Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witaj.

Model zawodowo zrobiony i pomalowany, podziw że to zrobiłeś ze względu na firmę.

Miałem wiele razy okazje sklejenia modeli pojazdów tej firmy jednak nigdy nie skusiłem się

Napisano

Dzięki za opinię, można zrobić w zasadzie każdy model, ale wymaga to duuużej cierpliwości. Dobrze jest podeprzeć się dokum. fotograficzną danego egzemplarza. Przywykłem do tego "klejąc" jeszcze w latach 80 tych modele samolotów w 1:72 kiedy to "dobre firmy" były niedostępne.

Tu w pojazdach pancernych 1:35 jest więcej szczegółów i jest łatwiej , czasem do zrobienia jeśli producent nie zrobił. W tym modelu było kilka nieścisłości ale ze zdjęć archiwalnych wniosłem poprawki i myślę że jest nienajgorzej. Np. tłumik dorobiłem z modeliny (niektóre wersje miały właśnie takie rozwiązania)

Napisano

Trzeba przyznać, że sporo "wycisnąłeś" z tego przeciętnego modelu. Gratulacje!

Napisano

Dzięki, no zajęło mi to ok 14 tu popołudni .

Trochę tylko nabździłem z dodaniem zdjęć, lepiej byłoby gdyby były w post. miniatur ale komputer nie jest moją mocną stroną. Może następne prezentacje będą lepsze.

Do tego modelu dorobię jeszcze podstawę z brukiem. No a na warsztacie jest skończony 7 TP, tylko gąski ogniwkowe trzeba poskładać a to niezwykle precyzyjne zadanie, no i T 26 który kypiłem gotowy ale totalnie źle sklejony. Więc rozebrałem go na czynniki pierwsze , wykąpałem w sodzie i powoli modernizuję. Może nawet uda mi się wykonać lufę z alu, własnoręcznie.

Napisano

Kiedyś to prawie nic nie było, a sama jakość wykonania modeli była - w porównaniu z dzisiejszymi, żenująca. ja maluję MM, teraz zakupiłem sobie Pactry, zobaczymy co to za cudo, mam też Agamy, nawet dobre, dobrze kryją i nie trzeba mazać dwa, trzy razy. trzeba pamiętać o dobrym odtłuszczeniu modelu, ja wkładam do wody z mydłem i octem, malina, nic nie złazi i nie robi się "rosół". Stara metoda z lat '80.

Napisano

No no no jak na Aeroplast to jest bardzo dobrze, tylko następnym razem popracuj jeszcze nad rdzą bo miejscami jest przesadzona, ogólnie wykonanie na duży +

Napisano

Fajny mały teciak, widać, że trochę przy nim posiedziałeś.

.... mam też Agamy, nawet dobre, dobrze kryją i nie trzeba mazać dwa, trzy razy. ....

Eeee, ja kiedyś gdzieś dostałem po uszach za taką pochwałę i mniej więcej takiej treści radę: jeśli jedna warstwa jest wystarczająca to nie znaczy, że farba dobrze kryje tylko, że jest za gęsta i za grubo maziana

I chyba jest to racja, lepiej parę warst "cieniutkich" niż jedną grubą, prawda? Oczywiście w moim przypadku to bardziej rozważania teoretyka, też zdaża mi się posmarować za grubą warstwę a farbki rozcieńczam od całych trzech modeli

Napisano

Zgadzam się z kolegą co do techniki malowania. Na moim T60 są dwie cienkie warstwy. Gęsta farba "zalewa" szczegóły.

Modele ze stronki masz zarąbiste, pełne zawodowstwo. Chociaż moim zdaniem na T34 w rejonie układu jezdnego przydałoby się więcej matu bo są refleksy światła, z drugiej strony, robi to wrażenie mokrego błota (może tak miało być?).

Napisano
Chociaż moim zdaniem na T34 w rejonie układu jezdnego przydałoby się więcej matu bo są refleksy światła, z drugiej strony, robi to wrażenie mokrego błota (może tak miało być?).

Błotko miało wygladać jak mokre, ale jest w tym mały haczyk. Powinny być w tym przypadku dużo większe koleiny. Niestety wyszło jak wyszło...