Endrju Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca (edytowane) Przedstawiam model czołgu szybkiego Cromwell Mk IV w barwach 10 Pułku Strzelców Konnych 1 Dywizji Pancernej który wykonałem z zestawu firmy IBG. Model wykonany prosto z pudła. Dorobiłem tylko anteny, które w realu wyglądają lepiej niż na zdjęciach. Na zdjęciach są zbyt srebrne i widać je za bardzo. Swoim zwyczajem (brak umiejętności) nie pastwiłem się nad tym modelem za dużo. Delikatna modulacja, wash i trochę pigmentów. Zapraszam do oglądania zdjęć. Wszelkie uwagi oczywiści mile widziane. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 21 Marca przez Endrju 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Andrzeju czy ten model model był w Bytomiu ? bardzo fajny model, a pro po Cromwella , o ile dobrze pamiętam pojazdy te miał na stanie tylko 10 Pułk Strzelców z całej 1 Dyw. Pancernej. Czy Comety również weszły na stan naszej dywizji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca Tak, to ten sam model, który stała na stoliku klubowym IPMS Świdnica podczas festiwalu w Bytomiu. Cromwelle były na stanie 10 PSK i dowództwa 1 DPanc. Gen. Maczek dowodził dywizją z Cromwella. Co do Cometów to materiały źródłowe nie potwierdzają że Comety były na stanie 1 DPanc ale sam Magnuski w swoim opracowaniu pisze, że podobno dostaliśmy je na uzupełnienie ale kwitów na to nie ma. Moim zdaniem raczej ich nie było bo gdyby były to pokazali by je na defiladzie w Meppen. Ale to tylko moje domniemywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Fajny wózek. Jak zestaw IBG? Mam w planach zrobić kiedyś tam cromkę, zastanawiam się czy rewell czy IBG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca Zestaw IBG jest całkiem fajny. Nitów nie liczyłem ale jakiś znaczących odstępstw nie dopatrzyłem się. Nie wspomniałem w opisie na początku, że wymieniłem te osłony reflektorów, ale przesadziłem z grubością. Co ciekawe w realu tego nie widać a na zdjęciach walą po oczach, podobnie jak wspomniane anteny. Wadą tego zestawu jest uproszczone zawieszenie. W modelu nie ma pokazanej tej charakterystycznej przestrzeni z amortyzatorami/sprężynami, którą to przestrzeń pięknie odwzorował Vespid w swoim Comecie. Ponadto gąsienice i wewnętrzne części koła to jedna część. Dokleja się tylko zewnętrzne części kół. Dla jednych to wada dla innych zaleta. Ja generalnie z modelu jestem zadowolony ale może moje wymagania nie są zbyt wygórowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Moim zwyczajem pomarudzę na brak jakiejś małej podstawki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Bardzo ładny model. BTW. Czy ktoś porównywał może Cromwell'a od IBG z tym od Revell'a? Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca @R_Mazzi @PrzemekW Co do Waszego pytania odnośnie porównania IBG i Revella to sam nie widziałem Revella więc podpytałem kolegę. Revell ma wspomniane przeze mnie wyżej te wnęki z amortyzatorami/sprężynami, których IBG nie ma. Co do detalizacji to jest to podobny poziom. Nie będę tego oceniał. Każdy sam musi sobie to przemyśleć. Powtórzę tylko pierwotną myśl, że ja z tego zestawu jestem zadowolony. @halset Zgadzam się z Tobą, że model na podstawce wygląda zdecydowanie lepiej. Rzecz w tym, że jeszcze chyba nie dojrzałem do tego. Ale nic w tym temacie nie jest przesądzone. Na razie nie mam też zacięcia na wystawianie modeli w konkursach ale gdy do tego dojrzeje to niewykluczone, że model dostanie podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi