hadzi Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Model zywiczny belgijskiej firmy PJ Produktion w skali 1/72, kalki Isradecals do izraelskich Mirage III. Obszerniejsza relacja z budowy modelu powinna znaleść sie pod koniec października na stronie www.ipmssilesia.one.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 spoko, przydał by się wash, czerwone kalki są lekko pomarszczone, ale nie jest z nimi źle, a tak to nie mam do czego się przyczepić, dobrze że pomalowałeś owiewkę od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Podoba mi się ten samolot, Mirage III i 2000 mają bardzo ładną sylwetke. Czy mógłbyś podać nr farby jaką pomalowałes panele na skrzydłach? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 Ten jasny aluminium to polished alumminium Metal Cote Humbrola, zeszła naklejka z wieczka nie pamietam jaki to numer a to ciemniejsze to mieszanka MM Magnsium i Aluminium (na oko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Dzięki, jako że głównie siedzę w MiG-ach to muszę kombinować z różnymi odcieniami aluminium. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 fajny tak jak napisał krzychu-onisk, przydałby się wash.. chociaż nie wiem czy można na aluminiowym samolocie... właśnie, Patyk, jeśli robisz MiG-i to wiesz - czy można dać mocny wash czy raczej delikatniejszy na takim kolorze? pytam w związku z moim przyszłym "Frankiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 ja bym go zostawił w takim stanie , super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 na alu wash mile widziany ale nie mocny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 na alu wash mile widziany ale nie mocny... też do tego dojrzałem i dałem lekki na lim-1, na aluminium widać linie podziału bez zapuszczania, lepiej pobawić się w różne odcienie paneli jak to zrobił hadzi bo jak się przesadzi z brudzeniem to wyjdzie lokomotywka ze skrzydełkami tak jak mi tu:viewtopic.php?t=8647 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Witam Jurku Świetny Mirage. Obok miga 21 to moja ulubina maszyna. Fajnie zobaczyć ją na forum. No i wreszcie jakaś rura Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrgie Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Zgadzam się z przedmówcami co do modelu, wygląda bardzo efektownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 Nie jestem zwolennikiem wash a już szczególnie na współczesnych rurach w kolorze NM. Mam zdjęcia tych izraelskich Mirage IIICj i są bardzo czyste. Pokazane tu zdjecia sa robione z lampą. w normalnym oświetleniu linie same się dosć mocno uwypuklają. Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Na samolotach, w przeciwieństwie do 'maszyn pełzających', mocny wash daje efekt raczej odwrotny - psuje wrażenia wizualne, bo model wydaje się wtedy po prostu 'brudny'. Niemniej jednak delikutaśne ślady zużycia by się Mirage'owi przydały A co do modelu, to widziałem swego czasu produkt wyjściowy - nie ma lekko Model zdeka męczący, ale widzę, ze Jurek wyciągnął z niego dużo ! Bardzo ładnie wykonany. Odnośnie 'pomarszczonej' kalki - tego i tak nie widać gołym okiem, a fotka daje duże zbliżenie, więc nie ma się czym przejmować. Natomiast zaintrygowały mnie kalki - którego pilota to malowanie jest? Bo jak widzę pod kabiną jakieś oznaczenia zestrzeleń są - dwa Irackie i chyba libańskie jedno? Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Ślady srebrnej farby na oponie przedniej goleni [druga fotka] można raz dwa zamalować, chyba że zamierzone albo przekłamanie aparatury. Bardzo fajnie zróżnicowane są panele na skrzydłach, wash byłby tu chyba zbędny... Cuś w tych mirażach jednak jest ;) Jeszcze takie pytanie - czy wszystkie wyroby firmy PJ są ciężkie w sklejaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 Powiem tak, więcej walczyłem z malowaniem niż z modelem. Zestaw ma pewne wady, ale można je było zniwelować. Co do marszczącej się kalki, Avi ma racje, to widać na fotach a moim okiem nie. Dziwne, ze nikogo nie razi krzywe zestrzelenie. po kilku godzinach nakładania kalek tego już nie zauważyłem. Tak Avi to dwa irackie i jeden libański Hunter. Co do pilota brak informacji - tzn. jak takiej nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 nikogo nie razi krzywe zestrzelenie. Myślałem, że tak ma być - hłe hłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi