Evildead Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 No figurki total old school statyczne jak to tamka , ale lepiej jak są niż jak by było pusto, jest na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Czwartek o 18:37 Share Napisano Czwartek o 18:37 Te ludki wyszły Ci naprawdę dobrze . Dystynkcje to kolorowe blaszki Eduarda? Jedyne do czego się można przyczepić to brak naramiennych oznak dywizyjnych na olimpijkach tych załogantów i brak pasków spinających skorupę hełmów z wkładem tzw. linerem (stalowa skorupa miała jeden wymiar ,ale wkład-liner razem z fasunkiem był już w różnych rozmiarach) , dodatkowo sierżant powinien mieć z tyłu na hełmie namalowany poziomy biały pasek (oficerowie mieli pionowy) ale to są wszystko łatwe do poprawienia pierdoły . Działaj dalej , jesteś obserwowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano Czwartek o 22:56 Autor Share Napisano Czwartek o 22:56 Dziękuję za miłe słowa. Dystynkcje to kalki. Znalazłem jakieś na AliExpress. Co do dywizji to chciałem dać, ale wśród tych kalek nie było odpowiednich. Wszyscy robią oznaczenia tych najbardziej znanych i popularnych, a z tych co ja chcę zrobić to niestety ale nie ma. O paskach na hełmach kompletnie zapomniałem. Faktycznie Amerykanie mieli je takie charakterystyczne. Ale na tym etapie już sobie podaruje. Dorobię faktycznie pasek na hełmie. Wiem że były, ale nie widziałam właśnie od jakiego stopnia. A że tutaj tył będzie wyraźnie widoczny, to dorzucę. Mam w kalkach. Aaaa, a drzwi nie będę otwierał z dwóch powodów: 1. Niewiele to wniesie i niewiele więcej będzie widać. 2. Ich pozy i cały zamysł to pojazd w trakcie przejazdu z ładunkiem. A wtedy to drzwi raczej napewno powinny być zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Piątek o 00:53 Share Napisano Piątek o 00:53 Godzinę temu, SFModel napisał: Dziękuję za miłe słowa. Dystynkcje to kalki. Znalazłem jakieś na AliExpress. Co do dywizji to chciałem dać, ale wśród tych kalek nie było odpowiednich. Wszyscy robią oznaczenia tych najbardziej znanych i popularnych, a z tych co ja chcę zrobić to niestety ale nie ma. O paskach na hełmach kompletnie zapomniałem. Faktycznie Amerykanie mieli je takie charakterystyczne. Ale na tym etapie już sobie podaruje. Dorobię faktycznie pasek na hełmie. Wiem że były, ale nie widziałam właśnie od jakiego stopnia. A że tutaj tył będzie wyraźnie widoczny, to dorzucę. Mam w kalkach. Peddinghaus???? Wrzuć wygląd tych kalek( lub ich numer katalogowy) i jak możesz oznaczenia tego pojazdu który zamierzasz zrobić chodzi mi o bumper code czyli te cyferki ze zderzaka to coś podumajem . Z tego co udało mi się wyśledzić są oznaczenia 134 Batalionu Obsługi wozów bojowych z 12 Dywizji Pancernej , ten z tą wymalowaną laseczką rodem z jakiejś Latającej Fortecy należał do 9 Armii Powietrznej US Army ?! ( tu by się przydał P47 T-bolt jako cargo) a pozostałe 2 do niezależnych kompanii obsługowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano Piątek o 08:15 Autor Share Napisano Piątek o 08:15 Kalki to te: https://pl.aliexpress.com/item/4001113304608.html No właśnie tego z 9. Armii chciałem robić ze względu na laskę Ale insygniów brak w zestawie, poza tym są dla max 2’óch, a ja mam ich tam aż 4’ech. Samolotu nie będę dawał jako cargo, bo to nie moja bajka modelarska. Szkoda by średnio zrobione latadło odbierało odbiór jako całości. A zapewne musiałby mieć też złożone skrzydła i kilka innych smaczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Piątek o 15:13 Share Napisano Piątek o 15:13 4 godziny temu, SFModel napisał: No właśnie tego z 9. Armii chciałem robić ze względu na laskę Ale insygniów brak w zestawie, poza tym są dla max 2’óch, a ja mam ich tam aż 4’ech. Samolotu nie będę dawał jako cargo, bo to nie moja bajka modelarska. Szkoda by średnio zrobione latadło odbierało odbiór jako całości. A zapewne musiałby mieć też złożone skrzydła i kilka innych smaczków. Wiesz co Przyjacielu cieć jestem, ale tak to jest, kiedy pisze się coś w środku nocy, zamiast spać, rano jak wstałem ( mam teraz wiele czasu min. na modelowanie) podszedłem do zagadnienia systematycznie, przetrałowałem internet i już wszystko wiem . Były DWIE 9 Armie US Army w Europie jedna to ta lotnicza, taktyczna wyposażona w dużej części w T-bolty, ale była jeszcze jedna lądowa istniejąca w latach 1944-1945 i działająca min. w Zagłębiu Rury. Składała się z 2DP, 8DP, 29DP, 30DP, 79 i 104 DP oraz 7 i 8 DPanc. i rozmaitych innych pododdziałów wsparcia min. tej Mintenance Company działającej na rzecz tych wszystkich dywizji , także do rzeczy, poszukaj w tym zestawie odpowiednich oznak dywizyjnych i już masz rozwiązanie , masz dwóch załogantów z Dragon Wagona ( kierowcę i dysponenta) , oraz możesz zrobić dwóch załogantów (kierowcę i dowódcę) z ładunku jaki ten pojazd przewozi i może to być wszystko co Ci się tylko zamarzy :tank, działo samobieżne , transporter opancerzony a nawet ciężarówka, i by było na tyle . Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano Piątek o 15:21 Autor Share Napisano Piątek o 15:21 (edytowane) Sprawę mocno wyklarowałeś. Dzięki. Ale problem jaki widzę jest taki: jako cargo będzie pojazd zdobyczny wroga. Lub sprzątanie tego, co Niemcy zostawiły po sobie. Więc 2 załogantów z ładunku nie przejdzie. Pozostaje mi znalezienie kalek z insygniami dywizyjnymi i ich zakupienie. Lub dokupienie tych co mam już teraz. Lub ostatecznie zostawienie jak jest. Wiem, będzie może i kłuło w oczy, ale po zamknięciu i zmontowaniu całości, nie będzie się to tak rzucać w oczy. Możesz polecić jakieś inne kalki niż te co ja zakupiłem? EDIT: Jeżeli Maintenance Company działała na rzecz wszystkich tych dywizji, to pytanie czy mieli własne swoje oznaczenia? Edytowane Piątek o 15:22 przez SFModel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano Piątek o 15:37 Autor Share Napisano Piątek o 15:37 @Adams M1A1 Chyba znalazłem. Ten z Laską to 464th Ordnance Evacuation Company (a nie Maintenance) należący do 592th Ordnance Battalion wchodzący w skład 59th Ordnance Group of 9th Army. Czyli powinni mieć na ramionach insygnia 9. Armii. Jak te niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Piątek o 22:14 Share Napisano Piątek o 22:14 Dokładnie tak . Żeby było łatwiej może naświetlę trochę system oznakowania pojazdów i ludzi w II wojennej US Army który jest stosunkowo przejrzysty i spójny i z niewielkimi zmianami stosowany do dziś. Wszystkie pojazdy były oznaczone tzw. bumper code , to te cyferki na zderzaku lub z braku takowego np. w tanku na przedniej i tylnej części pojazdu, składały się z dwóch grup, patrząc od przodu pojazdu z lewej strony była tzw . wielka jednostka ( Major unit) czyli teatr działań , armia , korpus ,dywizja, potem większa jednostka organizacyjna jaką był batalion określonego pułku (US Army miała i ma strukturę batalionową ) zauważ że w Twoim wypadku jest to 592 Ordnance Battalion wchodzący w skład 59 Ordnance grup będący odpowiednikiem pułku. Po prawej stronie jest oznakowanie jednostki podstawowej czyli kompanii ( szwadronu) w US Army kompanie noszą oznakowania literowe A, B, C itd. potem jest numer plutonu i numer pojazdu w plutonie lub też kolejny numer pojazdu w kompanii (dot. kompanii specjalistycznych jak ta ewakuacyjna). Uff jestem w połowie, teraz oznakowanie ludzi. Ludzie zasadniczo oznakowani są podobnie odznaką naramienną tzw. shoulder patch kolorową a na współczesnym kamo dwubarwną i zasada jest taka że, to zawsze jest odznaka wielkiej jednostki czyli np. w Twoim wypadku 9 Armii lub np. korpusu przy czym to dotyczy tylko jednostek podległych bezpośrednio czyli sztabów lub jednostek armijnych, czy korpuśnych jak ta 59 Grupa. Pozostali żołnierze noszą odznaki dywizyjne, obojętnie czy są czołgistami , artylerzystami czy też należą do dywizyjnej kompanii MP. Myślę że udało mi się wyjaśnić te zawiłości . Co do kalek to zakupiłbym jeszcze jeden zestaw bo jest naprawdę mega wypaśny i zawiera wszystkie oznaki i dystynkcje nawet marines . Pozdr. A. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu Zanim wykminię jak zrobić na ramionach oznaczenia Armii, pracuję sobie nad naczepą. Właściwie już jest gotowa do malowania. Przerzucam ją do lakierni a w międzyczasie muszę zrobić te oznaczenia, bo bez tego nie mogę zamykać ciągnika. Ale skłaniam się ku malowaniu ręcznemu. Ogólny kształt to zrobię sobie maskę z taśmy a potem "A" postaram się wymalować pędzlem. Jakoś to będzie wyglądało. No chyba, ze ktoś potrafi zrobić kalki? Póki co poniżej zdjęcia naczepy. Oczywiście dojdzie jeszcze trochę gratów, ale do malowania są luzem. Potem je poprzyczepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi