neptun1939 Napisano 14 Kwietnia 2024 Napisano 14 Kwietnia 2024 Witam. W ramach "walki z demonami przeszłości" na warsztat trafiła Foczka ze znanego i kochanego Mastercrafta. Warsztat (łączony z D9) w dziale "Sklejamy Modele Mastercrafta": Model wykonany "na lajcie", prosto z pudła w stylu prawie Vintage. Poprawione zostały linie podziałowe ( formy są już zużyte i część linii jest widoczna a część ma zaniki - zaszpachlowałem całość i wyryłem nowe w miejscach zestawowych), dodałem kilka brakujących luków i klapek, wykonane zostało nitowanie ( wolna interpretacja: plany dopasowane do linii zestawowych ). Jedynymi dodatkami są lufy KMów z igieł 0,6mm i linka z włosa. Malowanie z instrukcji, które wybierała moja blonde Luba i jak podaje producent "FW 190F-8 nieznany pilot, Hörsing, Austria 1945, II./SG 10" tyle producent. Zdjęcia oryginału nie udało mi się znaleźć, zapewne jest to fantazja producenta, bo sam II./SG 10 został wykończony i kapitulował na lotnisku w Czechosłowacji, a na znanych zdjęciach maszyn z tego pułku ( i lotniska po kapitulacji) nie udało mi się znaleźć samolotu dowódcy Gruppen ( 2 szewrony), do tego żaden z samolotów jakie występują na zdjęciach archiwalnych nie ma tego żółtego pasa na nosie... Samolot malowany akrylami AK dedykowanymi do późnowojennego Luftwaffe, akrylami Pactry i Vallejo MC i Air. Wash z farb olejnych (Raw Uber zmieszany z brązem Van Dyck), brudzenie to suche pastele (okopcenia), suche pigmenty (kurzenie i brud) i olejami ( zacieki). Wszystkie oznaczenia malowane - na modelu nie ma żadnej kalki - z szablonów własnej produkcji na bazie kalek. Dość gadania foty: Kiedyś wyznacznikiem, tego czy model jest fajny było pytanie "A śmigiełko się kręci?" i Odpowiedź poniżej: Ps. Zapomniałem dołożyć bombę ( do zdjęć) , którą mam w warsztacie zostawioną, błąd naprawiłem po sesji zdjęciowej. A tutaj w zestawieniu ze swoim "Dziadkiem" - ten sam model, z tego samego zestawu ( ten sam box-art i kalki) wykonanym "w malowaniu z Bitwy O Anglię" jak go wykonałem za dzieciaka jako jeden z pierwszych modeli ( przedział między 4 a 7 sklejony). Dziadziuś malowany pędzlem Pactrami: Navy Blue i Russian Armour Green ( bo tylko takie miałem, z czasem dostał przestrzeliny na skrzydłach i wisiał pod sufitem pokoju, a następnie warszatu ze Spitfirem Vb z Revella na ogonie Na początek z czuleści szafy wyjąłem Magiczne pudełeczko : Po czym nastąpiła sesja. Senior błyszczy się - bo lekko wilgotny - przed zdjęciami musiałem zmyć kurz ( co się nie do końca udało) jaki się nagromadził na widzącej maszynie, a jak się okazało schowałem swe stare model zdjęte z sufitu bez mycia ich: I sam senior ( kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień ) Widać niezmyty nagromadzony kurz : I na sam koniec istna perełka. W owym pudełku zachowała się moja pierwsza podstawka pod model jaką wykonałem z bratem pod powyższą Fokę ( nim trafiła pod sufit). Podstawka zbudowana na piance pod panele pomalowanej plakatówką( część zielonego "wyparowała") , piasek barwiony tuszem kreślarskim, a kamyczek to guma z klapka. Figurki to "małe żołnierzyki" ( najpewniej chińska kopia figurek niemców Airfixa i jakaś inna) odpowiednio "zmodyfikowane" i dopasowane do modelu: A teraz potulnie kładę głowę na pieniek. Można się pastwić i wyżywać. Ps. Kolejne "rozliczenia z przeszłością" za jakiś czas ( mam wszystkie swoje stare modele i chcę z czasem wykonać te same zestawy na nowo, w takim samym stylu jak bohaterka tej galerii). Cytuj
Xmen Napisano 15 Kwietnia 2024 Napisano 15 Kwietnia 2024 Mimo całej włożonej pracy widać że szkoda na ten model czasu i pieniędzy. 1 Cytuj
RogerM Napisano 15 Kwietnia 2024 Napisano 15 Kwietnia 2024 7 godzin temu, Xmen napisał: Mimo całej włożonej pracy widać że szkoda na ten model czasu i pieniędzy. Czasu na pewno, pieniędzy też ale raczej za prąd, farby, klej i inne akcesoria bo sam model to chyba zbyt wysoko wyceniany nie jest Cytuj
Xmen Napisano 15 Kwietnia 2024 Napisano 15 Kwietnia 2024 (edytowane) 14 minut temu, RogerM napisał: Czasu na pewno, pieniędzy też ale raczej za prąd, farby, klej i inne akcesoria bo sam model to chyba zbyt wysoko wyceniany nie jest Za darmo też nie jest. Całe 28 zł. w MH. Edytowane 15 Kwietnia 2024 przez Xmen Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi