slamacek Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia bążur panowie i panie w modelarstwie. oczywiście z prośbą o pomoc, jako że trafił w moje ręce kumpla kompresor Einhella TH-AC 190/6 OF z silnikiem po załączeniu głośnym, jak sto bandziorów (moje kotki wpadają w panikę słysząc go) poza tą upierdliwą bardzo wadą, całkiem przyjemny sprzęt modelarski, który nawet potrafi koła rowerowe napompować mam nadmiarową sprężarkę lodówkową – a nawet trzy ;D – to pomyślałem, że pomogę kumplowi wymieniając ten nieszczęsny silnik na jedną ze sprężarek. ale tutaj natrafiłem na problem, który mama ogromną nadzieję, pomożecie mi zlikwidować otóż prócz reduktora na wyjściu, którym można wyregulować załączenie silnika po spadku ciśnienia w butli i wyłączenie go po doładowaniu do zadanej wielkości (teraz jest 6-4 bary) jest sobie jeszcze przełącznik ciśnienia wkręcony w butlę (to srebrne cudeńko), który podejrzewam, że odpowiada za owo załączenie i wyłączenie silnika, podłączony do jakiegoś uzwojenia rozruchowego (? zgaduję) w silniku... teraz moje pytanie: jak to podłączyć do lodówkowej sprężarki, zostawiając reduktor i ten nieszczęsny przełącznik Einhella? dorzucę jeszcze zdjęcia zasilania sprężarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Sierpnia Share Napisano 16 Sierpnia Cześć! Zacznę od klasycznego: No przecież wszystko masz pięknie opisane! A teraz bardziej poważnie... Na lodówkowcu wygląda na to, że masz ładnie podłączone urządzenie rozruchowe i na razie niech tak zostanie. Jedną rzecz warto sprawdzić: Czy można tę sprężarkę włączyć, wyłączyć i zaraz ponownie włączyć - bo w dzisiejszych czasach wiele urządzeń rozruchowych jest termicznych i muszą najpierw 2 albo trzy minuty ostygnąć, wtedy praktyczność takiego rozwiązania może być problematyczna, ale jeżeli założymy, że powietrza w zbiorniku wystarczy ci na te kilka minut malowania zanim urządzenie rozruchowe będzie gotowe znów do pracy to OK. Teraz oznaczenia na lodówkowcu: prąd z sieci podłączasz pomiędzy zaciski L i N, a ten żółto-zielony kabelek łączysz z metalową obudową i z bolcem uziemiającym w gniazdku. Czyli żeby sterować załączeniem sprężarki musisz albo na przewodzie podłączonym do L, albo na przewodzie podłączonym do N albo na obu dać włącznik (w tym ostatnim przypadku podwójny). Albo dwa włączniki (w ostatnim przypadku podwójne) - jeden to będzie włącznik dla Ciebie do włączania/wyłączania sprężarki, a drugi to by był włącznik ciśnieniowy. Nie jestem pewien, czy ten "srebrny" włącznik ciśnieniowy na zbiorniku będzie w stanie pociągnąć sprężarkę lodówkową - jeżeli nie, to albo się zespawa (wtedy będzie na stałe załączony) albo wypali (wtedy będzie na stałe rozłączony). Żeby tego uniknąć, powinno się go użyć (tego srebrnego) wyłącznika do sterowania przekaźnikiem (nie będę na razie szczegółów tłumaczył, w razie czego zapytaj). Niestety ze zdjęć tego Einhella to nie wynika, ale sprawa ma się tak: Jeżeli Einhell daje radę bez przekaźnika, to lodówkowiec też da radę. Jeżeli na Einhellu ten przekaźnik jest (może być ukryty, np. na silniku) - to z lodówkowcem pewnie też trzeba będzie pokombinować. Proponuję najpierw zrobić więcej zdjęć, zęby było dokładnie widać jak kabelki na Einhellu idą. To pozdrawiam i życzę powodzenia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia (edytowane) lodówkowa sprężarka działa idealnie. rozmontowałem przewody elektryczne i wyszło mi z tego, że zasilanie jest puszczone przez presostat (ten srebrny, który odcina napięcie po osiągnięciu ciśnienia ośmiu barów i ponownie załącza po spadku poniżej sześciu). Czyli teraz muszę przewód brązowy (gorący) przepuścić przesz presostat i wszystko powinno działać. Na silniku Einhella żadnego przekaźnika nie było. Tyle, że utknąłem na dupereli - nie mogę nigdzie znaleźć rurki o przekroju 6 mm, a u mnie w weekend wszystkie sklepy były pozamykane. Więc test połączeń całości pewnie najwcześniej jutro lub pojutrze. No i kilka zdjęć z usuwania przewodów i zastanawiania się co i jak na logikę ktoś już przedtem założył filtr przeciwzakłóceniowy - złoty medal za takie pajęczarstwo podłączenie presostatu tenże presostat model SK-0608 – jak pisałem wyżej załączanie 6 barów, wyłącznie 8 barów I niejako przy okazji: wyciągnąć rurkę można bez problemu po przyciśnięciu kołnierza do srebrnej obwódki (czy jak się to tam nazywa) całkiem zmyślne ta przejściówka I w miejsce przewodu 10 mm doprowadzającego powietrze na zawór wchodzący do butli założona szybkozłączka. po naprawdę prowizorycznym podłączeniu 15 cm rurką o przekroju 6 mm (bo tylko taki kawałek znalazłem - a gdzieś mam skitrane tak ze cztery metry) z pominięciem presostatu udało się napompować koła roweru a potem dobić butlę do sześciu barów. Potem prowizoryczny wężyk się zbuntował i zleciał z końcówki szybkozłączki. Edytowane 19 Sierpnia przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Cześć! Cieszę się, że się udało - teraz będziesz miał o wiele lepszą sprężarkę (do celów modelarskich). Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi