kret69 Napisano 13 Marca 2024 Napisano 13 Marca 2024 BTR-152 to bardzo stara konstrukcja i mało kto spodziewał by się że jeszcze zagości na współczesnym teatrze działań wojennych. Ludowa Armia Wietnamu od jakiegoś czasu stara się uczestniczyć w operacjach pokojowych UN w Afryce i wystawiając tam szpital polowy poziomu drugiego (są cztery umowne poziomy, poziom drugi to przedostatni w stopniu komplikacji, pozwala na dokładniejszą obserwację pacjentów i zaopatrzenie pojedynczego organu pacjenta; to nie to samo co klasyfikacja szpitali w Polsce). W ramach tych szpitali stworzyła też specjalistyczne karetki na bazie właśnie BTR-152. Te pojazdy dostały nowoczesne wyposażenie, nowe hamulce, przekładnię, hydraulikę, silniki Hyundai D4DB a w środku wyglądają jak trochę uproszczone karetki (mniej szafeczek) ale w pełni funkcjonalne (możliwy monitoring itp.). Mój model to ICM, przyzwoity całkiem. Nie miałem zbyt wiele materiałów, na szczęście jest internet i Wietnamczycy w internecie - służyli całkiem fajnymi nagranymi materiałami z ich telewizji. Najprościej było wziąć wersję S (sztabowy, podwyższony) ale cały tył wymagał budowy od podstaw. Trochę popłynąłem z interpretacją rufy ale mam nadzieję że to przypomina ten pojazd. Dla zestawienia i porównania ponad pół wieku ewolucji zrobiłem też model klasycznego sanitarnego BTR-152 z (chyba) NRD. 1/ 3 Cytuj
Michal_G Napisano 19 Marca 2024 Napisano 19 Marca 2024 Całkiem fajnie BTR-ki wyszły. Może ew. ciut więcej washa we wgłębienia bieżnika by się przydało, ale to drobiazg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi