HKK Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Czy ktoś (liczę na @greatgonzo) ma pomysł jakiego koloru użyto tutaj na golenie podwozia i piasty kół? Przejrzałem wszystkie moje materiały i wydaje mi się, że na kolorowym zdjęciu P-51B z tej samej grupy widać zieleń (?). Czy mógłbyć to OD jak w przypadku Thunderboltów? Ale w przypadku Detroit Miss wydaje się, że zewnętrzne felgi kół też są malowane. Czyżby na żółto? P-51B "Shangri La" miał czerwone tak jak kolor kołpaka, stąd mój pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października (edytowane) Wg mnie to jest efekt zacienienia i zabrudzenia. I trochę ciemnej wersji tego zdjęcia. Taki efekt powtarza się na zdjęciach Mustangów. Szczególnie w mokrawych warunkach, jak na zdjęciu Detroit Miss. Na kolorowych zdjęciach łatwiej jest to zdefiniować. Jest cała seria kolorowych fotek samolotów z 339 FG gdzie da się to dostrzec. Szczególnie na tym ujęciu Punkie II, gdzie wyjątkowo światło było uprzejme pokazać metaliczność felgi. Nie znam innych zdjęć samolotu Drew z widocznym podwoziem, więc nie bardzo da się to udowodnić. Jak ktoś widzi tu farbę, to widzi. Fabrycznie goleni nie malowano. Przy okazji. Budując model Mustanga Urbana Drew, warto zwrócić uwagę na charakterystyczną formę oznaczeń zwycięstw. Edytowane 1 Października przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Wg mnie to jest efekt zacienienia i zabrudzenia. I trochę ciemnej wersji tego zdjęcia. Ma to sens. 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Budując model Mustanga Urbana Drew, warto zwrócić uwagę na charakterystyczną formę oznaczeń zwycięstw. Co masz na myśli? Bo jest dośc dobre zdjęcie tych oznaczeń. Założyłem, że Eduard nie zrobił tu babola w kalkach. Przyjrzałem się im teraz i nic podejrzanego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października To OK. Nie znam kalkomanii Eduarda. Po prostu te oznaczenia są dość specyficzne i biorąc pod uwagę różne efekty propozycji producentów kalkomanii, zwróciłem na to uwagę na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi