Mores Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Witam, Jest to mój debiut i mam nadzieje ze przygoda z modelarstwem zostanie na dłużej... Jak w temacie model dosc znosnie sie sklejał, były pewne niezgodnosci i błędy. Malowanie pędzlem, farby Humbrola, wash-pigmenty-filtry MIG Model jeszcze nie ukonczony, mam pewne wątpliwosci co do efektu.. Prosze o uwagi, sugestie i pomoc w poprawkach, korektach stanu obecnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Z prawej strony wygląda fajnie, dużo lepiej niż lewa i tył, popraw wydech i zmatowić trzeba to błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Co to ma być (to na tłumiku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mores Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 Z prawej strony wygląda fajnie, dużo lepiej niż lewa i tył, popraw wydech i zmatowić trzeba to błoto. Dziekuje za uwagi. Jak wspomniałem model nie jest jeszcze ukonczony, poprawie wskazane miejsca i elementy "Co to ma być (to na tłumiku)? " hehehe, na zdjeciu wyszło mniej ciekawie, w kazdym razie jest to pigment rdzy z zywicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 To daj jakąś nie przekłamującą fotkę tego tłumika... Wygląda jakby to była plakatówka z TESCO (i w dodatku baaaaaardzo rozcieńczona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Mi się temat podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Co do błota, to przymierzam i nakładam przed przyklejeniem kół do burty. Sam zwaliłem dwa czołgi robiąc po sklejeniu. Jak mogę podpowiedzieć, to oglądam dużo zdjęć, nie przesadzaj z brudzeniem i łoszem, poćwicz na elementach, które pozostają lub przed malowaniem, później można zdjąć i rób bardzo rzadki łosz i nie za ciemny. Ja używam benzyny i farb olejnych, tu masz sporo podpowiedzi : viewforum.php?f=104&start=0 a tu masz kolory i numery farb jakich używali Niemcy podczas wojny: http://czolg.blox.pl/2008/10/Dobor-farb-Panzerwaffe-1933-1943-r.html Po Panzer Schwarzgrau Niemcy malowali swoje czołgi na ten kolor, był to kolor bazowy : Model Master 4796 Panzer Dunkelgelb 1943 (jasna oliwka) a nie piaskowy jak to często pokazuję producenci modeli, zieleń dałeś dobrą (MM 4798 Panzer Olivgrun 1943) (Dunkelgelb '43 + Olivgrun '43 + Schokoladenbraun) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mores Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 To daj jakąś nie przekłamującą fotkę tego tłumika... Wygląda jakby to była plakatówka z TESCO (i w dodatku baaaaaardzo rozcieńczona). Nie omieszkam, niewatpliwie trzeba poprawic tłumik. A co Ty bys doradził? Uważam ze na swój pierwszy model w zyciu poszedłem na wielką wode ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Ja bym go oczyścił i normalnie pomalował, później trochę podrasował, bez żadnego błota itd... pooglądaj fotki na googlach, powaga. ps. jak na pierwszy wyszło bardzo dobrze, z czasem nabierać będziesz doświadczenia jak i ja to robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mores Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 Ja bym go oczyścił i normalnie pomalował, później trochę podrasował, bez żadnego błota itd... pooglądaj fotki na googlach, powaga. ps. jak na pierwszy wyszło bardzo dobrze, z czasem nabierać będziesz doświadczenia jak i ja to robię Ok, poprawie w miare moich mozliwosci...dzieki. Wracajac jeszcze do kolorów to zastosowałem odpowiedniki wspomnianych przez Ciebie kolorów Humbrola tj. nr:93 desert yellow i 86 light olive Bład jaki zrobiłem to za bardzo chciałem model "podrasowac" tak jak prace zaawansowanych modelarzy ( wash-3. brudzenia, błoto itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Wracajac jeszcze do kolorów to zastosowałem odpowiedniki wspomnianych przez Ciebie kolorów Humbrola tj. nr:93 desert yellow i 86 light olive Nie rób tego, te kolory nie mają nic wspólnego ze sobą, wyszedł tobie standardowy piaskowy kolor, bardziej pasujący do AK. Bład jaki zrobiłem to za bardzo chciałem model "podrasowac" tak jak prace zaawansowanych modelarzy ( wash-3. brudzenia, błoto itd) Hehehe, znam to, też tak chciałem zrobić i zwaliłem dwa modele, które były sklejone idealnie i podorabiane elementy zgodnie z oryginałem, jak zacząłem szaleć z błotkiem, to w efekcie wyszedł mi Pz. IV utopione po pas w błocie teraz bardzo uważam i robię jeden model ponad tydzień, właśnie kończę T-32/76 - viewtopic.php?t=10125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mores Napisano 18 Października 2008 Autor Share Napisano 18 Października 2008 Nie rób tego, te kolory nie mają nic wspólnego ze sobą, wyszedł tobie standardowy piaskowy kolor, bardziej pasujący do AK. dziekuje za cenne rady. Przy okazji jesli zaczne malowac farbami Model Master autentic moge je łączyc z Humbrolem? np. trzy wspomniane kolory beda z MM a reszte z Humbrola... i jaka jest róznica miedzy farbami MM autentic a akrylowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Dawno, dawno temu, gdzieś w odległej ... malowałem farbami revella i humbrola i jeszcze jakiś tam - to było 25 lat temu, nic się nie działo, ale teraz używam tylko MM akryli i jestem bardzo zadowolony z nich. Uważaj jak będziesz kupował na to czy farba jest MAT czy też Połysk, ja się naciąłem kupując czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 czy farba jest MAT czy też Połysk zasadniczo, co to za róznica, jesli i tak póżniej model lakierujemy..... MM autentic a akrylowe? Autentic przeważnie sa farbami olejnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 czy farba jest MAT czy też Połysk zasadniczo, co to za róznica, jesli i tak póżniej model lakierujemy..... A jak nie lakieruje ?? I po co ma się chłopak pomylić. Nie rób z chłopaka idioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 A jak nie lakieruje ?? I po co ma się chłopak pomylić. Nie rób z chłopaka idioty. Być może przeczyta wiecej o technikach i sposobach, anizeli Ty. Jeżeli sidoluxowanie na zywasz idiotyzmem, to wybacz. Rozumiem, że kalki kładziesz na matowe powierzchnie? Widać, że i Tobie przyda sie sporo lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Co do tych matów i połysków to zainwestuj w lakier najlepiej kup dwa mat i półmat. Zwas:bip:esz model napracujesz się nad pigmentami błotem itp. itd. wpadnie młodszy brat albo coś w tym stylu i paluchami tą twoja prace wyśle na warsztat. Lakiery doradzam Vallejo mam i zadowolony jestem a tego stuga ale narazie w pudle, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Widać, że i Tobie przyda sie sporo lektury To też tak robię Rafale. 25 lat przerwy to trochę dużo, nie to co ty i sprzęt nówki i farbki rewelka, ogólnie teraz modele robią się same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 nie to co ty i sprzęt nówki Ja, czytam w miarę systematycznie i na tyle, na ile mogę powiększam "narzędziownie i lakiernię" Same powiadasz, nawet nie zamierzam Cię wyprowadzać z błędu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Ja bazuję na książkach/zeszytach Wydawnictwa Militaria oraz tym co znajdę w necie, np. co do neta, to szukam wszystkiego co dot. 7 TP, malowania, najlepiej kolorowe obrazki i skąd jest. Co do narzędzi to mam takie sobie, kilkanaście iglaków co mi zostały, pęsety, papiery ścierne no i taki skalpel, ale bardziej przemysłowy niż chirurgiczny, ale ma masę ostrzy na wymianę - 15 zeta w castoramie. Na lakiernię mnie nie stać, teraz, maluję ręcznie i powiem szczerze, że tak wolę, nie jest to łatwe, a ja wolę się "katować", sklejanie to ma być relaks. Aktualnie robię 7 TP (PL) i odstawie go na cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mores Napisano 8 Listopada 2008 Autor Share Napisano 8 Listopada 2008 W uzupełnieniu: Poprawiłem wydech, zmatowiłem go i już tak nie świeci dając efekt rozmytej taniej farby z tesco Zostało jeszcze poprawić gąsienice z prawej strony, ubrudzić itd. Model juz na półce...a obok juz zaczęty Panzer IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi