Skocz do zawartości

28 cm Mörser 601(f), albo Mortier de 280 TR Modèle 1914 Schneider (1:35 - druk 3D)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak w ogóle, to on tam jest.  Widać na tych jakby rentgenowskich zdjęciach projektu. Niestety bruzdy robiłem zgodnie z oryginalnym wymiarem i ich nie widać...

Pokombinuję może z wydrukiem takiego wkładanego "kołnierza", ale raczej czarno to widzę. 

Napisano

Ostatnie poskładanie przed malowaniem, do którego się czaję jakby nie wiem co. Inna sprawa, że nie mam takiego 100% pomysłu na kamuflaż...

Na teraz położony podkład.

Najpierw Surfacer 500 na części, które były mocniej szlifowane i potem 1000 po całości. 

Docelowo chciałbym do niego zrobić dioramkę, tylko taką, żeby widać było (przynajmniej z jednej strony) wannę, którą jest bardzo trudno pokazać. Nie chciało mi się jej do platformy od spodu kleić do zdjęcia...

image.thumb.png.b627180d95813f4a6ce9b24cac01f3f0.png

image.thumb.png.d08d24238685c8db311f11510611d6dc.png

image.thumb.png.febce545dc180d985dd615bd6ba40d88.png

Sama wanna. Dostała nową tylną ścianę, bo trafiłem na zdjęcia, że wyglądała trochę inaczej.

Ścianka już nie drukowana, ale z polistyrenu i wywiercone dziury i wsadzone nity (wydrukowane).

Ale jakościowo lepiej to wygląda, bardziej "plastycznie" niż nity drukowane razem z powierzchnią. 

Tak naprawdę w dolnej części wanny było pięć rzędów tych nitów, ale... już odpuściłem.

image.png.1a2471e4aead0e7397d98f195e67603b.png

• Like 2
  • 2 weeks later...
Napisano

Trochę nowych zdjęć wpadło mi w oczy i wychodzi na to, ze jednak należą się lekkie zmiany.

Na przykład te "ramiona" przytrzymujące moździerz zostały po I wojnie światowej zmienione (chyba w latach 20-tych) i na niemieckich zdjęciach mają pełny profil tak jak tutaj.

Pociski pomalowane jak pisanki wielkanocne.  Były czarno żółte, ale musze te kolory potem przygasić.  Jeszcze się o kalkomanie do nich pewnie pokuszę.

image.thumb.png.8047e9dcc19c3cff81a0b3760a2f3797.png

Te ażurowe podobały mi się bardziej, no ale coś musiało być nie tak z nimi skoro je wymieniono.

image.thumb.png.08242f0eb9a52ae0e3a6b4d7a8337f73.png

Wydrukowałem jeszcze raz platformę i pewnie ją zmienię, bo tą zrobiłem pustą w środku i pomimo utwardzania UV odkształciła się trochę i bardzo mnie to wkurza... 

Nowa jest monolitem i tak trzeba było od początku. Za bardzo cały czas przejmowałem się utrzymaniem skali, a z drugiej strony chciałem "przydziadować" i zaoszczędzić na żywicy.  No to teraz robię po dwa razy. 

• Like 3
  • 1 month later...
Napisano

Nie chciałem go zostawiać w Dunkelgelb, a teraz... nie wiem czy nie bardziej by to do niego pasowało. No nie wiem. Najbardziej to i tak mi się w kolorze żywicy podobał. 

Miałem potrzebę zrobienia łat, no to mam.

Wstępnie popsikane.

No i pytanie. Zostawić w łatach czy zamalować i powrót do Dunkelgelb?

Co myślicie?

image.png.40403f820ec70a7d8bea559b473be5bb.png

Na wózku cienka kreska, bo najpierw kombinowałem, żeby zrobić właśnie taki, ale zrezygnowałem.

Do zamalowania.

image.thumb.png.84b7bc4e59b2a7f8539f6630da44f4f5.png

image.thumb.png.cda9aeb58d3a8aff8705b1a415d56f5e.png

• Like 1
Napisano (edytowane)

No może nie takie nudne, ale jakieś takie "czołgowe" to malowanie. Nie pasuje mi. Muszę sobie jakąś koncepcję wyrobić i dojrzeć do decyzji.

Podpatrzeć nie ma czego w zasadzie. Raptem ze dwa zdjęcia w kamuflażu i to chyba Dunkelgelb plus zielony, a reszta to kamuflaż zimowy nałożony na Dunkelgelb. 85% zdjęć to ten sam egzemplarz, który miął całą sesję zdjęciową.

Edytowane przez Merten