Endrju Napisano 19 Marca 2024 Napisano 19 Marca 2024 (edytowane) Przedstawiam model czołgu szybkiego Cromwell Mk IV w barwach 10 Pułku Strzelców Konnych 1 Dywizji Pancernej który wykonałem z zestawu firmy IBG. Model wykonany prosto z pudła. Dorobiłem tylko anteny, które w realu wyglądają lepiej niż na zdjęciach. Na zdjęciach są zbyt srebrne i widać je za bardzo. Swoim zwyczajem (brak umiejętności) nie pastwiłem się nad tym modelem za dużo. Delikatna modulacja, wash i trochę pigmentów. Zapraszam do oglądania zdjęć. Wszelkie uwagi oczywiści mile widziane. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 21 Marca 2024 przez Endrju 12 1 Cytuj
bulik58 Napisano 19 Marca 2024 Napisano 19 Marca 2024 Andrzeju czy ten model model był w Bytomiu ? bardzo fajny model, a pro po Cromwella , o ile dobrze pamiętam pojazdy te miał na stanie tylko 10 Pułk Strzelców z całej 1 Dyw. Pancernej. Czy Comety również weszły na stan naszej dywizji? 1 Cytuj
Endrju Napisano 19 Marca 2024 Autor Napisano 19 Marca 2024 Tak, to ten sam model, który stała na stoliku klubowym IPMS Świdnica podczas festiwalu w Bytomiu. Cromwelle były na stanie 10 PSK i dowództwa 1 DPanc. Gen. Maczek dowodził dywizją z Cromwella. Co do Cometów to materiały źródłowe nie potwierdzają że Comety były na stanie 1 DPanc ale sam Magnuski w swoim opracowaniu pisze, że podobno dostaliśmy je na uzupełnienie ale kwitów na to nie ma. Moim zdaniem raczej ich nie było bo gdyby były to pokazali by je na defiladzie w Meppen. Ale to tylko moje domniemywanie. Cytuj
R_Mazzi Napisano 20 Marca 2024 Napisano 20 Marca 2024 Fajny wózek. Jak zestaw IBG? Mam w planach zrobić kiedyś tam cromkę, zastanawiam się czy rewell czy IBG. 1 Cytuj
Endrju Napisano 20 Marca 2024 Autor Napisano 20 Marca 2024 Zestaw IBG jest całkiem fajny. Nitów nie liczyłem ale jakiś znaczących odstępstw nie dopatrzyłem się. Nie wspomniałem w opisie na początku, że wymieniłem te osłony reflektorów, ale przesadziłem z grubością. Co ciekawe w realu tego nie widać a na zdjęciach walą po oczach, podobnie jak wspomniane anteny. Wadą tego zestawu jest uproszczone zawieszenie. W modelu nie ma pokazanej tej charakterystycznej przestrzeni z amortyzatorami/sprężynami, którą to przestrzeń pięknie odwzorował Vespid w swoim Comecie. Ponadto gąsienice i wewnętrzne części koła to jedna część. Dokleja się tylko zewnętrzne części kół. Dla jednych to wada dla innych zaleta. Ja generalnie z modelu jestem zadowolony ale może moje wymagania nie są zbyt wygórowane. Cytuj
halset Napisano 20 Marca 2024 Napisano 20 Marca 2024 Moim zwyczajem pomarudzę na brak jakiejś małej podstawki 1 Cytuj
PrzemekW Napisano 20 Marca 2024 Napisano 20 Marca 2024 Bardzo ładny model. BTW. Czy ktoś porównywał może Cromwell'a od IBG z tym od Revell'a? Przemek 1 Cytuj
Endrju Napisano 20 Marca 2024 Autor Napisano 20 Marca 2024 @R_Mazzi @PrzemekW Co do Waszego pytania odnośnie porównania IBG i Revella to sam nie widziałem Revella więc podpytałem kolegę. Revell ma wspomniane przeze mnie wyżej te wnęki z amortyzatorami/sprężynami, których IBG nie ma. Co do detalizacji to jest to podobny poziom. Nie będę tego oceniał. Każdy sam musi sobie to przemyśleć. Powtórzę tylko pierwotną myśl, że ja z tego zestawu jestem zadowolony. @halset Zgadzam się z Tobą, że model na podstawce wygląda zdecydowanie lepiej. Rzecz w tym, że jeszcze chyba nie dojrzałem do tego. Ale nic w tym temacie nie jest przesądzone. Na razie nie mam też zacięcia na wystawianie modeli w konkursach ale gdy do tego dojrzeje to niewykluczone, że model dostanie podstawkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi