Jump to content

King Tiger poszukiwany. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.

Westfield
 Share

Recommended Posts

Moi drodzy, przychodzę do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu pewnego modelu, który jakieś dwadzieścia pięć lat temu składał mój kolega. Był to model Tygrysa dwójki zakupiony na naszym rynku w skali 1/72. Charakterystyczne jednak było dla niego to, że miał częściowo odwzorowane wnętrze, co - przyznanie sami - przy tej skali nie występuje nader często. Przeszukałem to, co znalazł wujek Google, ale nie znalazłem żadnego modelu w tej skali z elementami wnętrza (wiem na pewno, że wieżyczka rozbudowana była o dolną cześć i wpuszczana była w kadłub oraz wyposażona był w pociski). Może któryś z Was jest w stanie w jakiś sposób pomóc w namierzeniu tego modelu? Z góry dziękuję.

Edited by Westfield

9 godzin temu, India napisał:

Fujimi/Nitto 1/76 King Tiger (Henschel Turret)

Pewnie chodzi o ten zestaw.

Pozdrawiam

Dzięki serdeczne, wszystko się zgadza - to na bank ten! A mogę zapytać, skąd wiedziałeś?

7 godzin temu, Cypis napisał:

Też uważam , że może to być ten model , w Mojehobby.pl masz zdjęcia wyprasek .

No właśnie szukałem w mojehobby nie ma :(.

Ciut modeli przez ręce mi przeszło. Pamiętałem, że miałem w ręku dwa modele Tygrysa Fujimi, jeden goły, drugi z wnętrzem.  I się okazało, że Fujimi robiła modele firmy Nitto.

Różnica zewnętrzna pudelek- Fujimi miała rysunki na całej powierzchni pudełka, Nitto małe zdjęcia (ok 1/4 powierzchni) i reszta tylko kolor i napisy. Bo tych modeli było więcej. I faktycznie były trudno dostępne.

Fajnie, że mogłem pomóc.

PS instrukcja jest też na Scalmate.

11 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

A jednak...
https://www.mojehobby.pl/products/King-Tiger-Porche-Type.html

tyle że model od lat niedostępny...

Ach tak, ja po prostu szukałem Nitto, bo wygląda na to, że to ten model: https://pay.ebay.co.uk/rgxo?action=view&sessionid=1565027911

Zgadzają się między innymi bardzo trudne do założenia gumowe gąski 🙂.

10 godzin temu, India napisał:

Ciut modeli przez ręce mi przeszło. Pamiętałem, że miałem w ręku dwa modele Tygrysa Fujimi, jeden goły, drugi z wnętrzem.  I się okazało, że Fujimi robiła modele firmy Nitto.

Różnica zewnętrzna pudelek- Fujimi miała rysunki na całej powierzchni pudełka, Nitto małe zdjęcia (ok 1/4 powierzchni) i reszta tylko kolor i napisy. Bo tych modeli było więcej. I faktycznie były trudno dostępne.

Fajnie, że mogłem pomóc.

PS instrukcja jest też na Scalmate.

W takim razie gratuluję wiedzy i doświadczenia i jeszcze raz dziękuję w imieniu swoim i kolegi :).