiego w dzisiejszych czasach.. 

- niedawno znalazłem też arkusz ze znakami francuskimi od Carpena Decals, ale tam też kotwice są średnio udane i są to tylko kokardy, a jeszcze potrzebne są kotwice na statecznik 

- istnieją jeszcze takie kalki Adeco, czy teraz firmowane jako MDC i wydają się naprawdę ok i chyba by mnie zaspokoiły, ale znowu nie są dostępne 😒😡

Pozostają więc kalki w zestawach, a tu Hasegawa, wydaje się ok merytorycznie, ale cierpi na przesunięcia kolorów. Revell to znowu kotwice SF i pozostaje Heller, który wydaje się merytorycznie naprawdę dobry, ale kolory ma najczęściej tak strasznie poprzesuwane, że ręce opadają... 😒

A może ktoś by był w stanie wydrukować mi same prawidłowe kotwice to bym se kółeczka już domalował, choć sporo ich trochę jak na jeden znak i nie wiem, czy się uda to jakoś ogarnąć..  

Edytowane przez arhtus

Caly model Hellera był ostatnio na allegro, warto szukać bo sie czasami pokazuje i to za w miarę rozsądną cenę.