neptun1939 Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Witam. W ramach "walki z demonami przeszłości" na warsztat trafiła Foczka ze znanego i kochanego Mastercrafta. Warsztat (łączony z D9) w dziale "Sklejamy Modele Mastercrafta": Model wykonany "na lajcie", prosto z pudła w stylu prawie Vintage. Poprawione zostały linie podziałowe ( formy są już zużyte i część linii jest widoczna a część ma zaniki - zaszpachlowałem całość i wyryłem nowe w miejscach zestawowych), dodałem kilka brakujących luków i klapek, wykonane zostało nitowanie ( wolna interpretacja: plany dopasowane do linii zestawowych ). Jedynymi dodatkami są lufy KMów z igieł 0,6mm i linka z włosa. Malowanie z instrukcji, które wybierała moja blonde Luba i jak podaje producent "FW 190F-8 nieznany pilot, Hörsing, Austria 1945, II./SG 10" tyle producent. Zdjęcia oryginału nie udało mi się znaleźć, zapewne jest to fantazja producenta, bo sam II./SG 10 został wykończony i kapitulował na lotnisku w Czechosłowacji, a na znanych zdjęciach maszyn z tego pułku ( i lotniska po kapitulacji) nie udało mi się znaleźć samolotu dowódcy Gruppen ( 2 szewrony), do tego żaden z samolotów jakie występują na zdjęciach archiwalnych nie ma tego żółtego pasa na nosie... Samolot malowany akrylami AK dedykowanymi do późnowojennego Luftwaffe, akrylami Pactry i Vallejo MC i Air. Wash z farb olejnych (Raw Uber zmieszany z brązem Van Dyck), brudzenie to suche pastele (okopcenia), suche pigmenty (kurzenie i brud) i olejami ( zacieki). Wszystkie oznaczenia malowane - na modelu nie ma żadnej kalki - z szablonów własnej produkcji na bazie kalek. Dość gadania foty: Kiedyś wyznacznikiem, tego czy model jest fajny było pytanie "A śmigiełko się kręci?" i Odpowiedź poniżej: Ps. Zapomniałem dołożyć bombę ( do zdjęć) , którą mam w warsztacie zostawioną, błąd naprawiłem po sesji zdjęciowej. A tutaj w zestawieniu ze swoim "Dziadkiem" - ten sam model, z tego samego zestawu ( ten sam box-art i kalki) wykonanym "w malowaniu z Bitwy O Anglię" jak go wykonałem za dzieciaka jako jeden z pierwszych modeli ( przedział między 4 a 7 sklejony). Dziadziuś malowany pędzlem Pactrami: Navy Blue i Russian Armour Green ( bo tylko takie miałem, z czasem dostał przestrzeliny na skrzydłach i wisiał pod sufitem pokoju, a następnie warszatu ze Spitfirem Vb z Revella na ogonie Na początek z czuleści szafy wyjąłem Magiczne pudełeczko : Po czym nastąpiła sesja. Senior błyszczy się - bo lekko wilgotny - przed zdjęciami musiałem zmyć kurz ( co się nie do końca udało) jaki się nagromadził na widzącej maszynie, a jak się okazało schowałem swe stare model zdjęte z sufitu bez mycia ich: I sam senior ( kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień ) Widać niezmyty nagromadzony kurz : I na sam koniec istna perełka. W owym pudełku zachowała się moja pierwsza podstawka pod model jaką wykonałem z bratem pod powyższą Fokę ( nim trafiła pod sufit). Podstawka zbudowana na piance pod panele pomalowanej plakatówką( część zielonego "wyparowała") , piasek barwiony tuszem kreślarskim, a kamyczek to guma z klapka. Figurki to "małe żołnierzyki" ( najpewniej chińska kopia figurek niemców Airfixa i jakaś inna) odpowiednio "zmodyfikowane" i dopasowane do modelu: A teraz potulnie kładę głowę na pieniek. Można się pastwić i wyżywać. Ps. Kolejne "rozliczenia z przeszłością" za jakiś czas ( mam wszystkie swoje stare modele i chcę z czasem wykonać te same zestawy na nowo, w takim samym stylu jak bohaterka tej galerii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Mimo całej włożonej pracy widać że szkoda na ten model czasu i pieniędzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia 7 godzin temu, Xmen napisał: Mimo całej włożonej pracy widać że szkoda na ten model czasu i pieniędzy. Czasu na pewno, pieniędzy też ale raczej za prąd, farby, klej i inne akcesoria bo sam model to chyba zbyt wysoko wyceniany nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia (edytowane) 14 minut temu, RogerM napisał: Czasu na pewno, pieniędzy też ale raczej za prąd, farby, klej i inne akcesoria bo sam model to chyba zbyt wysoko wyceniany nie jest Za darmo też nie jest. Całe 28 zł. w MH. Edytowane 15 Kwietnia przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi