Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam miałem dziś niemiłą przygodę podczas malowania modelu sprayem Tamiya, otóż gdy zacząłem malować ze sprayu zaczęły wydobywać się dziwne "glutki" i po prostu "zasmarkało" mi połowę modelu co mogę zrobić w tej sytuacji, Nitro i szmatka?

Napisano

Nie jestem pewien ale może "dysza" od spraju ci się zapchała. Mi ojciec opowiadał jak malowałem sprajem żebym po każdym malowaniu puszkę do góry nogami trzymał i żeby nacisnąć spust i przedmuchać to i wtedy już się nie zatyka i nie pluje.

Napisano
Znaczy się robiłem próbę i wyszło świetnie ale gdy zacząłem malować całość to zaczęło się coś dziać
Powiem ci szczerze, że miałem coś podobnego z czarnym amtowym, ale to była Prisma Color, wstrząsnąłem, psiknąłem na tester i było ok, psiknąłem na model i zaczęło pluć takimi jakby płatami farby, takiej jakby zerwanej z powierzchni, dziwnie to wyglądało :( Model do kreta poszedł :(
Napisano

Podstawa to dobre rozmieszanie farby - machaj ładnych parę minut w różnych kierunkach. Może być też problem z kończącym się gazem - niby psika, acz nierówno... zauważyłem, że zdarza się to dośc często w przypadku produktów Colorworks, ale one ogólnie do modeli słabo się nadają :( . Zastanawiam się, czy nie używać do modeli końcówek [tzw. caps] używanych przez graficiarzy... Może skinny cap przetestuję za dni parę, dam znać , czy warto.

robiłem próbę i wyszło świetnie ale gdy zacząłem malować całość to zaczęło się coś dziać

Skąd ja to znam i nie mówię tu o sprejach, ale o testowaniu nowych technik...