SirGenerale Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Witam miałem dziś niemiłą przygodę podczas malowania modelu sprayem Tamiya, otóż gdy zacząłem malować ze sprayu zaczęły wydobywać się dziwne "glutki" i po prostu "zasmarkało" mi połowę modelu co mogę zrobić w tej sytuacji, Nitro i szmatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Cleanlux Nie nitro rozpuszcza plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 No i dobrze wymieszać przed nastepnym malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirGenerale Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Na szczęście udało się wyczyścić model, dzięki Tomasz za szybką odpowiedz a co do sprayu to wydaje mi się że mógł być troszkę stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 SirGenerale nie robiłeś testu na jakimś innym modelu-testerze ? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirGenerale Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Znaczy się robiłem próbę i wyszło świetnie ale gdy zacząłem malować całość to zaczęło się coś dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Nie jestem pewien ale może "dysza" od spraju ci się zapchała. Mi ojciec opowiadał jak malowałem sprajem żebym po każdym malowaniu puszkę do góry nogami trzymał i żeby nacisnąć spust i przedmuchać to i wtedy już się nie zatyka i nie pluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirGenerale Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Nie wykluczam takiej możliwości ale wszystko wyglądało na czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Ona może być w srodku zapchana, więc nie zawsze musi być widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Znaczy się robiłem próbę i wyszło świetnie ale gdy zacząłem malować całość to zaczęło się coś dziać Powiem ci szczerze, że miałem coś podobnego z czarnym amtowym, ale to była Prisma Color, wstrząsnąłem, psiknąłem na tester i było ok, psiknąłem na model i zaczęło pluć takimi jakby płatami farby, takiej jakby zerwanej z powierzchni, dziwnie to wyglądało :( Model do kreta poszedł :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Podstawa to dobre rozmieszanie farby - machaj ładnych parę minut w różnych kierunkach. Może być też problem z kończącym się gazem - niby psika, acz nierówno... zauważyłem, że zdarza się to dośc często w przypadku produktów Colorworks, ale one ogólnie do modeli słabo się nadają :( . Zastanawiam się, czy nie używać do modeli końcówek [tzw. caps] używanych przez graficiarzy... Może skinny cap przetestuję za dni parę, dam znać , czy warto. robiłem próbę i wyszło świetnie ale gdy zacząłem malować całość to zaczęło się coś dziać Skąd ja to znam i nie mówię tu o sprejach, ale o testowaniu nowych technik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi