RobertROBO Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Siemka, Mam pytanie odnośnie gabloty - czy odebrałeś ją w całości czy sam musiałeś poskładać ? Piękna "rura" Ci wyszła - gratuluję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Mam pytanie odnośnie gabloty - czy odebrałeś ją w całości czy sam musiałeś poskładać ? Gablotę osobiście odebrałem w całości. Przednia, górna i tylna ściana wykonane są z jednego elementu, a tylko boczne są doklejane, a więc nie było sensu samemu ją składać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Duży ... czysty ... za czysty, stać Cię Andrzeju na więcej. Mimo tego podoba się, ładnie i czysto sklejony, rozumiem, że model ma przedstawiać egzemplarz muzealny O cholera właśnie zauważyłem, że strasznego kotleta odgrzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Lutego 2009 Autor Share Napisano 13 Lutego 2009 Dzięki Marcin za opinię Myślę że to takie moje "cywilne" skrzywienie, że bardziej podobają mi się czyste modele, zwłaszcza te duuuże. Po za tym uważam, że brudzenie modelu ma sens wtedy gdy przedstawiony jest w jakiejś scence (dioramka) a nie jako wolnostojacy Ps. Na którymś etapie budowy zrobiłem brudzing, ale z w/wymienionych powodów model z powrotem przemalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Coś jest w tym co piszesz a z drugiej strony ... czyż nie jest piękny źródło: www.hyperscale.com Taki styl prezentacji okrętów podwodnych do mnie przemawia. P.S. Niebawem startuję z budową takiego kolosika jak na powyższej foteczce Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Epheli Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Mam pytanie odnośnie gabloty - czy odebrałeś ją w całości czy sam musiałeś poskładać ? Gablotę osobiście odebrałem w całości. Przednia, górna i tylna ściana wykonane są z jednego elementu, a tylko boczne są doklejane, a więc nie było sensu samemu ją składać. A gdzie można zamówić takie gabloty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Lutego 2009 Autor Share Napisano 15 Lutego 2009 Coś jest w tym co piszesz a z drugiej strony ... czyż nie jest piękny źródło: www.hyperscale.com Taki styl prezentacji okrętów podwodnych do mnie przemawia. P.S. Niebawem startuję z budową takiego kolosika jak na powyższej foteczce Pozdrawiam. Owszem na pierwszy rzut okiem jest piękny, ale jak dla mie malowanie tego modelu jest fikcją. Model przedstawia eksploatowany okręt wyciągniety z wody (stoi na podstawce) i pomimo tylu śladów rdzy kadłub jest zbyt czysty Bardziej do mnie przemawia wygląd na poniższej fotce, a taki nie podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Tak ale ten na tej fotce to wrak (U 534-zdjęcie z 1993 albo 1996 roku) i na zdjęciu w kolorze jest cały zardzewiały, a akurat model, który Ci pokazałem jest pomalowany że tak powiem zgodnie ze sztuką modelarską malowania okrętów podwodnych w trakcie kiedy były 100% zdolne do służby, więc jak najbardziej prawidłowo. Zatem twierdzenie, że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością jest niestety w tym przypadku Andrzeju całkowicie błędne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Lutego 2009 Autor Share Napisano 15 Lutego 2009 Może i masz rację Marcin nie jestem specem od podwodniaków, ale i tak będzie ci cieżko mnie przekonać, że przy takiej ilości rdzy na burtach kadłub tak dobrze się trzyma choćby był w czynnej służbie. A przecież niejednokrotnie okręty szorowały po dnie, nie wspominając o śladach po szasowaniu zbiorników balastowych. To tak samo jak bym na kabinie trucka umieścił kupę rdzy a ramę zaledwie pobrudził Troche innych fotek tak na szybko znalezionych w necie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 15 Lutego 2009 Share Napisano 15 Lutego 2009 Andrzeju bardzo dobre fotki i jak sam widzisz, na tych fotkach, te okręty w służbie liniowej wyglądały całkiem nieźle w przeciwieństwie do zdjęcia wraku zamieszczonego przez Ciebie. Kwestia dobrego oddania tego na modelu to insza inszość. Co do rdzy, to jej zacieki występowały tylko ponad linią wodną, pod nie miały racji bytu, więc model pokazany przez mnie też nie jest zrobiony idealnie, ale to są detale dla purystów w tym temacie. Pozdrawiam. P.S. Mój będzie spracowanym frontowcem, bo tak akurat lubię. P.S.2 Jeszcze link do zdjęcia z epoki w kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Lutego 2009 Autor Share Napisano 15 Lutego 2009 P.S. Mój będzie spracowanym frontowcem, bo tak akurat lubię. No i wszystko sobie wyjaśniliśmy W takim razie czekam na relację i życzę powodzonka w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi