Skocz do zawartości

Tiger I Fruhe - Tamiya 1:35

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie już od dwóch miesięcy grzebię przy tym modelu, powoli zbliża się czas malowania, jeszcze tylko kilka pierdół. Będzie to Tygrys z "Das Reich" nr S33. Głównie wzorowałem się na tych zdjęciach:

th_nov-8.jpgth_4-5-4-1072311771.jpg

Przy czym drugie zdjęcie przedstawia czołg w czasie bitwy na łuku kurskim, a pierwsze pochodzi z listopada 43', na krótko przed zniszczeniem S33.

Na razie wygląda to tak:

th_DSC00303.jpg

th_DSC00304.jpg

th_DSC00305.jpg

Pytanko: Macie jakiś sposób na umycie tak przygotowanego modelu przed malowaniem, tak żeby wszystko nie odpadło ?

Poprzedniego Tygrysa potraktowałem spirytusem pryskanym z aero.

Edytowane przez Gość

Co oznacza to "Fruhe"?

Miałeś kiedykolwiek język niemiecki?! Frühe - wczesny

Mój ulubiony czołg.A może woda z mydłem do umycia?

Za dużo delikatnych elementów fototrawionych aby po prostu, wrzucić model do miseczki z wodą i mydłem.

Macie jakiś sposób na umycie tak przygotowanego modelu przed malowaniem, tak żeby wszystko nie odpadło ?

Mam identyczny sposób, jak Ty - czyli aero i spryskuję dokładnie spirytusem, lub kiedyś także spryskiwałem wodą z rozcieńczonym w niej płynem do naczyń "ludwik".

Dokładnie mówiąc, jest tak jak napisałeś, lecz w przypadku modeli pojazdów niemieckich zarówno producenci, jak i sami modelarze zapisują bardzo często oznaczenie wersji z dużej litery (Späte, Frühe). Zresztą nie czarujmy się znając nawet, tylko podstawy niemieckiego, bardzo łatwo się domyślić czego dotyczy to słowo w przypadku czołgu.

• 2 weeks later...

No to mnie zagiołeś ja właśnie dłubię z academy i właśnie chę zrobic dokładnie to samo wzorujac się na tym modelu

http://www.scaleworkshop.com/workshop/tigeris33cw_1.htm

Jest tak genialny że niemoge się na patrzeć twój będzie zapewne równie dobry bo mój na pewno nie.

No to mnie zagiołeś ja właśnie dłubię z academy i właśnie chę zrobic dokładnie to samo wzorujac się na tym modelu

http://www.scaleworkshop.com/workshop/tigeris33cw_1.htm

Jest tak genialny że niemoge się na patrzeć twój będzie zapewne równie dobry bo mój na pewno nie.

Też trochę się na tym modelu wzoruje, ale kilku błędów merytorycznych autor się nie ustrzegł, ale i tak jest piękny