Westfield Posted August 7, 2024 Share Posted August 7, 2024 (edited) Moi drodzy, przychodzę do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu pewnego modelu, który jakieś dwadzieścia pięć lat temu składał mój kolega. Był to model Tygrysa dwójki zakupiony na naszym rynku w skali 1/72. Charakterystyczne jednak było dla niego to, że miał częściowo odwzorowane wnętrze, co - przyznanie sami - przy tej skali nie występuje nader często. Przeszukałem to, co znalazł wujek Google, ale nie znalazłem żadnego modelu w tej skali z elementami wnętrza (wiem na pewno, że wieżyczka rozbudowana była o dolną cześć i wpuszczana była w kadłub oraz wyposażona był w pociski). Może któryś z Was jest w stanie w jakiś sposób pomóc w namierzeniu tego modelu? Z góry dziękuję. Edited August 7, 2024 by Westfield Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
India Posted August 7, 2024 Share Posted August 7, 2024 Fujimi/Nitto 1/76 King Tiger (Henschel Turret) Pewnie chodzi o ten zestaw. Pozdrawiam 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted August 7, 2024 Share Posted August 7, 2024 (edited) Też uważam , że może to być ten model , w Mojehobby.pl masz zdjęcia wyprasek . Edited August 7, 2024 by Cypis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westfield Posted August 8, 2024 Author Share Posted August 8, 2024 9 godzin temu, India napisał: Fujimi/Nitto 1/76 King Tiger (Henschel Turret) Pewnie chodzi o ten zestaw. Pozdrawiam Dzięki serdeczne, wszystko się zgadza - to na bank ten! A mogę zapytać, skąd wiedziałeś? 7 godzin temu, Cypis napisał: Też uważam , że może to być ten model , w Mojehobby.pl masz zdjęcia wyprasek . No właśnie szukałem w mojehobby nie ma :(. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy z wąsami Posted August 8, 2024 Share Posted August 8, 2024 (edited) 1 godzinę temu, Westfield napisał: No właśnie szukałem w mojehobby nie ma :(. A jednak... https://www.mojehobby.pl/products/King-Tiger-Porche-Type.html tyle że model od lat niedostępny... Edited August 8, 2024 by gajowy z wąsami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
India Posted August 8, 2024 Share Posted August 8, 2024 Ciut modeli przez ręce mi przeszło. Pamiętałem, że miałem w ręku dwa modele Tygrysa Fujimi, jeden goły, drugi z wnętrzem. I się okazało, że Fujimi robiła modele firmy Nitto. Różnica zewnętrzna pudelek- Fujimi miała rysunki na całej powierzchni pudełka, Nitto małe zdjęcia (ok 1/4 powierzchni) i reszta tylko kolor i napisy. Bo tych modeli było więcej. I faktycznie były trudno dostępne. Fajnie, że mogłem pomóc. PS instrukcja jest też na Scalmate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westfield Posted August 8, 2024 Author Share Posted August 8, 2024 11 godzin temu, gajowy z wąsami napisał: A jednak... https://www.mojehobby.pl/products/King-Tiger-Porche-Type.html tyle że model od lat niedostępny... Ach tak, ja po prostu szukałem Nitto, bo wygląda na to, że to ten model: https://pay.ebay.co.uk/rgxo?action=view&sessionid=1565027911 Zgadzają się między innymi bardzo trudne do założenia gumowe gąski . 10 godzin temu, India napisał: Ciut modeli przez ręce mi przeszło. Pamiętałem, że miałem w ręku dwa modele Tygrysa Fujimi, jeden goły, drugi z wnętrzem. I się okazało, że Fujimi robiła modele firmy Nitto. Różnica zewnętrzna pudelek- Fujimi miała rysunki na całej powierzchni pudełka, Nitto małe zdjęcia (ok 1/4 powierzchni) i reszta tylko kolor i napisy. Bo tych modeli było więcej. I faktycznie były trudno dostępne. Fajnie, że mogłem pomóc. PS instrukcja jest też na Scalmate. W takim razie gratuluję wiedzy i doświadczenia i jeszcze raz dziękuję w imieniu swoim i kolegi :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
India Posted August 8, 2024 Share Posted August 8, 2024 Jeśli mogę pomóc, do dyspozycji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts