hadzi Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 Model zywiczny belgijskiej firmy PJ Produktion w skali 1/72, kalki Isradecals do izraelskich Mirage III. Obszerniejsza relacja z budowy modelu powinna znaleść sie pod koniec października na stronie www.ipmssilesia.one.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu-onisk Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 spoko, przydał by się wash, czerwone kalki są lekko pomarszczone, ale nie jest z nimi źle, a tak to nie mam do czego się przyczepić, dobrze że pomalowałeś owiewkę od wewnątrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 Podoba mi się ten samolot, Mirage III i 2000 mają bardzo ładną sylwetke. Czy mógłbyś podać nr farby jaką pomalowałes panele na skrzydłach? Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzi Posted October 6, 2008 Author Share Posted October 6, 2008 Ten jasny aluminium to polished alumminium Metal Cote Humbrola, zeszła naklejka z wieczka nie pamietam jaki to numer a to ciemniejsze to mieszanka MM Magnsium i Aluminium (na oko). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 Dzięki, jako że głównie siedzę w MiG-ach to muszę kombinować z różnymi odcieniami aluminium. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 fajny tak jak napisał krzychu-onisk, przydałby się wash.. chociaż nie wiem czy można na aluminiowym samolocie... właśnie, Patyk, jeśli robisz MiG-i to wiesz - czy można dać mocny wash czy raczej delikatniejszy na takim kolorze? pytam w związku z moim przyszłym "Frankiem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Javorek_7411 Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 ja bym go zostawił w takim stanie , super wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu-onisk Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 na alu wash mile widziany ale nie mocny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 na alu wash mile widziany ale nie mocny... też do tego dojrzałem i dałem lekki na lim-1, na aluminium widać linie podziału bez zapuszczania, lepiej pobawić się w różne odcienie paneli jak to zrobił hadzi bo jak się przesadzi z brudzeniem to wyjdzie lokomotywka ze skrzydełkami tak jak mi tu:viewtopic.php?t=8647 Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiano82 Posted October 6, 2008 Share Posted October 6, 2008 Witam Jurku Świetny Mirage. Obok miga 21 to moja ulubina maszyna. Fajnie zobaczyć ją na forum. No i wreszcie jakaś rura Pozdrawiam Damian Biwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrgie Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Zgadzam się z przedmówcami co do modelu, wygląda bardzo efektownie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzi Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Nie jestem zwolennikiem wash a już szczególnie na współczesnych rurach w kolorze NM. Mam zdjęcia tych izraelskich Mirage IIICj i są bardzo czyste. Pokazane tu zdjecia sa robione z lampą. w normalnym oświetleniu linie same się dosć mocno uwypuklają. Dzięki za komentarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avi Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Na samolotach, w przeciwieństwie do 'maszyn pełzających', mocny wash daje efekt raczej odwrotny - psuje wrażenia wizualne, bo model wydaje się wtedy po prostu 'brudny'. Niemniej jednak delikutaśne ślady zużycia by się Mirage'owi przydały A co do modelu, to widziałem swego czasu produkt wyjściowy - nie ma lekko Model zdeka męczący, ale widzę, ze Jurek wyciągnął z niego dużo ! Bardzo ładnie wykonany. Odnośnie 'pomarszczonej' kalki - tego i tak nie widać gołym okiem, a fotka daje duże zbliżenie, więc nie ma się czym przejmować. Natomiast zaintrygowały mnie kalki - którego pilota to malowanie jest? Bo jak widzę pod kabiną jakieś oznaczenia zestrzeleń są - dwa Irackie i chyba libańskie jedno? Ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 Ślady srebrnej farby na oponie przedniej goleni [druga fotka] można raz dwa zamalować, chyba że zamierzone albo przekłamanie aparatury. Bardzo fajnie zróżnicowane są panele na skrzydłach, wash byłby tu chyba zbędny... Cuś w tych mirażach jednak jest ;) Jeszcze takie pytanie - czy wszystkie wyroby firmy PJ są ciężkie w sklejaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hadzi Posted October 7, 2008 Author Share Posted October 7, 2008 Powiem tak, więcej walczyłem z malowaniem niż z modelem. Zestaw ma pewne wady, ale można je było zniwelować. Co do marszczącej się kalki, Avi ma racje, to widać na fotach a moim okiem nie. Dziwne, ze nikogo nie razi krzywe zestrzelenie. po kilku godzinach nakładania kalek tego już nie zauważyłem. Tak Avi to dwa irackie i jeden libański Hunter. Co do pilota brak informacji - tzn. jak takiej nie posiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted October 7, 2008 Share Posted October 7, 2008 nikogo nie razi krzywe zestrzelenie. Myślałem, że tak ma być - hłe hłe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts