Zvezdar Napisano 3 Marca 2024 Napisano 3 Marca 2024 Model Revell zbudowany 8 lat temu na prośbę mojego kolegi, który znalazł miejsce katastrofy tego samolotu niedaleko wsi Strumiany i przedstawia moją interpretację G-10 WNr 490362 z I./JG3, który rozbił się 3.3.45 o koło godz. 15 po walce powietrznej z radzieckim Jak-3, we wraku zginął pilot Uffz. Günther Rabeler, po ekshumacji z miejsca upadku został pochowany na niemieckim cmentarzu wojennym w Glinnej Samolot latał w I./JG3 z dwoma numerami, "zielona 4", po wycofaniu 4 Staffel był "czarna 9", 10 lutego miał wypadek na lotnisku Pinnow koło Nowogardu z 10% uszkodzeniem. Nie udało mi się znaleźć żadnego zdjęcia tego egzemplarza, podczas sklejania modelu porównywałem zdjęcia z podobnymi WNr. oraz oryginalnymi nielicznymi częściami tego egzemplarza. Dokonałem kilku modyfikacji w modelu aby na ówczesny czas chociaż trochę przypominał wersję Erla: -przerobiony panel w kadłubie z lewej strony pod kabiną pilota -przerobiona i powiększona dolna osłona silnika po lewej stronie -nowy panel z zegarami od Yahu -duże osłony podwozia w skrzydłach zostały wycięte i przerobione na starą wersję G6/G14 -nowe żywiczne koła od Eduard -mosiężne lufy MG131 od RB Model -nowa antena FuG16 od Eduard Model pomalowany farbami akrylowymi Tamiya i Mr.Color. Oznaczenia wykonane z szablonów, małe napisy to kalkomanie Revell, WrN druk własny na kalkomanii Mam nadzieję, że mój model się spodoba, bardzo dziękuję. 11 Cytuj
Adamo722 Napisano 3 Marca 2024 Napisano 3 Marca 2024 Chyba lepiej daj foty z otwartą kabiną bo owiewka odstaje jakością od reszty. Po za tym spoko podoba się 1 Cytuj
barszczo Napisano 3 Marca 2024 Napisano 3 Marca 2024 Brawo za poprawki, fajna robota. Mam sentyment do tego modelu, robiłem z niego K-4. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi