Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Celem projektu będzie wykonanie modeli:

img0398tv3.th.jpgthpix.gif

i ostateczne zakończenie projektu LVT (zaczęty na innym forum), polegającego na wykonaniu wszystkich dostępnych aktualnie LVT firmy Italeri 1/35 .

Do modeli dokupie jeszcze linki Eureka. Blach nie będe kupował (analiza instrukcji na stronie producenta - nie opłaci się), wykorzystam doświadczenie nabyte w czasie budowania poprzednich modeli i użyję puszki po coli do budowy ewentualnych detali.

Trochę już zacząłem:

Przedział ładunkowy:

img0404hd5.th.jpgthpix.gif

oraz układ jezdny w częściach przed malowaniem:

img0403ea2.th.jpgthpix.gif

• 1 month later...
Napisano

Jedziemy dalej

Mam już kadłub jednej "łódki", a 4 z kolei na tym warsztacie

obraz001gv4.jpg

obraz002nz2.jpg

Całkiem ładnie się posklejało. Oczywiście wcześniej zrobiłem elementy podwozia:

obraz003ox7.jpg

obraz004gx5.jpg

bo oczywiste jest (jak dla mnie), że malowanie tego jako całość jest kiepskim pomysłem. Kolejny etap będzie polegał na dorobieniu z blaszek paru detali i pomalowaniu podwozia. Górną płytę przykleję po zrobieniu gąsek.

Wersja z Saipanu to trochę mniejszy progres, ale za to bardziej kolorowy:

obraz005xb8.jpg

obraz006on2.jpg

obraz007bz3.jpg

Nie miałem już czasu posklejać kadłuba, ale chyba i tak bym się nie wyrobił w ten weekend bo potrzeba jeszcze jedną warstwę farby gdzieniegdzie.

Na koniec porównanie zdjęcia oryginału z tym, co proponuje malować producent:

obraz008kc2.jpg[/img]

Napisano

Łódki się rozmnożyły

obraz007zs7.jpg

Pora na przeróbki, 4 rzeczy do poprawy:

obraz006fp4.jpg

Można kupić blachy, ale samemu też się to da zrobić i nie kosztuje wiele. Przede wszystkim tył:

obraz002um2.jpg

Trzeba odciąć belki trzymające linę oraz poprawić ten kątownik z trójkątów, czyli zeszlifować go by był cieńszy:

obraz003su1.jpg

i dodać pasek z blaszki:

obraz005hy5.jpg

Uchwyty na liny:

obraz011kq7.jpg

dodam później, w trakcie robienia poprzednich LVT przeszkadzały mi w montażu góry kadłuba.

Z boku dodałem ceowniki pod podpórkami górnych rolek na gąski i taki paseczek w okolicach koła napędowego:

obraz008vz2.jpg

Boki po I warstwie farby:

obraz010zf0.jpg

obraz009xo6.jpg

Pewnie powiecie, że dziwną technikę klejenia mam, ale po prostu tak mi wygodnie 8-)

• 4 weeks later...
Napisano

No i katastrofa W trakcie nakładania kalek do wersji z Saipanu rozwaliły mi się te boczne numery IIB 42 oraz napisy eksploatacyjne z 2 strony kadłuba Nawet nie wiecie jaki jestem wkur.... Nie ma ktoś takowych kalek na zbyciu? Jakiś pomysł na ratunek?