Adrian800 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Witam moja nowa diorama " Ruska wieś " skala 1/35 dla chętnych film 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 1 Grudnia Share Napisano 1 Grudnia (edytowane) Super dzieło. Kapitalnie. Mam jednak pytanie. Czy w rusach było możliwe, by komuś się chciało malować dom na niebiesko? Wątpię. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam. Edytowane 1 Grudnia przez Testament68 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia (edytowane) Tak, w okresie przedstawionym powyżej spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Potwierdza to przedwojenne malarstwo ze Związku Radzieckiego np. Константин Коровин, Stanislaw Skoblejew i inni, oraz wiejska architektura po drugiej stronie granicy, także w głąb dawnej Rosji Radzieckiej (fot/grafiki z netu do celów poglądowych) Edytowane 2 Grudnia przez panmopsik 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia (edytowane) To chyba będzie mój ulubiony post przynajmniej do świąt :). Edytowane 2 Grudnia przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia (edytowane) 20 godzin temu, panmopsik napisał: Tak, w okresie przedstawionym powyżej spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Domy malowane na niebiesko można zobaczyć w wielu krajach , np. Litwie , Grecji Polsce , powód takiego malowania jest różny. W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż, czy to prawda nie wiem ale tak mi tłumaczyła mieszkanka Brzeska pamiętająca te lata ( szacunkowo miała 70 parę lat) . Tradycyjny starożytny z XIX wieku niebieski dom na Litwie Małopolska Edytowane 2 Grudnia przez bulik58 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 2 Grudnia Share Napisano 2 Grudnia No i wszystko jasne. Extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Grudnia Share Napisano 3 Grudnia 19 godzin temu, bulik58 napisał: W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż... ...ale i kawalerowie także. Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem. Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 4 Grudnia Share Napisano 4 Grudnia 21 godzin temu, Rafał B napisał: ...ale i kawalerowie także. Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem. Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/ To o czym napisałeś jest jednym z powodów malowania na niebiesko domów np. na wyspach greckich gdzie oprócz ochrony przed nieproszonym towarzystwem daje ochronę przed np. słońcem. O kawalerach nigdy nie słyszałem choć woj. małopolskie przemierzam często , od 50 lat. Dzięki za info, dowiedziałem się czegoś nowego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi